Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Α. Ριζούλης: Το φορολογικό είναι ταξικό με πρόσημο υπέρ των αδυνάτων, για να πληρώσουν οι έχοντες εισοδήματα

Α. Ριζούλης: Το φορολογικό είναι ταξικό ...

Ασφαλιστικό-φορολογικό θέμα συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε έναν κατάμεστο χώρο, στον 5ο όροφο των Γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε στις 13-5-2016, η ενημερωτική συζήτηση για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, που ψηφίστηκαν την π. Κυριακή και αναμένεται να γίνουν νόμοι του ελληνικού κράτους.

Την ενημέρωση επί των δύο ζητημάτων έκαναν ειδικοί στα φοροτεχνικά και ασφαλιστικά ζητήματα και η ανταπόκριση ήταν πέραν και από τον στενό κομματικό χώρο, καθώς αυτά αφορούν όλοι την κοινωνία.

Επίσης επί του πολιτικού ζητήματος, ενημέρωση έγινε από τον βουλευτή Αχαΐα Ανδρ. Ριζούλη, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα, πως το φορολογικό είναι ταξικό με πρόσημο υπέρ των αδυνάτων αφού επιβάλει υπέρμετρη φορολογία στους έχοντες υψηλά εισοδήματα, κάτι που χαρακτήρισε αναγκαιότητα για να βγει η χώρα από την οικονομική επιτροπεία, που υφίσταται λόγω του χρέους, από τους δανειστές.

Ακόμη από τον συντονιστή της ΝΕ Αχαΐας Μιχ. Σιδηρόπουλο, έγινε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές συζητήσεις επί θεμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον. Επίσης η συζήτηση επί των δύο επίμαχων ζητημάτων θα επεκταθεί στις κατά περιοχές οργανώσεις του κόμματος.

Για το ασφαλιστικό μίλησε ο Γιάννης Γκόβας ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να πάψει η πολυνομία στον ασφαλιστικό χώρο και να μπουν ενιαίοι κανόνες παροχής σύνταξης σε όλους, στην ασφάλιση των αγροτών και στην κάλυψη των ανέργων, ούτως ώστε να μην υπάρξει άτομο που εξέλθει της εργασίας χωρίς σύνταξη.

Επίσης αναφέρθηκε στην κατά 25% ύφεση που επικράτησε στην πενταετία, στην απώλεια των αποθεματικών των ταμείων 3,5 δισ. στην περίοδο Μητσοτάκη-Σημίτη, αλλά και στην περίοδο Καραμανλή κατά 8,3 δισ. ακόμη, από τα συνολικά 18,7 δισ. που ήταν τα αποθεματικά. Τέλος ότι είχε απομείνει υπέστη την ληστεία του PSI και από 26 δισ. που είχαν φθάσει κατέληξαν στα 13 δισ., ενώ σήμερα το Δημόσιο στραγγίζει πτυχές του για να συγκεντρώσει κάθε μήνα τα αναγκαία χρήματα για τις συντάξεις, δανειζόμενο για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Για το φορολογικό  μίλησε ο Στάθης Δάγκλας, που εστίασε την αναφορά του περισσότερο στα στοιχεία του Νόμου, που επιβαρύνουν κατά 2% τα εισοδήματα έως 15 χιλ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το 80% των φορολογουμένων, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω υπάρχει ελάφρυνση.

Επίσης μιλώντας για το αφορολόγητο, παρέθεσε την αντίδραση των θεσμών, που ζητούσαν το κατέβασμα κάτω ακόμη και από αυτό που ισχύει σε χώρες της Ευρώπης, δηλαδή από 0 χιλ. έως 5 ή 7 ή 8 χιλ. το ανώτερο.

Ακόμη μίλησε για την πολυνομία της παροχής συντάξεων και την εξ αυτής φορολογική ανισότητα.

Όπως  το ενδεικτικό ότι το 1990 λειτουργούσαν 327 φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, λοιπών παροχών και περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών ασφάλισης καθώς και κρατικές υπηρεσίες για τη συνταξιοδότηση και υγειονομική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών και στρατιωτικών. Το 1997 υφίστανται 28 φορείς κύριας ασφάλισης και παραπάνω από 200 φορείς επικουρικής ασφάλισης. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, θανάτου ή κάποιας άλλης κατηγορίας δίδονται από 21 φορείς. Οι 21 αυτοί φορείς αποτελούνται από 78 υποομάδες ή κλάδους, ορισμένοι εκ των οποίων φαίνεται να εξυπηρετούν μερικές δεκάδες συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που συνολικά παρέχει 8.208 συντάξεις και αποτελείται από 10 τομείς ασφάλισης.

Το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζεται από μία πολύπλοκη θεσμική δομή. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η εμπλοκή πολλών, διαφορετικών και ορισμένες φορές με διαφορετικές επιδιώξεις νομικών προσώπων. Ενδεικτικό είναι ότι η εποπτεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μοιράζεται ανάμεσα στα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ το Δεκέμβριο του 2012 ήταν καταγεγραμμένοι 41 Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), χωρίς να υπολογίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) που είναι υπεύθυνο για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι όμως ακόμα πιο κατακερματισμένο, αφού κάτω από την ίδια στέγη υπάρχουν παλαιότερα ασφαλιστικά ταμεία που ακόμα και μετά την ενοποίησή τους εξακολουθούν να διατηρούν πλήρη οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τα πρώην ταμεία ασφάλισης των μηχανικών, των νομικών και των υγειονομικών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έχουν ενταχθεί τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Γιάννης Γκόβας που βρίσκεται στο βήμα του ομιλητή.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Γιάννης Γκόβας ...

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Γιάννης Γκόβας που βρίσκεται στο βήμα του ομιλητή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις