Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πολύ θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά- "Συμφωνία στη Διαπραγμάτευση φέρνει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά"

Πολύ θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό...

"Πεθαμένος" ο εσωτερικός τουρισμός

Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν, σε Ιόνια Νησιά και Δυτική Πελοπόννησο, οι επαγγελματίες του τουριστικούς κλάδου ενόψει της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι στιγμής, κι έρχονται κυρίως από το εξωτερικό, καθώς οι Έλληνες πάντα προγραμματίζουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, οι παραπάνω περιοχές αναμένεται να πολύ καλά σ’ επισκεψιμότητα και πληρότητες στα ξενοδοχεία.

Το πρωί της Δευτέρας  «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» για το θέμα μίλησε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα και είχε σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσακίρη, μπορεί στο σύνολο της χώρας, η εικόνα που υπάρχει να είναι μεικτή, στην περιοχή μας τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν σαφώς καλύτερα.

«Στα Ιόνια Νησιά πάνε εξαιρετικά καλά τα πράγματα, ειδικά τα μεγάλα καταλύματα πάνε καλά, στα μικρότερα είναι μεικτή η εικόνα. Η Πελοπόννησος, ειδικά η ανατολική δεν δείχνει φοβερά πράγματα, η δυτική φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα, πολύ καλύτερα. Στην  υπόλοιπα Ελλάδα η Κρήτη και οι Κυκλάδες πάνε καλά, όχι όμως τα Δωδεκάνησα,  η Χαλκιδική, η Μαγνησία και η Κεντρική Ελλάδα. Γενικά η περιοχή σας πάει καλά, περίπου στα περσινά νούμερα το οποίο είναι σημαντικό γιατί το να ξεπερνάμε κάθε χρόνο τον προηγούμενο είναι ανέφικτο, το θέμα είναι να μην χάνουμε μερίδιο αγοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Ο κλάδος, την ίδια ώρα, παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι αισιοδοξεί ότι εάν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν στο Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου και υπάρξει συμφωνία τότε τα μηνύματα που θα έρθουν από το εξωτερικό θα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά.

«Αναμφισβήτητα η συμφωνία αυτή έφερε πόνο στον κλάδο αλλά από την άλλη είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα ομαλοποιείται, πραγματικά πιστεύω όταν εάν ομαλοποιηθούμε θα διεκδικήσουμε και ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά», σχολίασε. Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σημειώνει ότι ήταν σωστή η απόφαση της Κυβέρνηση για την μη εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία από φέτος (θα επιβληθεί τελικά το 2018).

«Αν άλλαζαν τώρα θα υπήρχε χάος και του χρόνου ακόμα εάν άλλαζε θα δημιουργούσε πρόβλημα, γιατί τα μισά συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί. Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή του τέλους. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ λογική εξέλιξη να πάει για το 2018. Αναμφισβήτητα το τέλος διανυκτέρευσης είναι μια σοβαρή επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, γιατί ερχόμαστε από διπλασιασμό στο ΦΠΑ στη διαμονή, από το 13% στο 24% στην εστίαση, εξάλειψη των εξαιρέσεων των παραμεθόριων περιοχών κ.α. Όλα αυτά έχουν επιβαρύνει το προϊόν. Γιατί εμείς επιχειρούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου ο υποψήφιος πελάτης μας μετράει και το Ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Τέλος μιλώντας για τον εσωτερικό τουρισμό παραδέχθηκε ότι τα πράγματα, στα χρόνια της κρίση, έχουν χειροτερέψει κατά πολύ με τον εγχώριο τουρισμό να έχει πέσει στο 10% του συνόλου από το 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. «Ο Έλληνας είναι κρίσιμη μάζα για ορισμένες περιοχές και λόγω παράδοσης κινείται μόνο ένα μήνα τον χρόνο. Γι’ αυτό υπάρχουν και περιοχές που επί σειρά ετών είχαν «ανδρωθεί» με βάση τον ελληνικό τουρισμός και τώρα έχουν πρόβλημα αφού οι άνθρωποι έχουν άλλες ανάγκες και δεν έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν», σχολίασε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις