Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Χαμός από θεατρικές παραστάσεις το φετινό καλοκαίρι - Δείτε ποιά έργα και θιάσους θα δούμε στην Πάτρα

Χαμός από θεατρικές παραστάσεις το φετιν...

Ανάμεσα τους είναι ο "Συρανό" - Β. Χαραλαμπόπουλος και το "Κόκο...μπλόκο" του Ν. Μουτσινά

Αρκετές είναι οι θεατρικές παραστάσεις που θα έχει την ευκαιρία να δει το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό το φετινό καλοκαίρι. Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ 2016 του Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων ήδη ανακοινώθηκε και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ίσως για πρώτη φορά, θα έχει εκδηλώσεις και παραστάσεις και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο, περίοδο όπου κατά κύριο λόγο, παρουσιάζονται οι παραστάσεις του προγράμματος του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Από το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου, έχουμε στις 4 και 5 Ιουλίου 2016, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, την «Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστα Καζάκου, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο ενώ στις 12 και 13 Ιουλίου 2016, οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη θα παρουσιάσουν τον Αριστοφανικό «Πλούτο» σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τους Γ. Κιμούλη και Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Αλμπέρτο Φάις, κ.α. Η παράσταση αυτή με τον συνολικά 20μελή θίασο, θ’ ανοίξει και το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου την 1η και 2 Ιουλίου 2016.

Στις 15 & 16 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου, θα ανέβει στο Αρχαίο Ωδείο η παράσταση όπερας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Opera Studio, “Διδώ και Αινείας” σε σκηνοθεσία του Μίχαελ Ζάιμπελ.

Θα ακολουθήσει στις 27 & 28 Ιουλίου 2016, στο Αρχαίο Ωδείο, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια δυνατή πολιτική τραγωδία, που ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο οποίος είχε συνεργαστεί πριν λίγα χρόνια με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει – σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού– τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους θα είναι η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), κ.α. καθώς και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου.

Όσο για τις 22 και 23 Αυγούστου 2016, στις 21.30, στο Αρχαίο Ωδείο Πατρών, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου θα παιχθεί η παράσταση της ΦΙΛΟΘΕΑΤΟΝ Α.Ε. «Συρανό» με τον Αιγιώτη ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα. Την Ρωξάνη θα υποδυθεί στην καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης η Δήμητρα Ματσούκα ενώ παίζουν και οι Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, κ.α. Την μουσική της παράστασης υπογράφει ως γνωστό η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η οποία θα δώσει την δική της μουσική παράσταση στο Αρχαίο Ωδείο στις 30 Ιουνίου 2016.

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2016, στο Αρχαίο Ωδείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας έχει προγραμματιστεί να παιχθεί η φετινή καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ – «Αριστοφανειάδα» με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Γεράσιμο Γεννατά, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Ευαγγελία Μουμούρη, κ.α.

Ακόμα στις 7/9/2016, το Θέατρο Λύχνος-Παιδική Σκηνή θα ανεβάσει την Αριστοφανική «Ειρήνη» σε διασκευή για παιδιά με την υπογραφή του Γιάννη Καλαντζόπουλου.

Σχετικά με το 35ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ όπου επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές ποιες θα είναι οι παραστάσεις που θα συγκροτήσουν το πρόγραμμα του. Γνωστοποιήθηκε πως εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ. και οι 15 συνολικά παραστάσεις που πρότεινε το Φεστιβάλ Πάτρας και θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα Ιουνίου. Δύο από τις παραστάσεις θα γίνουν το φθινόπωρο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο και οι υπόλοιπες στο Αρχαίο Ωδείο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Θεωρείται σίγουρη η παρουσίαση στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, των φετινών καλοκαιρινών θεατρικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού μ’ ένα εντυπωσιακό επιτελείο ηθοποιών όπως Γιάννης Βογιατζής, Λένα Κιτσοπούλου, Λένα Δροσάκη, Λένα Παπαληγούρα, Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, κ.α., και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινού με τη νεαρή και άγνωστη στο ευρύ κοινό ηθοποιό Αναστασία Ραφαέλα-Κονίδη στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό της ως Κρέοντας θα εμφανιστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ ήδη μεγάλο ενδιαφέρον έχει προξενήσει η επιλογή της σπουδαίας ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη, η οποία θα υποδυθεί τον μάντη Τειρεσία.

Ενδεχομένως στο πρόγραμμα του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ να ενταχθεί και η 3η φετινή καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή του Εθνικού, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας. Πρόκειται για μία φιλόδοξη συμπαραγωγή, μία δίγλωσση παράσταση με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς.

Επίσης η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, θα παιχθεί το φετινό καλοκαίρι και ευελπιστούμε να την δούμε και στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ωδείο, στο 35ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος. Στην πολύκροτη παράσταση θα παίξουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Νίκος Κουρής, η Στεφανία Γουλιώτη και η Χριστίνα Μαξούρη σε ρόλο Κορυφαίας του Χορού.

Η πιο "αριστοφανική" κωμωδία του νεοελληνικού θεάτρου, το έργο «Του Κουτρούλη ο Γάμος», μία αξεπέραστη σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, θ’ ανέβει το φετινό καλοκαίρι από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση, σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαντζόπουλου και μάλλον θα την δούμε και στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ωδείο.

Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Βούρος, Τάνια Τρύπη, Κώστας Φλωκατούλας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Θοδωρής Αντωνιάδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δέσποινα Μπουγατιώτη, Θάλεια Χαραρά, Δανάη Αγγελάτου και ο Γιάννης Καλαντζόπουλος.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ανακοινώσει και 2η καλοκαιρινή παραγωγή, το θρυλικό βουκολικό μελόδραμα «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» που θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής και θα πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Ταξιάρχης Χάνος, η Έφη Σταμούλη, ο Κώστας Σαντάς, ο Δημήτρης Κολοβός και πολλοί άλλοι. Ο Μανόλης Παντελιδάκης θα υπογράψει τα σκηνικά και κοστούμια, ο Θοδωρής Οικονόμου την μουσική και ο Δημήτρης Παπάζογλου τις χορογραφίες. Βέβαια η συγκεκριμένη παράσταση προγραμματίζεται να παιχθεί από την 1η Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα παρουσιαστεί και εκτός της συμπρωτεύουσας, σε επιλεγμένους σταθμούς περιοδείας.

Σίγουρα θα δούμε και στην Πάτρα, μάλλον στο 35ο Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ τις επιτυχημένες παραστάσεις της Αθήνας «Γαμπροί για πούλημα» και «Για όνομα».

Το «Γαμπροί για πούλημα» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου έχει για πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Νικολέττα Βλαβιανού, Σοφία Βογιατζάκη, Μάνο Ιωάννου, Γιάννη Τσιμιτσέλη και τον Κώστα Κόκλα, ο οποίος και αναρρώνει αυτές τις μέρες μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

Η κωμωδία «Για όνομα» των Ματιέ Ντελαπόρτ, Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, «έσκισε» από πλευράς προσέλευσης θεατών στο θέατρο Αλίκη στην Αθήνα και τώρα θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα και θα έρθει και στην Πάτρα. Παίζουν οι: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Μαρία Κωνσταντάκη και ο Αντώνης Λουδάρος.

Τέλος στην Πάτρα μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει και ο Νίκος Μουτσινάς με την κωμωδία «Κοκο…μπλόκο» που βασίζεται στο Γαλλικό κωμικό κείμενο “Pyjama pour six” του Μαρκ Καμολετί και έχει για ήρωες τον Μάνο, την Άνια, τον Πάνο, τη Μάνια, τη Βάνια και τη Μαρίνα, οι οποίοι μπλέκουν σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων στη Φολέγανδρο.

Μαζί με τον Νίκο Μουτσινά που θα παίζει ενώ θα υπογράφει και την θεατρική διασκευή – απόδοση στα ελληνικά και την σκηνοθεσία, παίζουν και οι: Βασιλική Ανδρίτσου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Αντώνης Κρόμπας κ.α.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture