Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τελεσίγραφο Πελετίδη σε Τσίπρα για το θαλάσσιο μέτωπο – Ο δήμαρχος Πατρέων ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δηλώνει αποφασισμένος για δυναμικές κινητοποιήσεις

Τελεσίγραφο Πελετίδη σε Τσίπρα για το θα...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο δημοτική Αρχή θέλει τον χώρο για την ικανοποίηση των αναγκών του στην αναψυχή, την ξεκούραση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητά ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στην τοπική κοινωνία. Ο δήμαρχος απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση, στην οποία δίνεται περιθώριο 15 ημερών για να πραγματοποιηθεί, σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανάφερε ο Κώστας Πελετίδης, το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο, είναι αποφασισμένος για δυναμικές κινητοποιήσεις «πολύ μεγαλύτερες από αυτές για την ανεργία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εξηγώντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Πατρέων, υπογράμμισε ότι μετά από ενάμιση χρόνο αναμονής των αποφάσεων της κυβέρνησης, η δημοτική Αρχή δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Θέλουμε να μας πει ο κ. πρωθυπουργός, εάν έχουν αλλάξει οι δεσμεύσεις για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στην πόλη και να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πατρέων για να προσθέσει πως: «Έχουμε συναντίληψη με το πρωθυπουργό για το θέμα και πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις του θα γίνουν πράξη».

Μάλιστα, εμφανίστηκε αποφασισμένος για δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς όπως είπε εάν μέσα στο περιθώριο των 15 ημερών δεν υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τότε θα καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πατραϊκό Λαό σε αγώνα.
«Οι αγώνες θα είναι τέτοιοι που θα τους κάνει να καταλάβουν ότι ο λαός είναι αποφασισμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πελετίδης για να προσθέσει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εάν θα είναι όπως η κινητοποίηση κατά της ανεργίας, με την πεζοπορία στην Αθήνα, πως θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι για το θαλάσσιο μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος Πατρέων άσκησε κριτική στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όπως είπε θέτει εμπόδια και στο θέμα της αξιοποίησης του θαλασσίου μετώπου, στον Οργανισμό Λιμένος τον οποίο δεν αναγνώρισε ως συνομιλητή της δημοτικής Αρχής για το θέμα της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της δημοτικής Αρχής για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία περνά δίπλα από τη λιμενική ζώνη.

Ο κ. Πελετίδης δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στο γεγονός της φύλαξης της βόρειας πλευράς του παλιού λιμανιού της Πάτρας, όπου έχουν υψωθεί φράκτες και απαγορεύεται η είσοδος στους πολίτες.

«Από τι το φυλάσσουν άραγε; Ούτε γάτα δεν κυκλοφορεί. Το φυλάνε από τον κόσμο που θέλει να περπατήσει και να κάνει ποδήλατο; Είναι απαράδεκτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πατρέων.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος  Χρήστος Κορδάς και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Αντωνόπουλος, ενώ την παρακολούθησαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκος Τζανάκος και Χρήστος Πατούχας, οι οποίο συμμετέχουν ενεργά στο μέτωπο πολιτών για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Πατρέων έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πάτρα, στις 21/1/2015 και  στις 16/9/2015, είχατε δημόσια δεσμευτεί για την απόδοση στον πατραϊκό λαό της λιμενικής ζώνης. Συγκεκριμένα αναφέρατε πως « (…) Κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της πόλης είναι η απόδοση στους πολίτες και στο Δήμο της παραλιακής της ζώνης.

Μετατρέπουμε σε οριστική την προσωρινή παραχώρησή της στο Δήμο Πατρέων. Αυτή η πολύτιμη, δημόσια περιουσία της πόλης δεν θα εκποιηθεί από κανένα ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο, έτσι κι αλλιώς, από τη Δευτέρα μετράει μέρες.(…)»

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης  της χώρας μας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή σας, αλλά έχουμε ενέργειες της κυβέρνησής σας και των κρατικών υπηρεσιών σας που κινούνται σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Η ανησυχία μας εντείνεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και από την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο η λιμενική ζώνη αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας απέρριψε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και δεν αποδέχτηκε ως βάση συζήτησης, την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που όχι μόνο δεν παραχωρεί οριστικά την χρήση της Λιμενικής Ζώνης στο Δήμο, αλλά ανατρέπει υπέρ του «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.» και του ΤΑΙΠΕΔ την από 24/1/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.

Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται μια συντονισμένη προσπάθεια προκλητικής ακύρωσης της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης μας.

Πρόσφατα, ακυρώθηκε από τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για την έναρξη λειτουργίας ανοικτού Δημοτικού χώρου στάθμευσης 1000 θέσεων στο νότιο τομέα της χερσαίας λιμενικής ζώνης που θα ανακουφίσει το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η αιτιολογία αυτής της απόφασης ήταν πως δεν αναγνωρίζεται  στο Δήμο η κυριότητα του χώρου.

Ταυτόχρονα ο Διορισμένος από την κυβέρνηση Διευθύνων Σύμβουλος του «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.», αρνείται  να παραχωρήσει μικρό τμήμα του αποκλεισμένου με συρματοπλέγματα βόρειου λιμένα για τις ανάγκες της πόλης μας στο κυκλοφοριακό. Το βόρειο τμήμα του Παλιού Λιμανιού έχει μετατραπεί σε φρούριο, αποκλεισμένο από το λαό. Η ισχνή δραστηριότητα σε μια προβλήτα για εμπορική δραστηριότητα δεν δικαιολογεί την απαγόρευση στη διέλευση πεζών και ποδηλάτων.

Επίσης,  ο Ο.Σ.Ε.  αρνείται να παραχωρήσει στο Δήμο,  για τη λειτουργία χώρου στάθμευσης, γειτονικό στο λιμάνι ελεύθερο χώρο,  που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος.

Όλο αυτό το διάστημα, οι κρατικές υπηρεσίες, με συνεχείς παρεμβάσεις, προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε δράσεις μας, όπως την διαμόρφωση του Νότιου Παραλιακού Πάρκου 220 στρεμμάτων, που ήδη αποτελεί χώρο ξεκούρασης, αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, συνεχίζεται η τακτική κωλυσιεργίας στην μεταφορά του τελωνείου  και της μάντρας αυτοκινήτων και μηχανημάτων του ΟΔΔΥ, που είναι αποθηκευμένα στην ‘’πρόσοψη’’ του λιμανιού μας, υποδομών και μηχανημάτων του «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.». Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η μη κατεδάφιση ετοιμόρροπων από σεισμούς κτιρίων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των διερχομένων.

Με βάση την από 24 – 1 – 2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠΑ και Δήμου Πατρέων, η οποία ήδη εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με δυσκολίες,  προβλέπεται  ότι, «(…) Ο Δήμος Πατρέων θα εισπράττει τα μισθώματα ή ανταλλάγματα από τους μέχρι τώρα μισθωτές ή παραχωρησιούχους ακινήτων ή χώρων ή εγκαταστάσεων, ευρισκομένων εντός της παραχωρούμενης χερσαίας ζώνης (…)». Προσπαθούμε, βασανιστικά, να εισπράξουμε από μερίδα εταιριών – μισθωτών καταστημάτων εστίασης και αναψυχής τα ενοίκια που οφείλουν, όπως και ρεύματος που παίρνουν από το δημοτικό φωτισμό.

Υπάρχουν καταστηματάρχες που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ενοίκιο  στο Δήμο, όπως και παλιότερα στον «ΟΛΠΑ Α.Ε.». Χρωστούν ο καθένας από αυτούς στο Δήμο πάνω από 150.000 ευρώ. Μετά από πολλές προσπάθειες, έχουν βγει δικαστικές  αποφάσεις που διατάσσουν την έξωση των ενοικιαστών. Ο εκπρόσωπός σας όμως στην πόλη μας, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε δεκτή την ένσταση του ενοικιαστή κατά της  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε ενοικίαση των καταστημάτων που εκκενώθηκαν. Όπως αναφέρει στην απόφαση «(…) Πιθανολογείται, δηλαδή, ότι η εταιρία «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.» εξακολουθεί να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων που συμπεριλαμβάνονται στη Χερσαία Ζώνη του Λιμένα Πατρέων, το οποίο έχει παραχωρηθεί σ’ αυτήν από το Ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει της ανωτέρω από 12-12-2002 σύμβασης παραχώρησης … κ.τ.λ… (…)» .

Κύριε Πρωθυπουργέ, μαζί με τους συνεργάτες σας, αντικειμενικά, παίρνετε υπό την προστασία σας αυτούς που δεν πλήρωσαν ποτέ ενοίκια, στην προσπάθειά να αποδειχθεί ότι δεν ισχύει η σύμβαση μεταξύ ΟΛΠΑ και Δήμου. Να σημειώσουμε ότι ο «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.» δεν έχει αναζητήσει από κανέναν από τους ενοικιαστές ούτε ένα ευρώ, οι οποίοι δεν κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια κανένα ενοίκιο, ούτε στον «Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.», ούτε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χρησιμοποιούν την  κυβερνητική πολιτική για να μην πληρώσουν στον Δήμο τις οφειλές τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να συνεχιστεί άλλο ο αποκλεισμός του πατραϊκού λαού από τη θάλασσα γιατί αποτελεί την ανάσα μιας ολόκληρης πόλης. Τα κάγκελα, οι μάντρες και τα συρματοπλέγματα που έχουν μετατρέψει μεγάλο τμήμα της λιμενικής ζώνης σε φρούριο για τον ‘’εχθρό λαό’’ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως πυξίδα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με το πατραϊκό λαό την άμεση και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, η οποία πρέπει να φύγει από την ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, να εξαιρεθεί από το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να μην ξεπουληθεί και παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες, να παραμείνει δημόσια περιουσία, ελεύθερη στη χρήση της από το λαό, καθώς και την χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την συνολική ανάπλασή της.

Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας στην παραλιακή ζώνη με την ολοκλήρωση του νότιου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων, την επέκταση των ποδηλατόδρομων, την πεζοδρόμηση τμημάτων της, την άμεση λειτουργία των χώρων στάθμευσης. Απαιτούμε να  καταργηθεί κάθε περιορισμός στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων στο βόρειο λιμάνι και να φύγουν οι μπάρες και η περίφραξη απ' όλη τη λιμενική ζώνη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θα σας παρακαλούσαμε, το επόμενο 15νθήμερο, να ορίσετε συνάντηση, ώστε να έχουμε την απαραίτητη ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις και ενέργειες ως προς την οριστική παραχώρηση του χώρου."

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις