Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εθνική στρατηγική για τα ΑΕΙ και ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό και πόρους ζητούν οι Πρυτάνεις

Εθνική στρατηγική για τα ΑΕΙ και ενίσχυσ...

Το...μανιφέστο της 81ης Συνόδου των Πρυτάνεων

Εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση και στήριξη των ΑΕΙ με επιστημονικό δυναμικό και πόρους ζητούν από την κυβέρνηση οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, προκειμένου να μπορέσουν να μεταδώσουν τη σύγχρονη γνώση στη νέα γενιά της χώρας.

Αυτά τόνισαν προς την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της 81ης Συνόδου τους που έγινε στον Βόλο, προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η αναπληρώτρια υπουργός ζήτησε από τους πρυτάνεις να καταθέσουν πρόταση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών εν όψει σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει ενίσχυση των τακτικών προϋπολογισμών των ΑΕΙ και επίσπευση των διαδικασιών κάλυψης με μέλη ΔΕΠ των 500 νέων εγκεκριμένων θέσεων.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει τις ερμηνευτικές εγκυκλίους επί των ρυθμίσεων για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Οσον αφορά στα μεταπτυχιακά, η κυρία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι τα ιδρύματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν δημόσια και δωρεάν παιδεία. «Ωστόσο», όπως συμπλήρωσε, «δεν μπορούμε να εμπορευματοποιήσουμε τη γνώση και να κάνουμε βιομηχανία μεταπτυχιακών. Υπάρχουν μεταπτυχιακά που είναι πολύ ακριβά για την περίοδο που ζούμε. Σε ιδανικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να είναι με δίδακτρα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Είναι, όμως, κάτι που θα συζητήσουμε με τους πρυτάνεις».

Οι πρυτάνεις ζητούν από την Πολιτεία στήριξη των Πανεπιστημίων με πόρους και επιστημονικό δυναμικό, αλλά και με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων και την ενίσχυση της ευελιξίας τους στην παραγωγή και τη μετάδοση σύγχρονων γνώσεων.

Στο μεταξύ, χτες οι πανεπιστημιακοί ανακοίνωσαν ότι στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οπως τονίζουν, οι επίσημες δηλώσεις για επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, η τροπολογία για αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής στα ειδικά μισθολόγια και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για το ασφαλιστικό σύστημα προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον για τα μέλη ΔΕΠ.

Σύμφωνα με τους διδάσκοντες, ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος περιέχει μια σειρά από δυσμενείς ρυθμίσεις που πλήττουν ιδιαίτερα τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων μελών ΔΕΠ, με σημαντικές μειώσεις τόσο στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ, οι οποίες συνολικά αναμένεται να υπερβούν το 30%. Αν και η βασική σύνταξη των σημερινών συνταξιούχων διατηρείται, αυτό γίνεται μόνο προσωρινά μέχρι το 2018, ενώ και αυτοί θα υποστούν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα μερίσματα ΜΤΠΥ.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν:

• Επαναφορά της ισορροπίας στα ειδικά μισθολόγια με μισθολογική μεταχείριση των πανεπιστημιακών αντάξια του λειτουργήματος και των προσόντων τους.

• Απόσυρση της τροπολογίας για την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης των μελών ΔΕΠ (αύξησης λόγω της παρέλευσης των ετών υπηρεσίας).

ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις