Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τίμησαν τον ήρωα των Λεχαινών Μακεδονομάχο Χρήστo Πραντούνα

Τίμησαν τον ήρωα των Λεχαινών Μακεδονομά...

Εκδηλώσεις στη μνήμη του

Ένας σπουδαίος αγωνιστής στον Μακεδονικό Αγώνα, ο Χρήστος Πραντούνας από τα Λεχαινά, έπεσε ηρωικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πριν από 109 χρόνια, στα τέλη Απριλίου 1906. Τον ηρωικό Ανθυπίλαρχο που έμεινε στην Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα με το αγωνιστικό ψευδώνυμο «Καπετάν Καψάλης» τίμησε η γενέτειρά του, ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης και η Δ.Ε. Λεχαινών το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου, με την συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και δεκάδων πολιτών. 

Στο  χώρο της προτομής του Πραντούνα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την  ψυχή του Ήρωα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας που συνόδευαν οι ιερείς  των ενοριών των Λεχαινών, μπροστά από το Δημαρχείο Λεχαινών, στον κεντρικό δρόμο που φέρει και το όνομα του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, που μίλησε για το χρέος του τόπου να τιμήσει ένα τέκνο του που προσέφερε την ζωή του για την Ελλάδα. 
Σύντομη αναφορά στην ζωή και την δράση του Χρήστου Πραντούνα έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών Γιώργος Γαλάτης.

Ο κ. Γαλάτης αναφέρθηκε στις καθοριστικές του δράσεις από τα Λεχαινά μέχρι την συμμετοχή του στον μακεδονικό χώρο, όπου ο ήρωας είχε ως στόχο, ως Έλληνας αξιωματικός υπό ψευδώνυμο, να ενισχύσει τους Έλληνες της Μακεδονίας και να αποκρούσει την Βουλγαρική επιθετικότητα, μέσα στο επικίνδυνο σκηνικό της Οθωμανικός Κατοχής των μακεδονικών εδαφών. Και αυτή η συμμετοχή του είχε ως αποκορύφωμα την ηρωική του θυσία στις 28 Απριλίου 1906 από βουλγαρική ενέδρα στην λίμνη των Γιαννιτσών.

Καταθέσεις στεφάνων
Μετά την ομιλία του κ. Γαλάτη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων μεταξύ άλλων από το Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ. Γεώργιο Γαλάτη, τον Διοικητή του ΚΕΑΤ Σμήναρχο (Ι) Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, τον Υποδιοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης Νικόλαο Κουρουμάνη, τον Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχη (ΤΧ) Ιωάννη Ζαφείρη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην του Ήρωα, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 
Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ο τ. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Ανδρέας Μίγκος, Λάμπης Δημόπουλος και Χρήστος Παλαιολόγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεχαινών-Κυλλήνης κ. Νίκος Σοφιανόπουλος, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Άννα Γεωργοπούλου Κοντόγιωργα, ο εκπρόσωπος του ΕΑΑΝ Ηλείας Τάσος Αράπογλου  κ.α.

Λίγα λόγια για τον ήρωα
Ο Χρήστος Πραντούνας  ήταν το όγδοο παιδί του  Φραγκίσκου Πραντούνα, ειρηνοδίκη στα Λεχαινά με καταγωγή από την Νάξο. Γεννήθηκε στα Λεχαινά το 1874 και βαφτίστηκε Χρήστος, παίρνοντας το όνομα του θρυλικού  Καπεταν Χρήστου Καψάλη  από το Μεσολόγγι ,  ο οποίος ήταν παππούς της  Μεσολογγίτισσας μητέρας του, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Ανδρέας Μίγκος.

Ακολουθεί την ιατρική σταδιοδρομία στην αρχή, αλλά τον κερδίζει ο Στρατός. Σπουδάζει στην Σχολή Ευελπίδων, όπου εισέρχεται το 1898 και το 1901 εξέρχεται με τον βαθμό του Ανθυπιλάρχου. 
Η έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα τον συγκινεί και αποφασίζει να εισέλθει στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία τον Ιανουάριο του 1906. Εκεί μεταμορφώνεται για λόγους στρατηγικής σε ιατρό, ενώ παίρνει το ψευδώνυμο Καπετάν Καψάλη, που παραπέμπει στον θρυλικό παππού του.

Πολεμώντας με θάρρος τους Βούλγαρους στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών, έπεσε ηρωικά εκείνο το πρωινό της 28ης Απριλίου του 1906  μόλις στα 32 του χρόνια. Η γενέτειρα του, τα Λεχαινά, έχουν στήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης την προτομή του και έχουν ονομάσει σε οδό Χρήστου Πραντούνα τον κεντρικό δρόμο της πόλης, για να θυμούνται  όλοι  τον γνήσιο πατριώτη που αρνήθηκε μια ήσυχη αστική ζωή γεμάτη ανέσεις και πλούτη και προτίμησε να αγωνιστεί και να σκοτωθεί για την ελευθερία της πατρίδας του.

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture