Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Είσαι χορτοφάγος. Είσαι όμως υγιής;

Είσαι χορτοφάγος. Είσαι όμως υγιής;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσοι έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα λαχανικά. Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Ιατρών Παίδων και Εφήβων της Γερμανίας (BVKJ), αυτοί που αποκλείουν όλες τις άλλες ομάδες τροφών, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους.

«Οι έφηβοι που τρέφονται αποκλειστικά χορτοφαγικά πρέπει να επιλέγουν το διαιτολόγιό τους με ιδιαίτερη προσοχή», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της BVKJ, Ούλριχ Φέγκελερ, και υπογραμμίζει ότι η ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επίσης, οι νέοι, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, ιωδίου και ασβεστίου καθώς επίσης και βιταμίνες D, Β2 και Β12.

Ο σίδηρος παρέχεται στον οργανισμό από τροφές όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα παντζάρια, το κάρδαμο, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο καλύτερα όταν στο φαγητό συμπεριλαμβάνεται και η βιταμίνη C, (προερχόμενη από πράσινες πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα και χυμό πορτοκαλιού). Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν πρόβλημα πρόσληψης βιταμίνης Β12 και ασβεστίου.

Για να υπάρξει επαρκής βιταμίνη Β2 πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση προϊόντα γάλακτος, τυρί, δημητριακά ολικής άλεσης, μανιτάρια, όσπρια, μπρόκολο και σπανάκι. Τα ψάρια αλλά και τα τυριά αποτελούν, επίσης, πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου, ιωδίου και βιταμίνης D. Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D με την έκθεση του σώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Πόσο συχνά όμως πλην του καλοκαιριού εκτιθέμεθα;

«Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένες για τους νεαρούς χορτοφάγους», τόνισε ο Φέγκελερ. Συμπτώματα που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σας είναι η χλομάδα, η κούραση, η ανορεξία, τ’ αδύνατα μαλλιά και νύχια, τα σκασίματα στις γωνίες των χειλιών, τα ξηρά χείλη και η εμφάνιση λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being