Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

TEDxPatras – OPPORTUNITIES -Απολογισμός των ομιλιών και της συνολικής εμπειρίας

TEDxPatras – OPPORTUNITIES -Απολογισμός ...

Τι είπαν οι ομιλητές

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το TEDxPatras 2016 το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου.  Οι θεατές που βρέθηκαν στο Royal Theater της Πάτρας, από νωρίς το πρωί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία γεμάτη ιδέες, performances, εργαστήρια, γευστικές προτάσεις, συνέργειες και εκπλήξεις. Κυρίως όμως απήλαυσαν ομιλίες και ομιλητές.

Δεκαεφτά ομιλητές και τρία καλλιτεχνικά σχήματα πέρασαν από τη σκηνή του φετινού TEDxPatras και παρουσίασαν «Ευκαιρίες», με ποικίλους τρόπους και σε διάφορους τομείς, με παρουσιαστή –και φέτος- τον Αλέξη Κωστάλα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις τρεις “Σταχτοπούτες” της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου σε ένα χορευτικό δρώμενο εμνευσμένο από τη θεματική «Ευκαιρίες». Πάνω στην ίδια θεματική βασίστηκαν και οι ομιλίες που ακολούθησαν.

Η Μαρία Χατζηνικολάκη, Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων στην Ένωση “Μαζί για το Παιδί”, εισήγαγε το κοινό στον κόσμο των “χρυσών ευκαιριών” που οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εξασφαλίζουν στους ωφελούμενούς τους. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, παντρεύοντας τις “γεύσεις” της Γεωργίας και του Τουρισμού με αυτή του εθελοντισμού διερεύνησε τη δυνατότητα ύπαρξης επαγγελματικών προοπτικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων στους τομείς αυτούς εν μέσω κρίσης.

 

Ακολούθως ο Μενέλαος Μυρίλλας, φωτογράφος και συνιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου SOOC, έδωσε την απάντηση στο ερώτημα αν «έχει νόημα, τελικά, να διεκδικούμε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες μέσα στην κρίση;». Την πρωινή ενότητα του TEDxPatras έκλεισε ο  ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Transifex, Δημήτρης Γλέζος, που –μεταξύ άλλων- τόνισε ότι τις ευκαιρίες πρέπει να τις αναζητούμε και να τις αξιοποιούμε ακόμα και όταν είμαστε αβέβαιοι για το αποτέλεσμα, μιλώντας για τη δική του διαδρομή.

Η δεύτερη ενότητα άνοιξε μουσικά με τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» να δίνουν μία γεύση από τα Ζακυνθινά Μουσικά Ανάλεκτα, εκδηλώνοντας το πηγαίο ταλέντο και το πάθος τους για την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.

Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Yale University, μίλησε για το πώς συσχετίζονται οι αποτυχίες με τις ευκαιρίες μέσα από τη δική του προσωπική ιστορία. Ακολούθησαν οι Μαρία Ρούσση και Θοδωρής Ντουνιάς, νικητές Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Ρητορικής, με μία κοινή ομιλία για το «πως το debating μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία».

«Μήπως η ευκαιρία είναι τελικά ένας αστικός μύθος; Μήπως αυτό που συνήθως αποκαλείται ευκαιρία απλώς δεν υπάρχει; Διερευνώντας τον ίδιο τον πυρήνα της έννοιας, ο Βασίλης Τσακίρογλου μας πρότεινε να αντικαταστήσουμε τον όρο «ευκαιρία» με τον όρο ζωή, σε μία εναλλακτική ομιλία. Και η δεύτερη ενότητα έκλεισε με την Αγγελική Παππά, μία από τις 50 κορυφαίες παιδαγωγούς του κόσμου, να αναφέρεται στη δημιουργία της δικής της ευκαιρίας ζωής, μετατρέποντας κάτι που έμοιαζε με παραμύθι σε ένα πραγματικό γεγονός. «Οι μαθητές μου έγιναν οι δάσκαλοί μου» είπε, μεταξύ άλλων και –αναφερόμενη στη δουλειά της με παιδιά με δυσλεξία σημείωσηε «Στο “i love dyslexia” δε διδάσκουμε, στο “i love dyslexia” ζούμε!».

Η αυλαία του τρίτου session του TEDxPatras 2016 άνοιξε με στίχους και ήχους από την ποίηση του οικουμενικού ποιητή, Κ.Π.Καβάφη, καθώς ο Μπάμπης Κουλούρας αφηγήθηκε το όνειρό του, ένα όνειρο που ζει ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη μαζί με την ομάδα του, για να διαδώσει την ποίηση του ποιητή.

Για το Διονύση Κολοκοτσά, Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της Google, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που βρίσκουν απαντήσεις μελετώντας, αυτοί που βρίσκουν απαντήσεις παρατηρώντας και οι «άλλοι»… «Εγώ ανήκω στην τρίτη» εκμυστηρεύτηκε ο κ. Κολοκοτσάς και μίλησε για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το διαδίκτυο στους τομείς της παιδείας, του τουρισμού και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ακολούθησε ο Άγγελος Βουρλίδας, επικεφαλής του Ηλιακού Τομέα στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins, ο οποίος μίλησε για την ευκαιρία εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος με όχημα τα τηλεσκόπια.

Ένα απολαυστικό stand-up science χάρισαν, στη συνέχεια, στο κοινό οι Science Reactors, μια ομάδα νέων επιστημόνων που προσπαθούν να απενοχοποιήσουν τη “σοβαροφάνεια” της επιστήμης, να κάνουν την επιστημονική γνώση διασκεδαστική και να τη διαδώσουν στο ευρύ κοινό. Ο Νίκος Μουστάκας, ο Δημήτρης Τσιμπίδας και η Άννα Χριστοδούλου επικοινώνησαν την επιστήμη τους με τρόπο πράγματι ευρηματικό πιο διασκεδαστικό.

 

Τη χορεία των ομιλητών έκλεισε η πνευματική κόρη του N. Καζαντζάκη, η εμβληματικότερη φωνή της μεταπολεμικής ποίησης της χώρας μας, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.  Οι ευκαιρίες είναι μια μαγική λέξη… “Πώς μπορούν οι δυστυχίες να γίνουν ευκαιρίες; Αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου. Η αναπηρία μου μού έδωσε την ευκαιρία να μπω από νωρίς στα γράμματα. Έψαχνα από μικρή μια διέξοδο και τη διέξοδο τη βρήκα στο διάβασμα, στην ποίηση.  Στα 17 μου χρόνια έγραψα το πρώτο μου ποίημα με τίτλο “Μοναξιά”. Περίεργο πράγμα για ένα κορίτσι 17 χρονών να γράφει για τη μοναξιά… Η μοναξιά είναι δημιουργική, ωστόσο. Όλα είναι σχετικά με τη στιγμή που θα συμβούν και η στιγμή είναι δική σου υπόθεση. Αν είσαι στην κατάσταση να αντιληφθείς τη σωστή στιγμή…».

Έτσι συγκινητικά έκλεισε το κεφάλαιο «ομιλίες” και η όλη εκδήλωση το Σάββατο 14 Μαΐου 2016. Ενδιάμεσα, όσοι βρέθηκαν στο φετινό TEDxPatras είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία σειρά διαδραστικά εργαστήρια, να ζήσουν μία πλήρη γευστική εμπειρία μέσα από τα ποικίλα κεράσματα ποτών και τροφίμων, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να περιηγηθούν στους υπόλοιπους χώρους του Royal Theater, όπου εκθέτες, υποστηρικτές και μέλη της οργανωτικής ομάδας τους περίμεναν με ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και διάφορες εκπλήξεις.

Στα φετινά workshops η Κατερίνα Καραδημήτρη της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδος προσκαλούσε τους ενδιαφερόμενους σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι επιβίωσης μέσα από ένα αερόστατο, το Balloon Debate, ο Δημήτρης (Τζίμης) Τσιμπίδας και ο Νίκος Μουστάκας, από τους Science Reactors παρουσίασαν ένα σύντομο σεμινάριο για την απόκτηση ικανοτήτων παρουσίασης, ο Επίκουρος Καθηγητής Μανώλης Τζαγκαράκης ανέλυσε το crowdfunding, έναν αρκετά διαδεδομένο σύγχρονο τρόπο χρηματοδότησης.

Σε μία από τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες η Ελίνα Γιαχαλή, NLP Practitioner and Business Coach, διοργάνωσε το workshop «O Στόχος σου, η Δύναμή σου», ένα βιωματικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν επίπεδα της δύναμης και της σκέψης τους, που δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι τότε, ενώ παράλληλα, σε άλλο χώρο, ο εκδοτικός οίκος Key Books επιμελήθηκε ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό workshop δημιουργικής «κλοπής».

Εξάλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στον υπαίθριο χώρο υποδοχής, η WRO Hellas (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης) έδινε στους θεατές του TEDxPatras 2016 την ευκαιρία να δουν, μέσω του «hands on experience» που είχε ετοιμάσει, το πώς τα παιδιά από μικρές ηλικίες μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες αλγοριθμικής και κατ' επέκταση προγραμματισμού, την απαιτούμενη δεξιότητα του 21ου αιώνα.

To ταξίδι των «ευκαιριών» για το TEDxPatras 2016 έφτασε στο τέλος με τη στήριξη των συνεργατών, των θεατών, της οργανωτικής ομάδας αποτελούμενη από 28 μέλη και της ομάδας υποστήριξης με τα 44 μέλη της. Πολύ σύντομα οι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Ακολούθησε τις «ευκαιρίες»…γιατί «ευκαιρίες» υπάρχουν παντού!

 

Χρήσιμα links:

www.tedxpatras.com

www.facebook.com/tedxpatras

www.twitter.com/tedx_patras

www.instagram.com/tedxpatras

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις