Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πώς προλαμβάνεται η καρδιοπάθεια στην εμμηνόπαυση

Πώς προλαμβάνεται η καρδιοπάθεια στην εμμηνόπαυση

Η καρδιοπάθεια είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες

Εξάψεις, δυσκολίες στον ύπνο και πολύς ιδρώτας. Αυτά είναι τα συμπτώματα που θα σκεφτούμε αμέσως όταν ακούσουμε την λέξη εμμηνόπαυση. Σπάνια όμως μιλάμε για την υγεία της καρδιάς… Μήπως θα έπρεπε;

Η καρδιοπάθεια είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες, και κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιοπάθειας αυξάνεται δραματικά, ειδικά στις ηλικίες ανάμεσα στα 50 και τα 54. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν ραγδαία, και ο οργανισμός αντιδρά. Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους, με συνέπεια να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει άσχημες αλλαγές και στη χοληστερόλη, όπως και στα λιπίδια του οργανισμού. Η HDL χοληστερόλη μπορεί να πέσει, και η LDL, “κακή” χοληστερόλη να αυξηθεί, μαζί με τα τριγλυκερίδια, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι η αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη, την ορμόνη που μετατρέπει το σάκχαρο και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως ο διαβήτης αρχίζει να αποτελεί όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο. Και, όπως είναι γνωστό, ο διαβήτης με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εμφράγματος.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σε αυξημένο βαθμό αφύσικους ρυθμούς στους παλμούς της καρδιάς, όπως η κολπική μαρμαρυγή, κατά την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται οδηγούν σε συμπτώματα όπως την επιβράδυνση της καρδιάς αλλά και ζαλάδες, αν και τις περισσότερες φορές παρατηρούμε αυξημένους παλμούς.

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν, επίσης, το πού αποθηκεύει το γυναικείο σώμα το λίπος, αλλά και πώς το χρησιμοποιεί. Η εμμηνόπαυση επιβραδύνει τον μεταβολισμό, που προκαλεί αύξηση βάρους, όπως και αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θεωρούνται φυσιολογικά – και είναι – αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά, όπως η υπέρταση, μπορεί να έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα. Πρέπει να βρίσκεστε συχνά σε επικοινωνία με τον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουρη πως όλα βαίνουν καλώς. Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε είναι τα εξής:

Αυξομειώσεις στους παλμούς: Μπορεί να είναι σημάδι κολπικής μαρμαρυγής, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.
Δυσκολίες στην αναπνοή: Αν παλιότερα μπορούσατε να ανεβείτε, για παράδειγμα, σκάλες χωρίς πρόβλημα, και τώρα σας κόβεται η ανάσα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδι στεφανιαίας νόσου—είναι, επίσης, το πιο κοινό σύμπτωμα της κολπικής μαρμαρυγής.
Πίεση στο στήθος: Μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Η καρδιακή προσβολή δεν χαρακτηρίζεται μονάχα από πολύ ισχυρό πόνο στο στήθος. Αν νιώθετε ένα χαλαρό πόνο που δεν φεύγει μετά από λίγη ώρα (ή που επιστρέφει) μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.
Πονοκέφαλοι: Μπορεί να είναι σημάδι αυξημένης αρτηριακής πίεσης, άρα καλό είναι να το ελέγξετε.
Ζαλάδες: Μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια ή η καρδιακή αρρρυθμία.
Πόνος στο σαγόνι: Σε πολλές γυναίκες, ο πόνος στο σαγόνι είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.
Δυσκολία στο να ξαπλώνετε ανάσκελα: Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονές σας. Μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Η καρδιοπάθεια στην εμμηνόπαυση προλαμβάνεται. Και πολλά από αυτά τα συμπτώματα, ευτυχώς, είναι αναστρέψιμα. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας, να γυμνάζεστε τακτικά και να κόψετε το κάπνισμα, όπως – φυσικά – να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο όσο περισσότερο γίνεται.

 

boro

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being