Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η περίφημη Rita Marcotulli για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο τριήμερο Jazz του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας- Μιλάει στο thebest.gr για τη συνεργασία της με τα ιερά τέρατα της μουσικής

Η περίφημη Rita Marcotulli για πρώτη φορ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

«Η μουσική έχει την δυνατότητα – σχεδόν με μαγικό τρόπο - να διεισδύσει στο αίμα και να συνδέεται με το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού μας»

Πιστεύει ότι ο μουσικός της τζαζ είναι ένας συνθέτης της στιγμής. "Η όμορφη μουσική που έρχεται από την ψυχή από την ανάγκη να εκφράσει την ψυχή. Ψάξε! Και στη συνέχεια, Πράξε, Δημιούργησε! Χωρίς καμιά φυλετική διάκριση", λέει.

Είναι η περίφημη Ιταλίδα πιανίστρια και συνθέτρια Rita Marcotulli, ένα τεράστιο όνομα της διεθνούς τζαζ σκηνής, η οποία θα συναντήσει τον επίσης κορυφαίο Βρετανό σαξοφωνίστα Andy Sheppard το βράδυ του Σαββάτου στις 9.30 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου για να ρίξουν μαζί με τρόπο μαγικό την αυλαία του «Jazz+Πράξεις 2016» παρουσιάζοντας κορυφαίες στιγμές της κοινής τους πορείας.

Το ντουέτο θα εμφανιστεί αποκλειστικά για το «Jazz+Πράξεις 2016» και για πρώτη φορά μαζί στην Ελλάδα.

Η Rita Marcotulli  ενεργή από τη δεκαετία του ΄80, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες μορφές της τζαζ και έχει επηρεαστεί βαθιά από μουσικούς όπως Thelonious Monk, Bill Evans, John Coltrane, ενώ η ευρύτατη γκάμα της καθώς και το ανοιχτό μυαλό της χωρούν πλήθος μουσικών κατευθύνσεων και στυλ: από την τζαζ έως την ποπ, την φολκ και τη μεγάλη αγάπη της, τους Pink Floyd. Έχει συνθέσει μουσική για χοροθέατρα και κινηματογραφικές ταινίες.

H Rita Marcotulli μιλάει αποκλειστικά στο thebest.gr με αφορμή την εμφάνισή της στο Jazz+Πράξεις και για την γλώσσα χωρίς...σύμφωνα: τη μουσική.

- Έχετε συνεργαστεί με ιερά τέρατα της μουσικής όπως τους Chet Baker, Pat Metheny, Richard Galliano, Michel Portal, Enrico Rava, Pat Metheny, Charlie Mariano, Βilly Cobham, Paul Bley, Aldo Romano, Jon Christensen, Palle Danielsson, Arve Henriksen, Peter Erskine, Joe Henderson, Joe Lovano, Dewey Redman, Kenny Wheeler και πολλούς άλλους. Τι σας έδωσε η συνύπαρξη μαζί τους;

"Κάθε μουσική εμπειρία έχει την δική της ιστορία, την δική της ενέργεια... Και ήμουν αρκετά τυχερή να παίξω με πολλούς ιδιαίτερους και εξαίρετους μουσικούς... Έχω μάθει πως η μουσική έχει την δυνατότητα – σχεδόν με μαγικό τρόπο - να διεισδύσει στο αίμα και να συνδέεται με το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού μας, με την ευαισθησία μας ... .Επίσης η αισθητική και το κόνσεπτ της μουσικής, συχνά δείχνει το δρόμο για το πώς να επικοινωνούμε ... Και με κάθε μουσικό, έχω μάθει ότι ακούγοντας και "αφαιρώντας" περισσότερο από το να "προσθέτεις" προσδίδει περισσότερο βάρος στη μουσική. Μπορεί μερικές φορές να παίξεις νότες που δεν χρειάζονται"

 

- H αγάπη σας για τους Pink Floyd φαίνεται στο άλμπουμ «Ommagio Di Pink Floyd», στη διασκευή του «Us and Them» στο άλμπουμ «Koine» και στον ευρηματικό τίτλο του δίσκου σας «The light side of the moon». Tι σημαίνει για σας αυτό το σπουδαίο συγκρότημα και ποιος ο τρόπος που προσεγγίσατε μέσω της τζαζ αυτό το μουσικό υλικό;

"Οι Pink Floyd ήταν ένα γκρουπ που συνόδεψε πολλές στιγμές της εφηβείας μου. Ήταν καινοτόμοι με πολλούς τρόπους. Εισαγωγές από ήχους της φύσης, η επεξεργασία του ήχου, και αυτή η προδιάθεση να παίξουν, αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς να έχουν τη μορφή του τραγουδιού, το κλουβί , αλλά να είναι ελεύθεροι. Βρήκα μια αναλογία με την προσέγγιση ορισμένων τύπων τζαζ ή αυτοσχέδιας μουσικής και ξαναδούλεψα μερικές όμορφες μελωδίες, όπως τα «Us & Them», «Blue Sky» και «Money». Ήταν πολύ δημιουργικό!"

 

-Πείτε μας για τη συνεργασία και τη χημεία σας με τον Andy Sheppard.

"Θα πω απλά: Οικογένεια!!!

Πάντα λέω ότι ... υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι μουσικοί ... αλλά με έναν τρόπο είναι σαν γάμος. Δεν παντρεύεσαι με τον καθένα! Και με τη μουσική είναι το ίδιο πράγμα, με τον Andy ήταν πάντα τόσο εύκολο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξηγήσει λέγοντας: «Αυτό το τραγούδι είναι κάπως έτσι ...». Παίζουμε και αυτό είναι όλο! Και υπάρχει ένας βαθύς σεβασμός φιλίας".

 

 

-Η ευρύτητα των επιρροών σας και των μουσικών σας οριζόντων είναι εμφανής. Ποιος ο δημιουργικός χώρος που μπορεί να λάβει η τζαζ σήμερα ως μέρος του μουσικού σύμπαντος;

"Μουσική σημαίνει να εκφράζει κανείς το συναίσθημα της ζωής, τα κοινωνικά πλαίσια. Η ιστορία αυτή δείχνει το δρόμο. Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν νέες ιδέες και η αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς είναι ζωτικής σημασίας. Μουσική και πρώτα απ' όλα "ήχος". Η αναζήτηση νέων ήχων. Όπως για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικοί ήχοι έχουν προσθέσει πολύ σημαντικά πράγματα, όπως και η μουσική των διαφορετικών πολιτισμών, όπως η ινδική μουσική, η μουσική της Αφρικής και της Βραζιλίας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο μουσικός της τζαζ είναι ένας συνθέτης της στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται νέα ερεθίσματα από νέα χρώματα, μουσικούς κόσμους και ήχους, χωρίς καμιά φυλετική διάκριση. Η όμορφη μουσική που έρχεται από την ψυχή από την ανάγκη να εκφράσει την ψυχή. Ψάξε! Και στη συνέχεια, Πράξε, Δημιούργησε! Χωρίς καμιά φυλετική διάκριση".

 

 

-Έχετε ξαναπαίξει στην Ελλάδα;

"Επισκέπτομαι την Ελλάδα για διακοπές. Υπέροχη θάλασσα, υπέροχη χώρα και άνθρωποι... Αλλά δεν έχω παίξει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε είμαι πολύ περίεργη και χαρούμενη να μοιραστώ μαζί σας ένα όμορφο βράδυ μουσικής! Ανυπομονώ να σας γνωρίσω

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight