Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Μάριος Φραγκούλης έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest: "Η Ελλάδα με έχει αδικήσει πολλές φορές"

Ο Μάριος Φραγκούλης έρχεται στην Πάτρα κ...

Θα βρεθεί στην Πάτρα στις 13 Ιουνίου

Το φετινό καλοκαίρι ο Μάριος Φραγκούλης μαζί με τον  Γιώργο Περρή, τον νέο διεθνή Έλληνα τραγουδιστή, θα μας ταξιδέψει στα θαύματα της ελληνικής μουσικής με αφορμή τα ντουέτα που ηχογράφησαν στο καινούριο τους άλμπουμ, «Κιβωτός».

Μάριος Φραγκούλης και Γώργος Περρής θα πραγματοποιήσουν μία σειρά από συναυλίες σε μικρές και μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζοντας τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου.

Ο Μάριος Φραγκούλης με αφορμή την συναυλία που θα πραγματοποιήσει στην Πάτρα και στα "Παλαια Σφαγεία" στις 13 Ιουνίου μίλησε για όλα στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Το φετινό καλοκαίρι θα επισκεφθείτε πολλά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιώντας μια μεγάλη περιοδεία. Πώς προέκυψε αυτό;

Είχαμε ένα όραμα με τον Γιώργο Περρή να πραγματοποιήσουμε μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα δείχνοντας με αυτόν μας τον τρόπο την αγάπη που έχουμε για όλους τους μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς της χώρας μας. Είναι παράξενοι καιροί για όλους μας και χρειάζεται να αντλήσουμε δύναμη από το δικό μας τόπο!! Στη δική μας «Κιβωτό» συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια από τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, που υπογράφει η …Εθνική Ελλάδος συνθετών-στιχουργών. Τις συνθέσεις του Λάγιου (Τι πάθος), του Μαχαιρίτσα (Σκόνη), της Αλεξίου (Ψυχές και σώματα), της Νικολακοπούλου (Δικαίωμα) και της Καραΐνδρου (Ταξίδι στα Κύθηρα) μεταξύ άλλων σπουδαίων δημιουργών, ενορχηστρώνει για μας μοναδικά ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Η πρώτη σας επαφή με το κοινό της Ελληνικής επαρχίας έγινε πριν αρκετά χρόνια, όταν πραγματοποιήσατε μια περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

Πολλά και μαζί με εμάς άλλαξε και ο κόσμος όλος. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, η ανάγκη έκφρασης από διαφορετικούς τρόπους και πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Στη δική μου περίπτωση κάποιες συνεργασίες που με τοποθέτησαν σε ένα άλλο επίπεδο επαγγελματικά και προσωπικά.

Η συνεργασία μου με τους Placido Domingo, Sarah Brightman, Lara Fabian, τον θρυλικό για μένα Lucio Dalla, το μοναδικό τραγουδιστή των Scorpions Klaus Meine, τον Smokie Robinson. Συνεργάστηκα με πολλές και καλές ορχήστρες στην Σκάλα του Μιλάνο ερμηνεύοντας τον Τόνυ στο σπουδαίο έργο του Leonard Bernstein, το West Side Story, οι συναυλίες μου στην Ιαπωνία με την Tokyo Philharmonic και η μοναδική Boston Pops στην Βοστώνη με τον εξαιρετικό μαέστρο της Keith Lockhart.

Όπως γνωρίζετε, πλέον ένας καλλιτέχνης πρέπει να βασίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις και στο ένστινκτό του δίνοντας μεγάλη σημασία και σεβασμό στο κοινό του και να μην παίρνει ποτέ τίποτα ως δεδομένο. Από κει και πέρα, υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης με το κοινό μου που γνωρίζει πως ποτέ δεν θα το προδώσω, πόσο μάλλον στην επαρχία. Η Επαρχία είναι αυτή που κρατάει τα ‘μπόσικα’ και έχω την ίδια αγωνία, αν όχι παραπάνω, παίζοντας στην επαρχία. Όπως με αγαπάνε έτσι και εγώ έχω ανάγκη να τους το ανταποδώσω.

Στην Ελλάδα, την πρώτη σας προσωπική συναυλία την πραγματοποιήσατε το 1998 έχοντας ήδη  μια σημαντική πορεία στο εξωτερικό....Άργησε να σας ανακαλύψει το Ελληνικό κοινό;

Πρέπει να πω ότι σε αυτόν τον τομέα ήμουν πολύ τυχερός μιάς και από την αρχή κατάλαβα πως το κοινό με αγκάλιασε αμέσως και με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου γρήγορα. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Ξεκίνησα με δύο συναυλίες στην Ιερά Οδό το 1998 και αμέσως ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα η επιτυχία μας. Κάναμε ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα με τον στιχουργό και φίλο Παρασκευά Καρασούλο που άρεσε σε όλο τον κόσμο. Ηχογραφήσαμε τις 2 παραστάσεις μας και σε μία εβδομάδα απο την έκδοσή του ο δίσκος έγινε χρυσός και λιγο μετά πλατινένιος. Τότε μετρούσαν πολύ αυτά. Η Θεσσαλονίκη ήταν ο μεγάλος μας επόμενος σταθμός που με έκανε να νιώσω οτι ξεκινάω πια και τη δική μου πορεία στην Ελλάδα.

Υπήρξε στιγμή που νιώσατε ότι η Ελλάδα σας  έχει «αδικήσει»;

Πολλές φορές. Με πείραξε που δεν μου ζήτησαν να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Φυσικά πραγματοποίησα πολλές παραστάσεις αφιλοκερδώς για να βοηθήσουμε την ευαισθητοποίηση της χώρας για τους εθελοντές, στο ΟΑΚΑ πχ με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Διονύση Σαββόπουλο όπου είχαμε 20,000 θεατές, συνεντεύξεις σε όλο τον ξένο τύπο για την Ελλάδα και την αξία των Ολυμπιακών αγώνων και τόσες πολλές άλλες συναυλίες προκειμένου να δώσουμε πληροφορίες για τους αγώνες. Χάρηκα όμως από την καρδιά μου όταν μου ζήτησαν να λάβω μέρος στην Τελετή Έναρξης των  Παραολυμπιακών Αγώνων γιατί είναι χρέος μας να βοηθάμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη την στήριξή μας και την αγάπη μας.

Έχετε πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, κυκλοφόρησαν στην χώρα δισκογραφικές δουλείες σε αυτή την χώρα οι οποίες αγαπήθηκαν. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι κάτι σας έχει κρατήσει μακριά από την Ελλάδα. Τι είναι αυτό;

Δεν με έχει κρατήσει τιποτα μακρυά από την Ελλάδα, ίσα ίσα που δίνω το παρόν μου κάθε χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαιράκι που προσπαθώ να δω τους φίλους μου την οικογένειά μου και να επανασυνδεθώ με το κοινό μου. Δεν μπορεί δυστυχώς να γίνει με την ίδια συχνότητα γιατι παράλληλα και σε όλο τον κόσμο πραγαματοποιώ και την διεθνή μου πορεία και οι υποχρεώσεις μου είναι μεγάλες.

Στις 13 Ιουνίου θα βρεθείτε στην Πάτρα. Ποιά είναι η σχέση σας με την Πάτρα και το κοινό της;

Την Πάτρα την αγαπώ πολύ και έχω πολλούς και αγαπημένους φίλους και φανατικούς θαυμαστές. Η Πάτρα ήταν πάντα δίπλα μου και πάντα στήριζε με πολύ αγάπη αυτό που είχα να προτείνω καλλιτεχνικά. Το Αρχαίο Ωδείο Πάτρας ήταν και πάντα θα είναι σαν το δεύτερό μου σπίτι αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση. Αισθανομαι τοσο οικεία και τόση ζεστασιά πάντα από το κοινό της Πάτρας. Είναι δυνατό και μορφωμένο κοινό με πολυ μεγάλη εσωτερική δύναμη και υπερηφάνεια… Ανυπομονώ να παίξω σε έναν νέο χώρο, τα Παλαιά Σφαγεία.. Έχω μάθει ότι συμβαίνουν σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα και θέλω πολύ να δοκιμάσω έναν νέο χώρο.

Ποιά είναι η όμορφη-έντονη ανάμνηση σας από αυτή την πόλη;

Η Συνεργασία μου με τον Θαναση Τσιπινάκη και την Ορχήστρα Εγχόρδων της Πάτρας και η εμπειρία των ‘Ορνίθων’ με το Θέατρο Τεχνης Κάρολος Κουν όπου παίξαμε όλη την παράσταση μεσα στην βροχή. Όλο το θέατρο γέμισε πολλές χρωματιστές ομπρέλες και εμείς, τα ‘Μακάρια  Πετεινά’ παιζαμε Αριστοφάνη και τραγουδούσαμε Χατζιδάκι στις χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη

Στις αποσκευές σας έχετε και την νέα σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κιβωτός». Πώς Προέκυψε ο τίτλος αυτής της δουλειάς; Τι περιλαμβάνει; Δισκογραφικά και επί σκηνής συμπράττετε μρ τον Γιώργο Περρή. Λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία…

Η Κιβωτός μας είναι το δικό μας πολύτιμο κουτί που εμπεριέχει μερικά από τα πιο πολύτιμά μας τραγούδια που διασκευάστηκαν ειδικά για δύο φωνές, πολλά απο τα οποία δεν έχουν τραγουδηθεί ποτέ ως ντουέτα.

Είπαμε με τον Γιώργο να προσπαθήσουμε να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι, να τραγουδήσουμε μαζί και έτσι όπως έχουμε μάθει έως τώρα, με αγάπη και απόλυτο σεβασμό για όλους αυτούς τού σπουδαίους δημιουργούς τους σύγχρονους ποιητές και οραματιστές της Ελλάδας. Βαθειά επηρεασμένοι από τα “Τραγούδια της χθεσινής μέρας” με την Χαρούλα και την Δήμητρα, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους και να μοιραστούμε και εμείς τραγούδια που είναι τόσο επίκαιρα που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί σήμερα, κι ας έχουν περάσει 30 χρόνια.

Ο Γιώργος είναι για μένα ο ιδανικός ερμηνευτής των τραγουδιών αυτών και δεν θα μπορούσα να επιλέξω άλλον τραγουδιστή να μοιραστώ αυτά τα τραγούδια επί σκηνής, που να έχει την ουσία, το πάθος και την τεχνική να τα βάλει με αυτά τα τέρατα. Με ένα μοναδικό χρώμα φωνής που με συγκινεί, ο Γιώργος βρίσκει πάντα τον δρόμο όχι μόνο να σε ακολουθήσει αλλά και να προσπαθήσει να σε ξεγελάσει σαν παιδί, να σε ιντριγκάρει, τόσο όσο να αναγκαστείς να γίνεις πιο δυνατός πιο καλός για να τον ακολουθήσεις. Τον θαυμάζω για το ήθος του και τo μουσικό του ένστικτο.

Ποιά είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική σας διαδρομή, εντός και εκτός Ελλάδας;

Η πρώτη φορά που πάτησα στο Θρυλικό West End του Λονδίνου το 1988 παίζοντας τον ρόλο του ρομαντικού ήρωα Μάριου στο μιούζικαλ του μεγάλου παραγωγού Sir Cameron Mackintosh πραγματοποιώντας 8 παραστάσεις την εβδομάδα.

Η άλλη ήταν το Άξιον Εστί με τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να με διευθύνει στο Ηρώδειο τον Μάιο του 1998.

Ποιό είναι το τίμημα για μια επιτυχημένη, διεθνή καριέρα;

Με μία ζωή γεμάτη μουσική και ταξίδια, επιτυχίες, λουλούδια και χειροκροτήματα δεν μπορώ να παραμονευτώ πως ήμουν μόνος και άρα το τίμημα μικρό. Όταν αγαπάς την δουλειά σου σε τέτοιο βαθμό, καταλαβαίνεις πως η μοναξιά δεν είναι τίμημα αλλά τρόπος ζωής.

Εκτός από το ταλέντο, τι άλλο σας βοήθησε να φτάσετε εκεί που βρίσκεστε σήμερα;

Ήμουν τυχερός να βρίσκομαι στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. Όμως τίποτα δεν μου δόθηκε, δούλεψα σκληρά και υπομονετικά και όταν εμφανίστηκε η πρόκληση, ήμουν έτοιμος.

Ποιό είναι το απραγματοποίητο όνειρο σας;

Το να παίζω τους μεγάλους ρόλους στην όπερα, όπως τον Andrea Chenier, τον Ροδόλφο στην Μποέμ, τον Otello του μεγάλου συνθέτη Verdi. Έκανα όμως άλλα πολλά εξίσου σημαντικά και έτσι οι ανεκπλήρωτοι μου πόθοι, δεν υπήρξαν πολλοί.

Ποιός θα λέγατε ότι είναι ο μεγαλύτερος «φόβος» σας;

Προς το παρόν δεν το έχω σκεφτεί, μάλλον το να μεγαλώσω μόνος μία μέρα.

Πέρα από όλα τα άλλα, με την μουσική σας ενισχύεται σιωπηλά εδώ και χρόνια φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ποιά θα πρέπει να είναι γενικότερα η στάση ενός καλλιτέχνη απέναντι στα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά θέματα που απασχολούν την πατρίδα του αλλά και την ανθρωπότητα;

Πιστεύω πως είναι χρέος κάθε καλλιτέχνη να μπορεί να δώσει με το ταλέντο του ό,τι μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και την ανθρωπότητα. Διανύουμε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην ζωή μας και χρειαζόμαστε δύναμη και κουράγιο. Οι δύο μεγάλοι σκοποί που έχω δεχτεί πολλές φορές να βοηθήσω είναι τα παιδιά, με ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, στο Πίκπα όπου τα παιδιά αυτά έχουν πραγματικές ανάγκες, με διανοητικά προβλήματα και ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, είναι κάτι που δεν το αντέχω συναισθηματικά.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον;

Εύχομαι καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο χωρίς ακρότητες και βίαιες πράξεις, φαντάζομαι και θέλω να φαντάζομαι έναν κόσμο όπου θα επικρατεί η Ειρήνη και η Ισότητα, η αγάπη μεταξύ λαών και η Συμπόνια όπως στήριζε και ο φίλος μου Δαλάι Λάμα.

Ευχές για τους αναγνώστες μας.

Υγεία και αφθονία πνεύματος και ψυχής, πολλή αγάπη και παντοτινή φιλία!!!

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: DISCOVER , ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ , ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΚΑΙ CAFÉ CIVIL ΠΛ.ΟΛΓΑΣ

Τιμή εισιτηρίου προπώλησης : 13 ευρώ
Γενική είσοδος : 15 ευρώ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:30
ΑΝΟΙΓΜΑ 21:00
INFO : 6972307470 KAI 6934605584

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight