Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συμφωνία στο Eurogroup για δόση 10,3 δισ. ευρώ και χρέος - Τμηματική η καταβολή

Συμφωνία στο Eurogroup για δόση 10,3 δισ...

Στόχος η παραμονή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ

07.00 Με συμφωνία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης η συνεδρίαση του Eurogroup.Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ΣταθερότηταςΚλάους Ρέγκλινγκ η εκταμίευση του εν λόγω ποσού θα γίνει τμηματικά. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς σχετικά με το τί σκοπεύει να κάνει η ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχομένο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».

Επίσης, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ κατέληξε σε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σ? ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αφορά μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και την αναβολή των πληρωμών τόκων.

Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του, πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

 

00:30 Όλα δείχνουν συμφωνία με θετικές εξελίξεις στο Eurogroup για την εκταμίευση, σε δύο χρόνους, της δόσεις των 10,3δις ευρώ. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με την δυνητική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας καθώς υπάρχει θέμα με ευρωπαϊκά Κοινοβούλια που δεσμεύονται για την παραμονή του.

Στην ανακοίνωση θ’ αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα και θα υπάρχει εξουσιοδότηση στο Γιουρογουόρκινγκ Γκρουπ προκειμένου να διαπιστώσει την πλήρη συμβατότητα των όσων έχει νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση με τα συμφωνηθέντα. Εκεί θα δοθεί και το οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων.

Η υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους δεν κλείνει με οριστικό χρονοδιάγραμμα έστω και αν υπάρχει μια περιγραφή του οδικού χάρτη που περιλαμβάνει την σταθεροποίηση επιτοκίων, την ομαλοποίηση δόσεων και την απόδοση στην Ελλάδα οφέλους από χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα δημιουργήσει ο ESM.

 

 

 

21:13 Νεώτερες πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ η εκταμίευση των 10,3δις ευρώ φαίνεται πως θα γίνει σε δύο δόσεις και όχι σε πολλαπλές. Η πρώτη θα δοθεί σχετικά άμεσα και θα είναι 7,5δις ενώ η δεύτερη θα είναι 2,8δις και θα κατατεθεί το Φθινόπωρο.

Επίσης η ελληνική πλευρά απορρίπτει την ιδέα διαρκούς πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 κι εφόσον περάσει η θέση της χώρας δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένο ποσοστό στα συμπεράσματα της συνεδρίασης. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν κλείνει απόψε η συζήτηση για το χρέος. Θα συνεχιστεί ο διάλογος πάντως στο τελικό κείμενο θα υπάρχει σαφής «οδικός χάρτης» για απομείωση του χρέους.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

 

22:37 Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την χρυσή ισορροπία αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα φαίνεται να υπάρχουν ακόμα κάποια «αγκάθια» τεχνικής φύσης για την εκταμίευση της δόσης των 10,3δις ευρώ που σχετίζονται με  τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό (ΕΚΑΣ)  και την επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ανακοινωθέν αναμένεται να περιλαμβάνεται εντολή προς το Euroworking Group προκειμένου να συντάξει μια «έκθεση συμμόρφωσης» όπου θα καταγράφεται κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές της.

Ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 23:30.

 

20:10 Αίσιο τέλος τόσο στο θέμα της πρώτης αξιολόγησης, της εκταμίευσης της δόσης καθώς και για την διευθέτηση του χρέους προσδοκούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο αποψινό κρίσιμο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων το STAR η πρόταση που έχουν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι προς το ΔΝΤ και τον  εκπρόσωπό του στη συνεδρίαση, Πολ Τόμσεν, θα είναι αρκετά δελεαστική καθώς δεν θέλουν να φύγει από τις Βρυξέλλες «δυσαρεστημένος».

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες στο πακέτο περιλαμβάνεται άμεση εξομάλυνση των δανείων της χώρας προς το ESM. Μεσοπρόθεσμα αναζητείται τρόπο για την επαναγορά των διμερών δανείων που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια ή ακόμα και όσα αφορούν το ΔΝΤ μέσω των αδιάθετων κονδυλίων για το πρόγραμμα της Ελλάδας που συνολικά ανέρχονται στα 35δις. Επίσης κουβεντιάζεται η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δόσεων καθώς και χαμηλό όριο στα επιτόκια.

Τέλος μακροπρόθεσμα εξετάζεται ο αυτοματισμός της αποπληρωμής των δανείων.

Πολιτικοί παράγοντες θεωρούν ότι η πρόταση αυτή είναι πολύ καλή για την Ελλάδα που παίρνει μια μεγάλη ανάσα και θα μπορέσει να διαθέσει πόρους στην στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ενώ θεωρείται θετική και εκ μέρους του ΔΝΤ που «δύσκολα θα μπορέσει να την αρνηθεί».

Όσον αφορά στη δόση που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα αυτή εκτιμάται ότι θα αγγίζει συνολικά τα 10,3δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για την πληρωμή των δανείων και στην πραγματική αγορά (αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες) θα πέσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, περίπου 700 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Η Γερμανία σίγουρα θα συμφωνήσει σε κούρεμα του χρέους

 

 

Δυναμιτίζει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ο Ερντογάν

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις