Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Τελικά το αλκοόλ μπορεί να συνυπάρξει με μια δίαιτα απώλειας βάρους;

Τελικά το αλκοόλ μπορεί να συνυπάρξει με...

Πως εντάσσεται σε μια δίαιτα;

Η αυξημένη κατανάλωση ποτών δρα δυσμενώς σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος, αφού το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες. Σκεφτείτε μόνο ότι το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά από το λίπος σε ότι αφορά την περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο συγκριτικά με το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.


Τελικά το ποτό μπορεί να συνυπάρξει με μια δίαιτα απώλειας βάρους;

Είναι το ερώτημα πολλών. Η απάντηση είναι ναι, αρκεί η κατανάλωση του αλκοόλ να γίνεται με μέτρο. Γενικά, για άτομα εντός του φυσιολογικού σωματικού βάρους η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες. Όμως σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα απώλειας βάρους, καλό είναι να περιορισθεί σε μία μερίδα την ημέρα, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Προσοχή όμως γιατί οι συστάσεις αυτές αναφέρονται σε καθημερινή μέτρια κατανάλωση και δεν σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν συνολικά μέσα σε ένα Σαββατόβραδο, που είστε πιο χαλαροί.


Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 1 κουτάκι μπίρα 330 ml ή με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, ούζο, ρούμι, τεκίλα κ.α.) ή 1 ποτήρι κρασί περίπου 120ml. Μια μερίδα αλκοόλ περιέχει περίπου 8-10γρ καθαρού αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα ποτά, τόσες περισσότερες είναι και οι θερμίδες που αποδίδουν. Και μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες στα ποτά και κυρίως στα ανάμεικτα ποτά αυξάνονται όταν περιέχουν χυμούς, ζάχαρη, αναψυκτικά ή άλλα συστατικά. Όσο πιο σκέτο είναι το ποτό σας, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει.

Για εσάς που προσέχετε το βάρος σας καλό είναι να προτιμάτε ποτά, όπως βότκα, ρούμι, τζιν, ουίσκι σκέτο ή με πάγο, που περιέχουν περίπου 100 θερμίδες ανά 45 ml. Καλή επιλογή αποτελούν και τα κρασιά λευκά ή κόκκινα, όπου μια μερίδα αποδίδει περίπου 80-85 θερμίδες, ενώ τα γλυκά κρασιά περίπου 105 θερμίδες. Προσοχή στα ποτά που περιέχουν κρέμα και στα κοκτέιλ αφού περιέχουν πάνω από 200 θερμίδες αλλά και στα ποτά τύπου τσικουδιά, ούζο, τσίπουρο τα οποία δεν είναι άμοιρα θερμίδων αφού 1 ποτηράκι αποδίδει περίπου 150 θερμίδες.


Μια άλλη καλή επιλογή η οποία από τους περισσότερους είναι παρεξηγημένη, σε σχέση πάντα με τον έλεγχο του βάρους, είναι η μπίρα. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (93%) και είναι ένα δροσιστικό ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η μπίρα, όπως και άλλα ποτά με μικρό ποσοστό αλκοόλ, απορροφώνται πιο αργά από το στομάχι με αποτέλεσμα τη χαμηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.

Η θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά και οι θερμίδες τις προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητα της σε αλκοόλ. Σκεφτείτε μόνο ότι 100 ml κανονικής μπίρας έχουν περίπου 45 θερμίδες, ενώ 100 ml επιτραπέζιου κρασιού περίπου 77 θερμίδες.


Σε γενικές γραμμές η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί νε συμπεριληφθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αρκεί να προσέξετε πόσο θα πιείτε και τι θα καταναλώσετε μαζί με το ποτό σας, γιατί τις περισσότερες φορές τα συνοδευτικά των ποτών είναι πλούσια σε θερμίδες.  Επίσης το αλκοόλ δεν δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε μεγάλη κατανάλωση.

Σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν αποκλείεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.

Info:

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610-226997
[email protected]
www.facebook.com/apostolopouloukonstantina

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Πηγή: mednutrition.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being