Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κινέζες νοικιάζουν συντρόφους για να γλιτώσουν το στίγμα της... γεροντοκόρης

Κινέζες νοικιάζουν συντρόφους για να γλι...

Νέα "μόδα"

Αντιμέτωπες με τα στερεότυπα, οι ανύπαντρες γυναίκες αναζητούν μια λύση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς τον κοινωνικό στιγματισμό. Έτσι γεννήθηκε ένα νέο κερδοφόρο επάγγελμα: Ενοικιαζόμενοι σύντροφοι.

Η Celia είναι μόλις 20 χρονών. Εργάζεται και είναι ανύπαντρη. Όλα αυτά ακούγονται απολύτως φυσιολογικά. Όμως πολλοί στην Κίνα δεν το βλέπουν έτσι, σημειώνει το Al Jazeera, υπογραμμίζονται πως για μεγάλο μέρος της κινεζικής κοινωνίας οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν παντρευτεί μέχρι τα 20 έτη τους. Και δεν είναι μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Όσες δεν συμβαδίζουν με αυτή την αντίληψη τότε χαρακτηρίζονται ως «Sheng Nu» (γυναίκες στο ράφι).

Έτσι η Celia βρήκε μια λύση για να ικανοποίηση τους γονείς της και να μπορέσει να συνεχίσει ήσυχα της ζωή της: Νοίκιασε έναν σύντροφο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολύ νέοι στην Κίνα φεύγουν νωρίς από το πατρικό τους σπίτι, αναζητώντας μια καριέρα στις μεγάλες πόλεις. Έτσι η επαφή τους με τους γονείς είναι κυρίως στις μεγάλες γιορτές, όπως την κινεζική πρωτοχρονιά. Όταν επισκέπτονται το πατρικό τους οι νέες γυναίκες θα πρέπει να γνωρίσουν στους γονείς τους και τον σύντροφό τους.

Εκείνες της ημέρες όλοι αναζητούν κάποιο πρόσωπο να παρουσιάσουν. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην ενοικίαση ενός συντρόφου, ώστε να ικανοποιήσουν τους γονείς τους. Στην ιστοσελίδα Taobao, μια από τις μεγαλύτερες σελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, είχε δημιουργηθεί μάλιστα προσωρινά και σχετική κατηγορία. Σήμερα η αναζήτηση ενοικιαζόμενου συντρόφου γίνεται μέσω του QQ, του αντίστοιχου MSN ή AOL της Κίνας. Το κόστος ανέρχεται περίπου σε 150 δολάρια την ημέρα.

Όλα αυτά ακούγονται σαν σενάριο ρομαντικής κομεντί του κινηματογράφου. Όμως στην Κίνα αποτελούν ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται.


Στην περίπτωση της Celia, ο άνδρας που τη συνόδευσε δεν πήρε χρήματα. Όπως εξηγεί ο ίδιος «γνώρισα τη Celia μέσω ενός κοινού φίλου». «Οι δύο τους σκέφτηκαν να νοικιάσουν ένα σύντροφο προκειμένου η Celia να γλιτώσει από τους γονείς της που τη πίεζαν να παντρευτεί», σημειώνει. Όταν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Celia προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει. Και η ίδια προτιμούσε να έχει δίπλα της κάποιον που γνώριζε και ο οποίος θα μπορούσε να τη βοηθήσει. «Δεν είχα τίποτα προγραμματισμένο για τις διακοπές έτσι συμφώνησα. Πήραμε λοιπόν μαζί το τρένο με κατεύθυνση το Χαρμπίν (σημ: τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Heilongjiang, στην βορειοανατολική Κίνα)», αναφέρει ο ίδιος στο Al Jazeera και συνεχίζει εξιστορώντας την εμπειρία του:

«Εγώ ήμουν αρκετά ήρεμος, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα να συναντήσω τους γονείς της. Από την άλλη η Celia ήταν ανήσυχη από την αρχή. Ο αρχικός ενθουσιασμός της από την ιδέα της είχε παρέλθει και πλέον αισθανόταν ένοχη που θα εξαπατούσε την οικογένειά της και τους φίλους της. Παρά τις αμφιβολίες της όμως ήθελε να συνεχίσει. Όταν συναντηθήκαμε με τους γονείς χρειάστηκαν λιγότερο από πέντε λεπτά για να καταλάβουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά και σύντομα το σχέδιό μας αποκαλύφθηκε. Νομίζω πως ίσως κατά βάθος η Celia ήθελε να το μάθουν οι γονείς της. Αν και “αποτύχαμε” δεν φάνηκε να ενοχλείτε ιδιαίτερα».

Με αφορμή την εμπειρία του στέλνει και το δικό του μήνυμα: «Γιατί λοιπόν κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία να βρουν έναν ψεύτικο σύντροφο για να εξαπατήσουν τους γονείς τους; Νομίζω πως απλά η Celia ήθελε οι γονείς να σταματήσουν να ανησυχούν για αυτή. Ήθελε να τους κάνει ευτυχισμένους και να τους ηρεμήσει. Η αντίληψη πως οι γυναίκες θα πρέπει να παντρεύονται νέες έχει βαθιές ρίζες στον κινεζικό πολιτισμό. Δεν είμαι σίγουρος για το πως αντιμετωπίζεται ο στιγματισμός της “sheng nu”, αλλά νομίζω πως μια καλή αρχή είναι να δημοσιοποιηθεί το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες στην Κίνα».

Όμως το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζουν εν μέρει και οι άνδρες. Και αυτοί αναζητούν μια σύντροφο για να την παρουσιάσουν στην οικογένειά τους. Μπορεί να μη δέχονται την ίδια πίεση για να παντρευτούν γρήγορα, όπως οι γυναίκες, ωστόσο κάθε γονιός στην Κίνα θέλει το παιδί του να το δει αποκαταστημένο και με απογόνους.

«Η γενική αντίληψη είναι πως για τις γυναίκες πρώτα πρέπει να έρχεται ο γάμος και μετά η καριέρα, ενώ για τους άνδρες προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιτυχημένη καριέρα, ώστε να μπορούν να συντηρούν την οικογένειά τους. Όμως η Celia θέλει μόνο την ελευθερία της. Ελευθερία από τα στερεότυπα και τις προσδοκίες που τις επιβάλλονται από την κοινωνία. Ελευθερία από την πίεση της οικογένειά της να παντρευτεί. Ελευθερία να επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει στη ζωή της», καταλήγει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις