Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αρσάκειο: Το άλλο σχολείο - Γνώσεις και δράσεις που προετοιμάζουν τους ενεργούς πολίτες του μέλλοντος - ΦΩΤΟ

Αρσάκειο: Το άλλο σχολείο - Γνώσεις και ...

Τι κάνει το Αρσάκειο τόσο διαφορετικό

Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές από τις διακοπές του Πάσχα, γράφουν τις εξετάσεις τους αυτή την περίοδο και μετράνε μέρες για τις επόμενες διακοπές, τις μεγάλες, αυτές του καλοκαιριού. Μα δεν είναι όλων των σχολείων οι μαθητές τόσο… πρόθυμοι για διακοπές και απαλλαγή από τις υποχρεώσεις του σχολείου. Γιατί απλούστατα κάποια σχολεία κάνουν το μάθημα και την εκπαιδευτική διαδικασία να μοιάζουν τόσο ευχάριστα, τόσο χρήσιμα, τόσο αποτελεσματικά, που οι μαθητές τους –όπως και οι καθηγητές, δάσκαλοι- τα αποχωρίζονται με λύπη. Ένα τέτοιο σχολείο στα μέρη μας είναι το Αρσάκειο. Ή αλλιώς τα Αρσάκεια Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας: Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό, από του χρόνου (ξανά) και Νηπιαγωγείο.

Σχολεία με όραμα, αρχές και αξίες, σαφή εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Σχολεία με μελετημένες εγκαταστάσεις, αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, ποικιλία προγραμμάτων. Σχολεία που εκτός της μάθησης δίνουν στους μαθητές τους εμπειρίες, εκτός της εγκύκλιας γνώσης προσφέρουν ευρύτερη καλλιέργεια και προετοιμάζουν τους ενεργούς πολίτες του μέλλοντος. Σχολεία που μέσα από ένα διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών προωθούν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, υπηρετούν πιστά την τάση της εξειδίκευσης, «διδάσκουν» την κοινωνική ευαισθητοποίηση, αποτελούν στην πράξη αυτό που με μια φράση θα λέγαμε «το άλλο σχολείο».

Αυτό το άλλο σχολείο βρίσκεται και στην πόλη μας (Αρσάκεια λειτουργούν ακόμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και στα Τίρανα Αλβανίας), σε απόσταση κοντινή στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Πλατάνι τού Δήμου Ρίου, μέσα στη φύση, με υπέροχη θέα στον πατραϊκό και –το κυριότερο- σε ένα κτιριακό συγκρότημα – κόσμημα, χτισμένο για να υπηρετεί τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία τής Ελλάδος και των Βαλκανίων, με προδιαγραφές 21ου αιώνος, με την τελευταία λέξη τής μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τής σύγχρονης ευρωπαϊκής σχολειοδομίας.

Σε αυτά τα κτίρια μαθητές όλων των βαθμίδων παρακολουθούν τα μαθήματά τους, αλλά παράλληλα συμμετέχουν σε μία σειρά από ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις και σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σαφές περιεχόμενο, εκπαιδευτικούς στόχους και αξιοζήλευτη φροντίδα από τους εκπαιδευτικούς. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλες αυτές οι δράσεις θα συνεχιστούν και επεκταθούν, ενώ στο συγκρότημα θα βρεθούν ξανά –μετά από τέσσερα χρόνια παύσης- και οι μικρότεροι μαθητές του Αρσάκειου Νηπιαγωγείου που ανοίγει ξανά τις πόρτες του, προς μεγάλη ικανοποίηση της διοίκησης αλλά και των ενδιαφερόμενων γονιών.

«Στην κρίση, απαντάμε με ανάπτυξη» διατείνονται οι διευθυντές του Αρσάκειου Σχολείου Πατρών. Και το αποδεικνύουν στην πράξη, όχι μόνο με την επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου, αλλά και με τα διευρυμένα προγράμματα σπουδών στις υπόλοιπες βαθμίδες. Ενδεικτικά: Στο Δημοτικό διδάσκεται ξένη γλώσσα, ενισχύονται τα μαθήματα των ελληνικών, δίνεται έμφαση στη δημιουργική σκέψη των μαθητών. Στο Γυμνάσιο δίνεται έμφαση στην αγωγή προφορικού λόγου, λειτουργούν συστηματικά όμιλοι, προωθείται η ρητορική τέχνη και πλήθος άλλων δράσεων που συμβάλλουν στην πολύπλευρη καλλιέργεια. Στο δε Λύκειο, εκτός από τη συνέχιση των αντίστοιχων δράσεων, προσφέρονται επιπλέον ώρες διδασκαλίας (σχεδόν διπλάσιες) για μαθήματα που δυσκολεύουν τους μαθητές ή σχετίζονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις τους.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης των δράσεων του σχολείου, μόνο ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν κάποιες αξιόλογες πρωτοβουλίες, καθεμιά των οποίων θα προσφερόταν για ξεχωριστή παρουσίαση. Σταχυολογούμε: Περιβαλλοντικά προγράμματα, εκπαιδευτικές επισκέψεις, προγράμματα ανταλλαγής Erasmus+, ενδοσχολικές δραστηριότητες (από δενδροφυτεύσεις μέχρι θεματικές ημερίδες, επισκέψεις φορέων, θεματικές εκδηλώσεις), συμμετοχή –μετά βραβεύσεων- σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς, Ρητορικοί Αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου, δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ένταξη στην επιχειρηματικότητα, summer schools, συνεργασίες με άλλα σχολεία, δράσεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού, εκδόσεις και το περίφημο Συνέδριο MUN (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών) που φέτος διοργανώθηκε με επιτυχία και από το 2017 θεσμοθετείται.

«Όλα γίνονται για τα παιδιά» λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι του Αρσακείου. Με τα δικά τους λόγια κλείνουμε, για το πώς το σχολείο τους υπηρετεί τη γνώση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία: «Με την αξιοποίηση οπτικοακουστικών μέσων, οργανωμένων εργαστηρίων, διαδραστικών πινάκων, η μαθησιακή διαδικασία είναι πιο ελκυστική και  επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή των μαθητών. Με την παροχή συμπληρωματικών διευκρινιστικών και επεξηγηματικών σημειώσεων–φυλλαδίων και πρόσθετων ασκήσεων κατακτάται η διδασκόμενη ύλη. Με ασκήσεις εμπέδωσης, συχνές επαναλήψεις, κριτήρια αξιολόγησης,  το παιδί  βιώνει τις αρχές της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας, αλλά και οι γονείς  γνωρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες των παιδιών τους.

Η φοίτηση των παιδιών σας στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών συνιστά ουσιαστική επένδυση για το παρόν και το μέλλον τους. Τα Σχολεία μας αποτελούν αστείρευτη πηγή γνώσης και εμπειρίας. Σκοπός μας είναι όχι μόνο η εκπαίδευση, δηλαδή η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων με τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους, αλλά η «παίδευση» των παιδιών μας, η σωστή διάπλασή τους, η διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, η ανάπτυξη του ήθους τους και η ανάδειξη των ταλέντων τους». Αν όλα αυτά είναι πράξη –και στο Αρσάκειο της Πάτρας είναι!- τότε μπορούμε, σε δύσκολους και για την εκπαίδευση καιρούς, να μιλάμε πράγματι για το… «άλλο σχολείο» και να αισιοδοξούμε.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά