Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

"Kαίει" ο νέος ΕΝΦΙΑ 485.000 ιδιοκτήτες - Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω

"Kαίει" ο νέος ΕΝΦΙΑ 485.000 ι...

Οι χαμένοι από τον νέο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Αυξημένο συμπληρωματικό φόρο για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 485.505 φορολογούμενοι, ενώ για 26.013 από αυτούς η μέση επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι είναι 22.432 ευρώ.Μάλιστα, υπάρχουν και 4 φορολογούμενοι που θα καταβάλουν σχεδόν 600.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι!

Οι σχετικοί υπολογισμοί -με υπόθεση για μέση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10%- έγιναν από τον ΣΕΒ στο εβδομαδαίο δελτίο του για την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με 240 εκατ. ευρώ συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες (πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα) 140 εκατ. ευρώ

Η οικονομική τους εξόντωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι σχεδόν αδύνατον να πωληθούν αξιοπρεπώς στην τρέχουσα συγκυρία, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που είναι αμελητέο σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ –που θυμίζουμε ισοδυναμεί με την επιδότηση του κράτους προς τους ΟΤΑ, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Κυρίως όμως, αυτές οι ακραίες και ορατές σε όλους τους επενδυτές περιπτώσεις αποθαρρύνουν και τους πιο τολμηρούς από κάθε σκέψη επένδυσης στα ακίνητα, τονίζει ο Σύνδεσμος και συμπληρώνει ότι είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο συμπληρωματικός φόρος που θα πληρώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα το 2016 (€800 εκατ. περίπου) υπολείπεται της απώλειας εσόδων €900 εκατ. από φόρο μεταβίβασης ακινήτων την περίοδο 2009 (έσοδα άνω του €1 δισ.) -2016 (προβλεπόμενα έσοδα λίγο πάνω από €100 εκατ.)».

Ο ΣΕΒ επισημαίνει, τέλος, ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων περνά μέσα από τον εξορθολογισμό της φορολογίας κατοχής ακινήτων, με εξάλειψη των ακραίων επιβαρύνσεων ειδικά σε απρόσοδες περιουσίες, την κατάργηση του «εκδικητικού» -όπως αναφέρει- συμπληρωματικού φόρου και τη μετάβαση σε ανταποδοτική φορολόγηση από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερα από πέρυσι

Το πρόβλημα είναι ότι η μείωση των Τιμών Ζώνης σε πολλές περιοχές δεν είναι τέτοια που να καλύπτει τη δραστική μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από πέρυσι. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι στην αξία των ακινήτων συνυπολογίζεται πλέον και η αξία των αγροτεμαχίων, που απαλλάσσονταν ως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ανά τετραγωνικό, με ειδικούς συντελεστές που κλιμακώνονται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης του ακινήτου, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων, με ειδική κλίμακα.

 

Οι χαμένοι από τον νέο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως μόλις 1 στους 8 ιδιοκτήτες θα δει αυξήσεις, ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει εντελώς διαφορετική άποψη και υπολογίζει πως είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα αιφνιδιαστούν με το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί.

Συγκεκριμένα:

Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες που για πρώτη φορά θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια.

Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας μεταξύ 400.000-600.000 ευρώ θα δουν το χαράτσι να αυξάνει κατά 150% έως 325%.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών ... - Thebest.gr

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% υποσχέθηκε η ΝΔ - Στα ... - Thebest.gr

Φορο-σοκ σε περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ... - Thebest.gr

6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον ... - Thebest.gr

 

 

πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά