Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κατέγραψαν κατάλληλα καταστήματα για ΑμεΑ στην Πάτρα- ΔΕΙΤΕ τον ΧΑΡΤΗ που ανέρτησαν στο διαδίκτυο

Κατέγραψαν κατάλληλα καταστήματα για Αμε...

Μια πρωτοβουλία του Prosvasis

Τον Οκτώβριο του 2015 η Έφη Δασκαλοπούλου από την Πάτρα, μια εκ των εμπνευστών του εργαλείου Prosvasis.co οραματίστηκε και δημιούργησε το Έργο «Προσβάσιμοι δρόμοι –Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» που αποτελεί το εισιτήριο για να ξεκινήσει και επίσημα η χαρτογράφηση της Ελλάδας για εμποδιζόμενα άτομα και η ενημέρωση των φορέων/κατοίκων ΑμεΑ για τους χώρους προσβασιμότητας. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχου και Μποδοσάκη, ξεκίνησε η χαρτογράφηση και η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων σε 6 πόλεις της Ελλάδας.

Όλα τα προσβάσιμα σημεία, ανά πόλη, που εξυπηρετούν την μετακίνηση των ΑμεΑ και Εμποδιζόμενων ατόμων. Αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των τους, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προβολή των σημείων στα Εμποδιζόμενα άτομα. Κάνοντας προσπάθεια να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.

 

 

Οι εθελοντές του προγράμματος βρέθηκαν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, από όπου ξεκίνησαν όλα, και συνέχισαν την καταγραφή των χώρων. Όπως εξηγεί η Έφη Δασκαλοπούλου η ομάδα προσπαθεί ουσιαστικά να συλλέξει το αυτονόητο «δηλαδή τα σημεία που πληρούν τις προδιαγραφές ή μερικώς για προσβασιμότητα και ν’ υποδεχθούν άτομα με κινητική αναπηρία. Από καφετέριες μέχρι και πεζόδρομους».

Η πλατφόρμα του Prosvasis.co έχει μια μεγάλη ποικιλία από κριτικές και προτάσεις για σημεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άτομα με κινητική αναπηρία. Τώρα οι εθελοντές του προγράμματος συνεχίζουν και επεκτείνουν τις περιοχές της πόλης που εντάσσονται στην πλατφόρμα εντάσσοντας σε αυτήν σημεία από το κέντρο την πλ. Γεωργίου, Ψηλαλώνια, Τριών Ναυάρχων, Ηφαίστου, Αγ. Σοφίας, Ρήγα Φεράιου, Αγ. Νικολάου αλλά και την Μαρίνα της Πάτρας.

«Δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις σε καταστήματα εστίασης. Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν υπάρχει ούτε παιδεία ορισμένων καταστηματαρχών για να δεχθούν κάτι τέτοιο ή να μεριμνήσουν. Πάντως υπάρχουν και υποδομές που καλύπτουν επαρκώς τις προδιαγραφές ή έστω κάποιοι που δεν τις πληρούν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στηρίξουν.

Οπότε το βασικό στην Πάτρα είναι ότι υπάρχουν κάποιες υποδομές αλλά λείπει η Παιδεία. Έχουμε αντιμετωπίσει και στις Δημόσιες Υπηρεσίες πάρα πολλά προβλήματα. Εκεί υπάρχουν τα περισσότερα, παρά το γεγονός ότι απαιτείται να είναι προσβάσιμες. Ακόμα και Τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση για αμαξίδια», σχολίασε η κυρία Δασκαλοπούλου.

 

 

Γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησε και όλη προσπάθεια με στόχο να δώσουν στα άτομα με κινητικά προβλήματα λίγη βοήθεια για το που μπορούν να περάσουν λίγες στιγμές χαράς και να εξυπηρετηθούν χωρίς προβλήματα. Μάλιστα η εφαρμογή βρήκε ανταπόκριση ακόμα και από μητέρες με μωρά στο καροτσάκι, πολλές εκ των οποίων δυσκολεύονται να κινηθούν στην πόλη.

«Καταγράφουμε τους χώρους αυτούς και μετά ανεβαίνουν χαρτογραφημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.Prosvasis.co) η οποία αποτελεί ένα χάρτη με μια ποικιλία από κριτικές-προτάσεις και υπάρχει μια αλληλεπίδραση με τους ενδιαφερόμενους. Ο στόχος μας είναι η παρακίνηση των ανθρώπων και να σκεφτούν λιγάκι διαφορετικά, κάτω από την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να κινηθεί άνετα. Πιστεύουμε ότι έτσι θα βγουν κερδισμένοι και οι ίδιοι καταστηματάρχες», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Δασκαλοπούλου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις