Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στήνεται σύγχρονο κέντρο σεισμολογίας στην Κεφαλονιά- Στόχος οι μόνιμες εγκαταστάσειες στο νησί

Στήνεται σύγχρονο κέντρο σεισμολογίας στ...

Συνέδριο Σεισμολογίας

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι το Συνέδριο και Διεθνές Σχολείο Σεισμολογίας που πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η επιλογή του Ληξουρίου για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου δεν ήταν φυσικά τυχαία καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος στην εναρκτήρια εισήγηση του «το Ληξούρι έχει πληγεί περισσότερο από τους σεισμούς του 2014 σε σχέση με το υπόλοιπο νησί».

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση να καθιερωθεί η διεξαγωγή του στην Κεφαλονιά καθώς θα γίνει και του χρόνου πιθανότατα σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού στο πλαίσιο του διετούς πιλοτικού προγράμματος που εκτελεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την ονομασία «Αριστοτέλης».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τη διαστημική, το περιβάλλον, τη μετεωρολογία και τη σεισμολογία.

Ειδικότερα, στο κομμάτι της σεισμολογίας, όπως είπε ο κ. Τσίγκανος, θα γίνει μελέτη στο τόξο Πύλου-Κεφαλονιάς μέσω της εγκατάστασης συστοιχίας σεισμογράφων και αντένων για να βλέπουν από τι διεύθυνση έρχονται και τι ένταση έχουν, καθώς το συγκεκριμένο τόξο επηρεάζει τη σεισμικότητα και της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε ένα πιλοτικό εργαστήριο που θα έρχονται και διεθνείς ομάδες και θα “τρέχουν” ερευνητικές εργασίες» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου και ανέλυσε τις δυνατότητες πρόγνωσης των πρόδρομων σεισμικών φαινομένων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία μέσω της εγκατάστασης μηχανημάτων ραδονίου στο έδαφος ή της παρατήρησης της θερμότητας της ατμόσφαιρας μέσω δορυφόρου.

 

Τσελέντης: «Υπάρχει όρεξη και κεφαλλονίτικη τρέλα»

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πιλοτικό πειραματικό κέντρο σεισμολογικών παρατηρήσεων που θα δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά έδωσε ο Κεφαλλονίτης Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος τόνισε:

«Στόχος μας είναι να υπάρξουν κάποιες μόνιμες υποδομές στην Κεφαλονιά αλλά όχι να βάλουμε σεισμογράφους στα βουνά και μετά από χρόνια θα τελειώσουν οι μπαταρίες τους και θα μαζεύουμε τα κουφάρια τους. Θέλουμε να γίνει κάτι ζωντανό και μόνιμο που να προσελκύει διεθνείς ομάδες. Θα είναι ένα σύγχρονο σεισμολογικό εργαστήριο, το οποίο θα το πετύχουμε γιατί υπάρχει και όρεξη και κεφαλλονίτικη τρέλα!».

Στο ερώτημα, βέβαια, «γιατί στην Κεφαλονιά» η απάντηση του κ. Τσελέντη ήταν ξεκάθαρη. «Δεν θα γίνει επειδή είμαι Κεφαλλονίτης αλλά επειδή η Κεφαλονιά είναι από τα πιο επικίνδυνα σεισμικά μέρη της Ελλάδας. Είναι ένα ζωντανό νησί και προσωπικά πιστεύω ότι είναι ευλογία οι σεισμοί γιατί χωρίς αυτούς το νησί θα ήταν επίπεδο, Σαχάρα.

Αυτές οι μετακινήσεις προκάλεσαν την ομορφιά του νησιού μας αρκεί φυσικά να μην επιδρά στις κατασκευές μας.

Τα πλεονεκτήματα μέσα από αυτή τη δημιουργία του σεισμολογικού κέντρου στο νησί μας θα είναι ο ακριβής προσδιορισμός της σεισμικότητας στο τόξο Πύλου-Κεφαλονιάς, η παρατήρηση της γεωμετρίας της βυθιζόμενης πλάκας, η πρόγνωση και η έγκαιρη προειδοποίηση φαινομένων, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Θα μπορούν να καταγράφονται σεισμοί ακόμη και ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ με τεράστια ακρίβεια κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα.

Η Κεφαλονιά θα γίνει το κέντρο της σεισμολογικής έρευνας στην Ευρώπη. Δεν γίνεται να υπάρχουν σεισμολογικά κέντρα στην Ελβετία που δεν κουνιέται φύλλο και να μην έχουμε ένα τέτοιο στην περιοχή μας».

Πηγή: efimeridakefalonia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις