Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Τάνια Γιαννούλη στο thebest.gr λίγο πριν "δαμάσει" την Jazz στο τριήμερο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας

Η Τάνια Γιαννούλη στο thebest.gr λίγο πρ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

"Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα…Δεν βάζω στη μουσική μου ταμπέλες και δεν την τοποθετώ σε κουτάκια"

Μια σπάνια εμπειρία θα είναι για όσους κάνουν την επολιγή, η συναυλία της συνθέτριας και πιανίστριας Τάνιας Γιαννούλη και του συγκροτήματός της την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 9μμ στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, πρώτη βραδιά του τριημέρου «Jazz+Πράξεις 2016» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Το Tania Giannouli Ensemble θα εμφανιστεί στο δεύτερο μέρος της βραδιάς μετά το Sakis Tsinoukas Trio.

Η μουσική του TGE έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού, μουσικής δωματίου με επιρροές από avant-garde του 21ου αιώνα, post-impressionism, σύγχρονης ευρωπαϊκής jazz, αλλά και πιο world ακουσμάτων, δημιουργώντας μια εξαιρετική εικόνα στις ζωντανές εμφανίσεις. Η ελληνική αλλά και διεθνής πορεία του σχήματος είναι πραγματικά ασυνήθιστη. Το «Transcendence» έχει μονοπωλήσει τα έντυπα του διεθνούς τύπου κι έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια, ενώ έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες με τα «Best albums of 2015» στην Ελλάδα, τον Καναδά, την Πορτογαλία και την Κορέα. Το album ψηφίστηκε Νο2 «Best Jazz album of 2015» από τους αναγνώστες του Jazzonline και Νο1 «Best Jazz album of 2015» από επιτροπή κριτικών στο ίδιο portal.

Η  συνέντευξη με την ξεχωριστή αυτή δημιουργό φωτίζει σημαντικές πτυχές της προσωπικότητάς της και του έργου της

 

-Ποιά  είναι η εντύπωση και τα συναισθήματα  μιας μουσικού και συνθέτριας,  που το πρωτότυπο υλικό της από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από κριτικούς και κοινό- Περιγραψέ μας με ποιο τρόπο επέδρασαν  πάνω σου οι εγκωμιαστικές κριτικές της δουλειάς σου στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

 

Η ανταπόκριση κριτικών και κοινού στη δουλειά μου, μου δίνει πολλή χαρά. Είναι πραγματικά μαγικό να βλέπω ότι η μουσική μου τελικά «άγγιξε» τόσους ανθρώπους. Δεν σου κρύβω ότι πολλές φορές, όταν διαβάζω μια καλή κριτική που κάποιος έγραψε στην άλλη άκρη του κόσμου για τη δουλειά μου, νοιώθω έκπληξη. Η μουσική όμως έχει αυτή την ιδιότητα, είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Και ταξιδεύει πολύ γρήγορα.

 

-Θεωρείς ότι υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας  ευκαιρίες για τους Έλληνες δημιουργούς, που ξεφεύγουν από αυτό που λέμε μουσική των FM;

Πιστεύω ότι αν έχεις κάτι καλό στα χέρια σου τότε αργά ή γρήγορα θα βρεις τον τρόπο να το επικοινωνήσεις. Σήμερα- την εποχή του internet- παρόλα τα προβλήματα στην Ελλάδα αλλά και στον χώρο της μουσικής και της δισκογραφίας παγκοσμίως, υπάρχουν τα μέσα ώστε να βρει ένας δημιουργός το κοινό του.

Με ποια διαδικασία-αυθόρμητη ή οργανωμένη-γίνεται η αναζήτησή σου κατά τη σύνθεση και την υλοποίηση της μουσικής ; Με ποιόν τρόπο και κριτήρια αντλείς από διάφορες στιλιστικές κατευθύνσεις (τζαζ, αβανγκάρντ, κλασική,…) ή θεωρείς ότι το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις διάφορες αυτές κατευθύνσεις μέσα από μια αφομοιωμένη διεργασία;

 

Δεν βάζω στη μουσική μου ταμπέλες και δεν την τοποθετώ σε κουτάκια. Συνθέτω κατά κύριο λόγο διαισθητικά, φέρνοντας φυσικά τις επιρροές μου από τις σπουδές μου, τις μουσικές που μου αρέσουν και ακούω, αλλά κυρίως εξωμουσικά ερεθίσματα: εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα.

 

-H ενασχόλησή σου με την μουσική εκτείνεται σε ένα ευρύτατο φάσμα εκφραστικών σχημάτων, αφού έχεις γράψει πέραν της μουσικής των δίσκων και των συναυλιών, μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα εικαστικά, για συμφωνικές ορχήστρες και μικρά σχήματα. Ποια η ανάγκη κάθε φορά για μια διαφορετική πρόκληση;

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν πολύ γράφοντας μουσική είναι ότι κάθε δουλειά είναι διαφορετική, κάθε συνεργασία είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Αυτό το νέο ταξίδι, κάθε φορά, είναι συναρπαστικό και είναι κάτι που χρειάζομαι για να είμαι δημιουργική.

-Αν σερωτούσε ένας απλός ακροατής  γιατί κάνεις μουσική, τι θα του έλεγες;

Μάλλον γιατί μου είναι απαραίτητο για να ισορροπώ ανάμεσα στον έξω και στον μέσα κόσμο μου.

 

-Δυο λόγια για τη συνεργασία με τους μουσικούς του συγκροτήματός;

Νοιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με τους τρεις αυτούς καταπληκτικούς μουσικούς: Τον Guido De Flaviis, τον Αλέξανδρο Μποτίνη, τον Σόλη Μπάρκη. Είναι όλοι φίλοι μου και η συνεργασία τους με τιμά. Σίγουρα η μουσική μου δεν θα ακουγόταν έτσι χωρίς αυτούς.

 

-Ποιοί είναι οι πέντε δίσκοι που θα έπαιρνες μαζί σε ένα μακροχρόνιο ταξίδι εκτός Ελλάδας.

Κeith Jarrett -«The Koln concert», Verdi- «La Traviata», Richie Beirach –«Elm», Harold Budd-«La Bella Vista», George Crumb-«Vox Balaenae»

-Tι σημαίνει  κάθε φορά η επαφή με το κοινό σε μια συναυλία;

Η επαφή με το κοινό, η ενέργεια που ανταλλάσουμε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, το χειροκρότημα, οι κουβέντες μετά είναι, για μένα, ένας από τους λόγους που θέλω να παίζω ζωντανά τη μουσική μου. Μου δίνει πολλή δύναμη και κουράγιο.

Η Τάνια Γιαννούλη σπούδασε Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση στο ωδείο Athenaeum. Παράλληλα σπούδασε Γεωπονία στο ΓΠΑ. . Έχει συνεργαστεί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, ενώ έργα της έχουν ερμηνεύσει η Καμεράτα / Armonia Atenea ορχήστρα εγχόρδων, η ΑΣΟΝ (Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων), το σύνολο σύγχρονης μουσικής Dissonart και το κουαρτέτο εγχόρδων Galaxy.

Η μουσική της για θέατρο, video, φιλμ, ντοκιμαντέρ, χορό έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, μουσεία, γκαλερί και Biennale στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον Ιούνιο του 2014 σχηματίζει το Tania Giannouli Ensemble (θέατρο Απόλλων Σύρου - 2ο Syros Jazz Festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Οικία- Μουσείο Α. & Λ. Κατακουζηνού, Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος)

Το άλμπουμ της “Forest Stories” (μαζί με τον Πορτογάλο πνευστό Paulo Chagas) κυκλοφόρησε το 2013 από το art-music label Rattle στην Νέα Ζηλανδία, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές διεθνώς, ενώ τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία το πρώτο album της με το Tania Giannouli Ensemble, με τον τίτλο “Transcendence”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight