Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Οι Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρουν τον...σφυγμό του δημοψηφίσματος- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Δυτική Ελλάδα: Οι Έλληνες που ζουν στο Η...

Από την Ελλάδα στην Αγγλία

Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προκαλέσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ντόμινο εξελίξεων, με σοβαρές επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζει και δραστηριοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια συμπαγής ελληνική κοινότητα, αποτελούμενη τόσο από φοιτητές όσο και εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένουν με την ίδια αγωνία την έκβαση του δημοψηφίσματος, για να διαπιστώσουν τελικά τι αλλαγές θα προκύψουν σε περίπτωση που τελικά επικρατήσει το Brexit.

Όπως δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς» αρκετοί Ηλείοι που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, τομεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί βασικό κριτήριο στην επιλογή της ψήφου, ιδιαίτερα στην παλαιότερη γενιά, και συμπλήρωσαν ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφηνεια για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση επικρατήσει η ψήφος για την αποχώρηση.

Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των σπουδαστών, καθώς έχει αναπτυχθεί προβληματισμός σχετικά με το αν θα επέλθουν αλλαγές στα δίδακτρα και στη χορήγηση των φοιτητικών δανείων, αφού σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ψήφου παραμονής στην Ε.Ε., ενδεχόμενη αποχώρηση θα επιφέρει αύξηση στο κόστος σπουδών. Ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι επισημαίνουν ότι τέτοιες αλλαγές –αν γίνουν- θα γίνουν σταδιακά και με ομαλότητα και αναλύουν τα στερεότυπα που θα επηρεάσουν την ψήφο των Βρετανών πολιτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος, 38 ετών, εργαζόμενος σε εταιρεία στο Ρέντινγκ

«Η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι αμφίρροπη, καθώς πριν από τη δολοφονία της Κοξ το Βrexit ήταν μπροστά, όμως τώρα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Αυτό που παρατηρώ είναι πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Βρετανοί είναι υπέρμαχοι του Brexit, κυρίως για λόγους εθνικής υπερηφάνειας. Μάλιστα, μου μετέφεραν ότι έχουν κατατεθεί όλα αυτά τα χρόνια 72 προτάσεις από την πλευρά τους και η Ευρωβουλή τις έχει απορρίψει όλες. Από την άλλη, η νεότερη γενιά είναι αυτή που επιθυμεί το Bremain, κυρίως επειδή τους διευκολύνει στα ταξίδια και στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρώπης. Οι περισσότεροι Βρετανοί συνάδελφοί μου είναι υπέρ του Brexit, ωστόσο η αίσθηση που έχω ως τώρα είναι ότι το αποτέλεσμα είναι στο 50-50. Μετά τη δολοφονία έχουν σταματήσει και οι περισσότερες καμπάνιες, οι οποίες όμως ήταν κυρίως υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Σημαντικός παράγοντας είναι και το μεταναστευτικό, αφού πολλοί εργαζόμενοι μετανάστες ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι αν βγει η Μεγ.Βρετανία από την ΕΕ. Προσωπικά, πάντως δεν έχω συναντήσει υποτιμητική συμπεριφορά από Βρετανούς πολίτες εις βάρος μου».

Λαμπρινή Τσουτσάνη, 34 ετών, εργαζομένη σε εταιρεία στο Ρέντινγκ

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, διότι έιναι αμφίρροπο, ειδικά μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού, η οποία περιόρισε αισθητά και τις καμπάνιες. Το δημοψήφισμα είναι το βασικό θέμα συζήτησης και μεταξύ των Ελλήνων, εργαζόμενων και φοιτητών, αφού σίγουρα επηρεάζει τις ζωές μας, ειδικά αν επικρατήσει το brexit. Ίσως επηρεάσει τους φοιτητές περισσότερο, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε ένα βράδυ και απότομα. Η νεότερη γενιά προτιμά το Bremain διότι έχει ζήσει την εποχή της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην Ευρώπη, δίχως περιορισμούς, όμως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία,  ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη όπως το Ρέντινγκ, έχουν ως βασικό κριτήριο το μεταναστευτικό και δεν συμφωνούν με την ευρωπαϊκή πολιτική της ποσόστωσης στους μετανάστες.

Παναγιώτης Αμπελιώτης, 38 ετών εργαζόμενος στην Ουαλία

«Νομίζω ότι οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα του γιατί πρέπει να μείνουν η όχι. Σε νεότερους  και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να μείνουν στην ΕΕ, όμως σε πιο κλειστές κοινωνίες με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας το βλέπουν λίγο πατριωτικά -για να μην πω εθνικιστικά- και δημιουργούν επιθετικό κλίμα περνώντας το στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι επιπτώσεις θα έχουν. Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του Brexit είναι ότι πληρώνουν πολλά χρήματα στην Ευρώπη και πως αν αυτά τα ποσά δεν τα έδιναν, θα έμεναν στη χώρα και θα τα επένδυαν στο σύστημα υγείας και στις κοινωνικές παροχές. Σίγουρα η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο και πολλά συμφέροντα παίζονται στο τραπέζι, αλλά νομίζω πως θα αλλάξει τρομερά η ζωή τους εδώ αν κοπούν οι γέφυρες με την Ευρώπη. Οσον αφορά τους μετανάστες, πάντως, εδώ είναι πολύ οργανωμένα σε όλους τους τομείς, με απλές διαδικασίες. Η δολοφονία της Βρετανίδας πολιτικού έδωσε πνοή στην παραμονή, ταρακούνησε λίγο τους αρνητικά σκεπτόμενους και έφερε σε ισορροπία πάλι τα ποσοστά, πάνω που είχαν αρχίσει να ανοίγουν δημοσκοπικά.  Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν φόβους για το τι θα γίνει σε ενδεχόμενο Brexit, όχι τόσο για τις διαδικασίες που θα προκύψουν για τα γραφειοκρατικά της παραμονής τους. Όσοι εργάζονται και έχουν συμβόλαια δεν φοβούνται ιδιαίτερα. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει στο αν θα χρειαστεί βίζα, διότι εκεί μπλέκει η ελληνική γραφειοκρατία και κατά πόσον θα μπορέσουν οι πρεσβείες σε συνάρτηση με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας να αντεπεξέλθουν. Το συμπέρασμα είναι όχι το τι θα γίνει εδώ, μια και μας έχουν ανάγκη σε θέσεις εργασίας, αλλά τι θα σκαρφιστεί το ελληνικό κράτος για να επωφεληθεί από αυτό».

Κων/να Δρούβα 29 ετών, εργαζόμενη στο Λονδίνο

«Το δημοψήφισμα έχει διχάσει τον κόσμο, όχι όμως στα όρια του φανατισμού. Όσοι είναι έως και 45-50 ετών και ζουν στο Λονδίνο, θεωρούν ότι δεν πρέπει να βγουν γιατί θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Οι γηραιότεροι και κυρίως όσοι ζούν στη βρετανική περιφέρεια, έχουν αντίθετη άποψη, κυρίως λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης στο μεταναστευτικό. Στο Λονδίνο απορροφώνται οι μετανάστες και δεν φαίνονται οι κοινωνικές διαφορές. Όμως η μικρή αστική τάξη της επαρχίας  θεωρεί ότι πλήττεται από τις μεταναστευτικές ροές. Η δολοφονία της Τζο Κοξη έδειξε έντονη ακροδεξιά και ρατσιστική αντίληψη με απρόβλεπτες συνέπειες. Προσωπικά θέλω την παραμονή στην ΕΕ. Το Λονδίνο υπήρξε ανέκαθεν πολυπολιτισμικό και αυτή είναι η σημαντική διαφορά του με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Γιώργος Ράλλης, 37 ετών, οδοντίατρος στο Μάνστεστερ

«Επικρατεί αβεβαιότητα γιατί κανείς δεν ξέρει τι  θα ξημερώσει. Ο κόσμος είναι λίγο διχασμένος. Όσοι ζουν στην καρδιά πόλεων όπως το Λονδίνο και το Μάντσεστερ και είναι σε καλή σχετικά οικονομική κατάσταση, θέλουν το Bremain. Όσοι ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, θέλουν το brexit. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο η δολοφονία της Κοξ. Οικονομικά δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει την ισχύ του νομίσματος. Όσον αφορά τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εδώ, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν ξέρω τι θα γίνει για όσους έρθουν από εδώ και πέρα για να εργαστούν εδώ, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση. Αν σκεφτόμουν καθαρά κοινωνικά, θα προτιμούσα το brexit, αλλά συνυπολογίζοντας την οικονομική συνισταμένη, θα ήθελα το Bremain, το οποίο και πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις