Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δημοτικό συμβούλιο Πάτρας: Διεκδικούμε την χρηματοδότηση αναγκαίων έργων του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ

Δημοτικό συμβούλιο Πάτρας: Διεκδικούμε τ...

Πρώτο θέμα συζήτησης στην αποψινή συνεδρίαση

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, είναι η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο Δήμο Πατρέων.

Το θέμα εισηγήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση του σώματος, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας και Χρήστος Κορδάς και ακολουθεί συζήτηση.

Η εισήγηση έχει ως εξής:

Με το σχέδιο των ονομαζόμενων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που φέρουμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποβάλλουμε προτάσεις διεκδίκησης για χρηματοδότηση έργων αναγκαίων για την πόλη μας και την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Διεκδικούμε την χρηματοδότηση αυτών των έργων και την ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα και περιφερειακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας) στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στα Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Έχουμε τονίσει ότι αξιοποιούμε την οποιαδήποτε δυνατότητα χρησιμοποίησης προγραμμάτων, γιατί αυτά τα λεφτά προέρχονται από την φοροληστεία και την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.

Οι βασικοί πολιτικοί σχεδιασμοί της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων είναι στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Οι κατευθύνσεις, τα μέτρα και οι όροι υλοποίησής του ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στην ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων.

Έτσι εξηγείται γιατί σήμερα είναι ‘’μη επιλέξιμα’’   βασικά έργα  όπως ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικός καθαρισμός, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κλπ.

Γνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ιδιαίτερες στοχεύσεις που αφορούν και το χτύπημα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και την επιτάχυνση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σήμερα στο Δήμο μας εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ 158 εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άρα αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να ήταν μόνιμες, να μην εξαρτώνται από κανένα πρόγραμμα και έτσι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία βασικών υπηρεσιών για τη λαϊκή οικογένεια, όπως των παιδικών σταθμών. Επίσης πολλά θα μπορούσαμε να πούμε στο ζήτημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα  συμβάλλουν σε αυτές.

Θα περιοριστούμε σε ένα: οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για το θάψιμο των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες επιτάχυναν τη διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και στην δημιουργία νέων ‘’επιχειρηματικών δραστηριοτήτων’’ στην αγροτική παραγωγή, βλέπε βορειοδυτική Αχαΐα και Ηλεία.

Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων βρίσκεται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Η θέση μας είναι και διεκδικούμε  το σύνολο των λαϊκών αναγκών να καλύπτεται με αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση έργα αναγκαία και υποδομές για την πόλη μας

Τα έργα που προτείνονται μέσα από τους πέντε άξονες, όπως θα αναλυθούν στην παρουσίαση και θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε επί της εισήγησης των προτάσεων μας, είναι μέρος των συνολικών προτάσεων του Δήμου μας οι οποίες δεν περιορίζονται στα όρια του αστικού περιβάλλοντος που θέτουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά στο σύνολο των γεωγραφικών ορίων του Δήμου σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται αλλά και βελτιώσεις παραμέτρων στις κοινωνικές δομές και τη λειτουργία της πόλης.

Αναφέρουμε ότι η εκπόνηση της υπόψη εργασίας, έγινε αποκλειστικά από εργαζόμενους των Υπηρεσιών του Δήμου μας, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε όπως από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και πληροφορικής τον τμηματάρχη κ. Πέτρο Γανό, από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού έργου τη Διευθύντρια κυρία Ελένη Αλεξοπούλου και όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις