Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Πάτρας: "Για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου"

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Πάτρας: &q...

Ανακοίνωση από το Κίνημα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Πάτρας με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου επισημαίνεται:

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο ηγέτη. Μία μεγάλη πολιτική και πνευματική προσωπικότητα, με μεγάλη προσφορά στη χώρα, στην εμπέδωση της δημοκρατίας, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες του πολίτη. Με τεράστια συμβολή στη διαμόρφωση του σημερινού πολιτικού και κοινοβουλευτικού συστήματος, στη μεταπολιτευτική πολιτική σταθερότητα, στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο ηγέτης της Αλλαγής, που με την πολιτική του αποκατέστησε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις, αποκλεισμούς και ταπεινώσεις από το αυταρχικό δεξιό κατεστημένο, από τον εμφύλιο μέχρι και τη μεταπολίτευση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε – όσο και αν κάποιοι σήμερα θέλουν να ξεχάσουμε – ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου του 1981 ήταν η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, μετά από πολλές δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από κυβερνήσεις της δεξιάς και από δικτατορικές κυβερνήσεις.

Ήταν ο πολιτικός που κατάφερε να εμπνεύσει στους Έλληνες το όραμα της Αλλαγής και να το πραγματοποιήσει. Άλλαξε τον χαρακτήρα του κράτους - χωροφύλακα και κατάφερε να χτίσει κράτος πρόνοιας με κοινωνικές παροχές και ελευθερίες στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έφερε τον πολίτη πιο κοντά στην εξουσία, παρέχοντάς του τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς, γκρεμίζοντας στεγανά και άβατα του παρελθόντος.

Μάλιστα, κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για την «υπερβολική δόση δημοκρατίας» και για τη δύναμη που έδωσε στον απλό, στον μη προνομιούχο κόσμο.

Το κυβερνητικό του έργο κατέχει ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία. Οι πολιτικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους, στο εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Άσκησε ακηδεμόνευτη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πίστεψε και τίμησε το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», εμφυσώντας υπερηφάνεια και αίσθημα αξιοπρέπειας στο λαό.

Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Πανεπιστημίων και στο συνδικαλιστικό κίνημα, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής, η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας, η παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού, η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η δημιουργία του ΑΣΕΠ, η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεών του για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε., όλες αυτές οι αλλαγές είναι μέρος του κυβερνητικού του έργου, που άλλαξε την ελληνική κοινωνία και τοποθέτησε την Ελλάδα σε ισότιμη θέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πολέμησε για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και έδωσε φωνή στον μη προνομιούχο πολίτη.

Αγάπησε τον λαό, αλλά και αγαπήθηκε από τον λαό όσο λίγοι.

Ο λόγος του είναι ακόμα ζωντανός στην καρδιά του προοδευτικού κόσμου. Η παρακαταθήκη των αξιών που υπηρέτησε είναι πολύτιμη, ενώ ο ίδιος υπήρξε τόσο μεγάλος που δεν επιδέχεται αντιγραφές και κακέκτυπα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις