Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το Brexit- Το "μυστικό" σχέδιο Σόιμπλε- Οι πρώτες αντιδράσεις Πούτιν και Ομπάμα- Έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το Brexit- Το &q...

Βουτιά της λίρας σε επίπεδα της εποχής 2009

22:48 Με το δόγμα και την υπογραφή Σόιμπλε ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Γερμανία την επόμενη ημέρα του Brexit και του μεγάλου ευρωπαϊκού ρήγματος, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσιάζει αποκλειστικά η Handelsblatt. Το έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα αποτελεί και το μυστικό σχέδιο που είχε ετοιμάσει το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την διαχείριση του Brexit, βασίζεται σε δύο άξονες:

Ο πρώτος προβλέπει τη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης Ε.Ε. – Βρετανίας, χωρίς όμως μεγάλες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν κι άλλες χώρες να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο δεύτερος αφορά την, αναμενόμενη,  πίεση για λιγότερη λιτότητα και πιο ήπια προσέγγιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη - μια πίεση, που οι Γερμανοί θεωρούν ότι θα προέλθει κυρίως από την Κομισιόν, τη Γαλλία την Ιταλία και, εκ των πραγμάτων, αφορά άμεσα την Ελλάδα. Εδώ, σύμφωνα με το έγγραφο, η απόφαση Σόιμπλε – Μέρκελ είναι δεδομένη και δεν προβλέπει καμία υπαναχώρηση και χαλάρωση που θα μπορούσε να ευνοήσει τη «διάχυση των ρίσκων» στην ευρωζώνη.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρει το tvxs.gr πάντως, το γεγονός πως το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρεί πως μετά τη Βρετανία, τουλάχιστον πέντε ακόμη χώρες μπορεί να επιχειρήσουν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση – ανάμεσά τους και η Γαλλία.

«Ειδική σχέση» με τη Βρετανία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο της Handelsblatt που τιτλοφορείται «Η Γερμανική Στρατηγική σε σχέση με το Brexit», το Βερολίνο θα επιδιώξει τη διαπραγμάτευση μιας σχέσης «σύνδεσης» Ε.Ε. και Βρετανίας, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο – παραχωρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ένα ντόμινο αποχωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο οκτασέλιδο έγγραφο, για να αποτραπεί ένα κύμα φυγής από το ευρωπαϊκό μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πρέπει να αποφύγει την υιοθέτηση λανθασμένων κινήτρων για τα υπόλοιπα-κράτη κατά την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων».

Ποιά θα είναι τα επόμενα... exits

Επισημαίνει, δε, ότι άλλες χώρες οι οποίες θα ήταν πιθανό να επιχειρήσουν μια έξοδο ανάλογη με εκείνη της Βρετανίας μπορεί να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. «Η έκταση των συνεπειών ντόμινο θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν στην υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυστηρή γραμμή στην κρίση χρέους

Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φοβούνται ότι μετά το Brexit η Κομισιόν, η Γαλλία και η Ιταλία θα εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να πιέσουν για «μεγαλύτερη διάχυση των κινδύνων» στην Ευρώπη – μια αναφορά που υπονοεί την ανάληψη μεγαλύτερων βαρών από τους ισχυρούς του μπλοκ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Το επιτελείο Σόιμπλε ανησυχεί συγκεκριμένα για ενδεχόμενες προτάσεις υιοθέτησης ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη ή δημιουργίας ενιαίου πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων.

Η ανάληψη όμως τέτοιων βαρών και η αύξηση της διάχυσης του ρίσκου δεν θα ήταν η σωστή απάντηση στο Brexit, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο. Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται, θα έδινε νέα επιχειρήματα στα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα της Ε.Ε., ανάμεσά τους και στο AfD της Γερμανίας που, ήδη, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστά άνω του 10%.

 

21:38 Ψύχραιμος και με μια λανθάνουσα ικανοποίηση εμφανίστηκε στο πρώτο του σχόλιο για την απόφαση των Βρετανών να βγουν από την Ε.Ε. ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την άρση των κυρώσεων της Ε.Ε. προς την Ρωσία. Θα έχει αρνητικές αλλά και θετικές συνέπειες για Ρωσία και τον κόσμο. Στην τελική, αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις σχετικές προσαρμογές. Είναι μια  η απόφαση του βρετανικού  λαού της  δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πούτιν.

 

21:05 Σε ομιλία του πριν από λίγο σε Πανεπιστήμιο της Καλιφρόνια ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Μίλησα πριν λίγο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.  Είναι ένας εξέχων πολιτικός και με βάση την συνομιλίας μας κατάλαβα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προσηλωμένο προς  μια «ήσυχη» έξοδο από την Ε.Ε. που θα εγγυηθεί την χρηματοδοτική σταθερότητα».

Επίσης είπε ότι μίλησε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ με την οποία θα συνεργαστούν και τις εργόμενες εβδομάδες. «Η χθεσινή εξέλιξη απαντάει στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης δεν αλλάζει η ειδική σχέση  μας με την Βρετανία ενώ και Ε.Ε. θα παραμείνει ένας από το βασικούς μας εταίρους ειδικά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», προσέθεσε ο κ. Ομπάμα.

 

Κράχ στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια από το Brexit - Καταρρέει η στερλίνα

Μια νέα ημέρα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ξημέρωσε σήμερα 24 Ιουνίου 2016 με την πλειοψηφία των Βρετανών να επιθυμούν να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός φέρνει νέα δεδομένα όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Βρετανία γίνεται η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου.

19.55: H απόφαση των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στην «επιφανειακή και αλαζονική στάση» που κράτησε η βρετανική κυβέρνηση η οποία διοργάνωσε το δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πούτιν: Για το Brexit φταίει η αλαζονική στάση της βρετανικής κυβέρνησης

19.35: Η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα οδήγησε σε ισχυρότατες απώλειες τις διεθνείς αγορές.

«Βουτιά» -7% στις ευρωπαϊκές αγορές από το Brexit

19.16: Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, συγκάλεσε για την Τετάρτη, με κεντρικό θέμα το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως είναι ισχυρή η βούληση των Ευρωπαίων ηγετών να κρατήσουν την ΕΕ ως μια Ένωση των «27» πλέον, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, και ανακοίνωσε την έναρξη των διαβουλεύσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

19.06: Ηλεκτροσόκ χαρακτήρισε το Brexit ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Πρωθυπουργός της Γαλλίας: Ηλεκτροσόκ το Brexit

 

18.24: Μήνες μεγάλης ανασφάλειας αναμένονται για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία. Εκπρόσωποί της κάνουν λόγο για μια «καταστροφή» με πολλαπλές επιπτώσεις.

Σοκ στη γερμανική οικονομία από το Brexit - Ανησυχούν οι Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες


Brexit: Διεθνής ανησυχία μετά την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ-Με τον Κάμερον θα μιλήσει ο Ομπάμα

 

17.59: Σε εξαγωγές και τουρισμό οι πρώτες συνέπειες του Brexit για την Ελλάδα εκτιμά, ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κ. Χάρης Οικονομόπουλος.

Το Brexit θα πλήξει τις εξαγωγές και τον τουρισμό στην Ελλάδα

17.45 Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε ότι ήταν ψέμα μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας του Brexit!

17.32: Τον σεβασμό του, ως προέδρου των ΗΠΑ, στην απόφαση του λαού της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ομπάμα: Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών

17.20: Για μία απόφαση που θα έχει «τεράστιες συνέπειες» έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τόνι Μπλερ: Το Brexit θα φέρει πιέσεις για νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

16.43: «Οι Βρετανοί θα πρέπει οι ίδιοι να εκκινήσουν τη διαδικασία, αλλά η περίοδος αβεβαιότητας πρέπει να παραμείνει όσο τον δυνατόν πιο σύντομη», δήλωσε ο ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Γερούν Ντέισελμπλουμ: Δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης του Eurogroup

16.20: Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την «ευθύνη» της Ευρώπης να «εγγυηθεί τη συμβίωση» στην Ευρώπη, μετά την ιστορική ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

«Eγγυήσεις» μετά την έξοδο της Βρετανίας ζητά ο Πάπας

15.40 Για τις επιπτώσεις του Brexit στην ελλάδα μίλησε μεταξύ άλλων στο thebest.gr o καθηγητής οικονομικών του ΤΕΙ Πατρας Χαράλαμπος Βικάτος. Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις είπε στο thebest.gr οτι θα αρχίσουν να δουλεύουν τα τελωνεία, θα αρχίσουν να πληρώνουν περισσότερα τα παιδιά που σπουδάζουν στην Μ. Βρετανία και επίσης να εξασθενεί η οικονομία της Ε.Ε. δεδομένης της εξόδου της Αγγλίας. (Ο καθηγητής οικονομικών του ΤΕΙ Πάτρας Χαράλαμπος Βικάτος για το Brexit - BINTEO)

15.05 Την ίδια στιγμή Λονδρέζοι ζητούν ένα άλλο exit.

(Το "πάρτι" στα social media της Βρετανίας μετά το Brexit - Θέλουν ανεξαρτοποίηση του Λονδίνου!!!)

14.20 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε συγκρατημένα καθησυχαστικός (Γιούνκερ, καταχειροκροτούμενος: Η Ευρώπη δεν θα διαλυθεί)

Πώς είναι το κλίμα για τους Έλληνες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία. Πέντε πατρινοί που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία μας μεταφέρουν το κλίμα.

Πέντε Πατρινοί που ζουν στην Βρετανία μεταφέρουν στο thebest.gr το κλίμα του BREXIT - Σάρλης, Μπρούζος, Κοτοπούλης, Μεσαλά, Παναγοπούλου

14.00 Τις πρώτες δηλώσεις τους έκαναν η καγκελάριος τςη Γερμανίας και ο Γάλλος πρωθυπουργός. (Μέρκελ: Ιδέα ειρήνης, η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ολάντ:Η Ευρώπη πρέπει να διατυπώσει σχέδια).

Δηλώσεις έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. (Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται άμεση αλλαγή πορείας στην Ευρώπη)

13.37 Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει συνάντηση στο Βερολίνο των 6 ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου θα συναντηθούν το Σάββατο στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, όλο και πιο κοντά έρχεται το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Μπορεί το 2014 η απόσχιση από τη Βρετανία να αποφεύχθηκε, το δημοψήφισμα για το Brexit όμως δημιουργεί νέα δεδομένα. Και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον όχι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και νέο δημοψήφισμα, άλλωστε η Σκωτία ψήφισε ΚΑΤΑ του Brexit αλλά το θεώρησε και πιθανό στις δηλώσεις της. Την οριστική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση

12.58 Η απάντηση στον απομονωτισμό και τους εθνικισμούς είναι η κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

11.36 "Η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα" αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για να εγγυηθεί τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βρετανίας", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη εργαστεί εκτενώς καταρτίζοντας εφεδρικά μέτρα. Η Τράπεζα θα εργαστεί στενά με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία των αγορών ώστε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, μετά τη νίκη του Brexit.Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, τη στιγμή που η βρετανική λίρα καταρρέει μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι προβλέπει η συνθήκη της Λισαβόνας για τα κράτη που θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε.

Πώς σχολιάζουν οι Πατρινοί το Brexit: Γρηγόρης, Αβραμίδης, Σκαρμέας, Βανταράκης, Μανωλοπούλου, Αλεξοπούλου, Κακαβάνη, Καρλιαύτη

«Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας» είπε ο προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας» έγραψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

 

10.28 Tην παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, στο διάγγελμά του: "Έδωσα τη μάχη με πάθος. Ο βρετανικός λαός έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή. Η χώρα απαιτεί μια νέα ηγεσία. Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρωθυπουργός να σταθεροποιήσω το πλοίο. Αλλά δεν μπορώ να παραμείνω καπετάνιος. Πρέπει να υπάρξει νέα ηγεσία. Χρειαζόμαστε νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο", είπε μεταξύ άλλων.Kαι πρόσθεσε:Οι αποφάσεις του λαού θα γίνουν σεβαστές. Δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη επιπόλαια. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή. Η οικονομία της Βρετανίας θα παραμείνει σεβαστή. Δεν υπάρχουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες ζωής των Βρετανών που μένουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή των μη βρετανών πολιτών που μένουν στη Βρετανία. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι περήφανος που υπήρξα πρωθυπουργός αυτής της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα δάκρυα της γυναίκας του Κάμερον την ώρα της ανακοίνωσης της παραίτησης και το ...σφίξιμο στα χείλη του Βρετανού Πρωθυπουργού

 


09.57 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter χαρακτήρισε σοβαρή και δραματική στιγμή για την Βρετανία την έξοδό της από την ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή των 27 κρατών που... παραμένουν. Θα προτείνει επίσης να ξεκινήσει μια διευρυμένη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

09.55 Υπέρ της παραμονής τάχθηκε ως επί το πλείστον η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και  περιοχές γύρω από το Λονδίνο. Συνολικά, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit και 16.141.241 παραμονή στην ΕΕ.

09.10 To τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσατος έβγαλε 51,9% υπέρ της εξόδου και  48,1 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Λυπηρή η απόφαση της Βρετανίας για τη Γερμανία- Το tweet από το Γερμανικό ΥΠΕΞ  με την δήλωση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, αναφέρει ότι τα πρωινά νέα από την Μεγάλη Βρετανία είναι στ' αλήθεια λυπηρά. Είναι μια θλιμένη μέρα για την Ευρώπη και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

08.35 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε νωρίτερα ότι η Βρετανία μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής.

«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Άνοιξε την όρεξη το Brexit-Δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ολλανδίας ζήτησε ακροδεξιός βουλευτής

Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη χώρα, δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για την κατάσταση.
Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έκαναν βουτιά την ώρα που τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το 51,8% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit και το 48,2% υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Κράχ στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια από το Brexit - Καταρρέει η στερλίνα

08.23 Στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το Brexit προηγείται με σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους διαφορά!

07.47 Στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας η επικράτηση του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα ανοίγει και θέματα ανεξαρτητοποίησης.

Είναι τελικά το Brexit το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το ξέραμε; Ήδη Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία μιλούν για δημοψήφισμα, αφού και οι δυο ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Στη Σκωτία, το Bremain πήρε ποσοστό 62% και το Brexit 38%, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία η παραμονή επικράτησε με 55,78% έναντι 44,22% της εξόδου από την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που δήλωσε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν ότι "ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της ΕΕ", όπως μετέδωσε το PA.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

07.13 Με καταμετρημένες τις ψήφους στις 319 από τις 382 περιφέρειες, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Brexit: 51.6% και 13,842,109 ψήφοι

Bremain: 48.4% και 12,991,972

06.45 Ανατροπή στο δημοψήφισμα που εξελίχθηκε σε θρίλερ, για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Τα δύο στρατόπεδα δίνουν μάχη. Όμως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι πιθανότητες επικράτησης της ψήφου υπέρ του Brexit αποδείχθηκαν υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν αρχικά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ σε 317 από 382 περιφέρειες:

Leave 13.572.949ψήφοι (52%), Remain 12.710.281 ψήφοι (48%). Συμμετοχή 72%.

Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής.Σαρωτικά υπέρ της ΕΕ τα αποτελέσματα στο Λονδίνο.Όσο για την Ουαλία, ψήφισε υπέρ της εξόδου, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία όπως ήταν αναμενόμενοι: οι μισοί σχεδόν υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά της ΕΕ.

Λίγα λεπτά πριν  παρουσιαστής του BBC επεσήμανε ότι πλέον το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι το Leave θα επικρατήσει με ένα ποσοστό της τάξης του 52%.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι   «ξημέρωσε η Μέρα Ανεξαρτησίας» ,δηλώνοντας νικητής. «Κερδίσαμε χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, γεγονός που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις με δεδομένη τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ.

Βουτιά της λίρας σε επίπεδα της εποχής 2009.


2:04 Με την συμμετοχή να ξεπερνάει το 80% και το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων YouGov να έχει δώσει προβάδισμα 52% υπέρ της παραμονής έναντι 48% υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία φαίνεται ότι ψήφισε μαζικά "Μένουμε Ευρώπη". Στη μία και μισή περίπου τα ξημερώματα η καταμέτρηση σταμάτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της βουλευτού των εργατικών Jo Cox.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Ο υποστηρικτής του BREXIT Νάιτζελ Φάραντζ παραδέχεται νίκη του BREMAIN. Πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο μιλούν για επικράτηση της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 52% έναντι 48% του BREXIT.

Η βιασύνη του Φάρνατζ να παραδεχθεί στις 10 ακριβώς, με το κλείσιμο της κάλπης, την πιθανή ήττα του Brexit δείχνει οτι η διαφορά ανάμεσα σε παραμονή και έξοδο από το ευρώ θα είναι "καθαρή". 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η λίρα κάνει ράλι αυτή την ώρα στα χρηματιστήρια της Ανατολής. Οι επενδυτές δείχνουν σίγουροι για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones έκλεισε πάνω από 18.000 μονάδες.

Στις 5.30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκλεισαν οι κάλπες - Οι πρώτες δηλώσεις που δείχνουν το αποτέλεσμα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις