Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο νέος Διοικητής του ΠΠΝ Πατρών, Θόδωρος Πισιμίσης, αποκαλύπτεται- «Σ’ ένα μήνα θα δείτε αλλαγές»- Ποιο είναι το παράπονό του;

Ο νέος Διοικητής του ΠΠΝ Πατρών, Θόδωρος...
Χριστακόπουλος Θάνος

Έπιασε αμέσως δουλειά

Μπορεί ν' ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από λίγες ημέρες, όμως Θόδωρος Πισιμίσης, νέος Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, έχει πέσει ήδη στα βαθειά κι εμφανίζεται έτοιμος και αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα σε καίριες  παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΠΠΝΠ που, όπως ο ίδιος εκτιμά, μπορούν να επιφέρουν βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς του ασθενείς αλλά και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Αλλαγές που αφορούν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου και ειδικά ορισμένων κλινικών, τις  παρεμβάσεις που χρειάζεται το κτίριο, την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας μέσα στο Νοσοκομείο, ακόμα και για το… φακελάκι. «Σε ένα μήνα θα έχετε δει αλλαγές», ανέφερε ο ίδιος «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», όπου άνοιξε το πρωί της Πέμπτης τα χαρτιά του.

Αρχικά εξήγησε ότι ήταν απόλυτη επιλογή του το ΠΠΝΠ υπό την έννοια ότι, όπως σημείωσε, δεν το ενδιέφερε κάποιο άλλο νοσοκομείο της χώρας. «Δεν με ενδιέφερε να διοικήσω κάποιο νοσοκομείο γιατί απλά ούτε κάποιο οικονομικό όφελος έχω. Άνετη κι ευχάριστη δουλειά είχα ως καθηγητής. Ήρθα από ένα μεράκι να εφαρμόσω όλα αυτά που ζητούσα τόσα χρόνια από τις κυβερνήσεις και δεν μπορούσαν να τα ικανοποιήσουν, πράγματα που στην Ευρώπη και την Αμερική θεωρούνται δεδομένα, από διοικητής άποψης γιατί από άποψη επιστημονικής ξαφνιάζομαι ευχάριστα», σημείωσε.

Εξήρε το επίπεδο του ιατρικούς και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας το πόσο παλεύουν για τη δουλειά τους και χαρακτήρισε το ΠΠΝΠ το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας. «Είναι το καλύτερο νοσοκομείο στην χώρα, το πληρέστερο. Κανένα νοσοκομείο δεν έχει όλες τις ειδικότητες, μεγάλο ή μικρό. Είναι το μοναδικό που δεν κάνει διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο. Είμαστε το μεγαλύτερο από πλευράς κίνησης και το σημαντικότερο από πλευράς ειδικοτήτων».

Παραδέχθηκε φυσικά τις ελλείψεις σε προσωπικό, εστιάζοντας περισσότερο στο νοσηλευτικό καθώς, όπως είπε η ποιότητα των γιατρών είναι τέτοια που ουσιαστικά κάνουν τις όποιες ελλείψεις να μην φαίνονται τόσο. «Σε γιατρούς είναι ελάχιστες μην μεμψιμοιρούμε, αν χάσαμε  30 γιατρούς στους 750 είναι αριθμός πολύ μικρός για τα ελληνικά δεδομένα, είναι και θέμα ποιότητας των ανθρώπων. Έρχονται βέβαια από άλλες περιοχές εδώ ασθενείς, ακόμα και από διακομιδές από άλλα νοσοκομεία, κάτι που το θέτω στους Υπουργούς, δηλαδή κάποιες γρίπες δεν μπορούν να έρχονται εδώ. Πρέπει να βγάλουμε λίγο φορτίο  από πάνω μας και είναι πάρα πολύς ο φόρτος εργασίας των ανθρώπων εδώ μέσα.

Θα ξεκινήσω μια μελέτη με φοιτητές που θα κάνουν πρακτική άσκηση ή πτυχιακές εργασίες, άνθρωποι που θα δουλεύουν σε μεταπτυχιακά κ.α. να δούμε το θέμα των διακομιδών. Εάν δεν εντοπίσουμε το πρόβλημα δεν μπορούμε να το λύσουμε. Να δούμε από πού μας έρχονται και μετά να δούμε τι γίνεται εκεί και μαζεύονται όλοι εδώ. Πρέπει να το λύσουμε μέσω της ΥΠΕ. Έχω την τάση και απόφαση να συνεργαστώ  με την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας το ενδιαφέρον του οποίου είναι αμέριστο», σχολίασε ο κ. Πισιμίσης.

Παράλληλα εξέφρασε και ένα παράπονο σχετική με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά τους λέγοντας: «Υπάρχει και ένα παράπονο προς τους δημοσιογράφους ότι είμαστε όλοι άχρηστοι και ρουσφέτια, έλεος. Πείτε μου έναν διοικητή του Ρίου κατά το παρελθόν που είχε περισσότερα προσόντα από μένα. Αυτό δεν το λέω για να καβαλήσω το καλάμι, αλλά δεν μπορούν απριόρι να με θεωρούν εγκάθετο».

Υποστήριξε ότι με τους δημοσιογράφους θα μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει και αποκάλυψε ότι εγκαινιάζει έναν καινούργιο τρόπο ενημέρωση και επικοινωνίας με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου: «Ένα από τα άμεσα πράγματα που θα γίνουν: Θα αποκατασταθεί η ροή πληροφοριών προς τους εργαζόμενους και την πόλη φυσικά, άρα και προς τον τύπο με έναν καινούργιο τρόπο. Θα ενημερώνω προσωπικά τον κάθε εργαζόμενο μέσω email.

Θα φτιάχνω δηλαδή ένα κείμενο όπου θα αναφέρω τις εξελίξεις μέσα στο νοσοκομείο και θα τις μαθαίνει ο κάθε εργαζόμενος προσωπικά από το Διοικητή του, οπότε οποιαδήποτε φήμη υπάρχει και δεν προέρχεται από τη Διοίκηση θα είναι ψέμα. Κι αυτό γιατί πριν καν έρθω εδώ η «αρβύλα» ήδη λειτουργούσε. Ξέρετε η «Ράδιο Αρβύλα» είναι πολύ καλή σατυρική εκπομπή αλλά όταν είναι τρόπος διοίκησης γίνεται εφιάλτης».

Για την κατανομή των κλινών ανά κλινική έκανε λόγο για έναν μακροπρόθεσμο στόχο ώστε να μην υπάρχουν ράντζα ή μεταφορά ασθενών σε άλλες κλινικές λόγω της πληρότητας που παρατηρείται στην Παθολογική. «Θα δούμε τι πληρότητες υπάρχουν, μήπως κάποιες κλίνες πρέπει να πάνε αλλού, αλλά δεν είναι άμεσο. Προς το παρόν ψάχνω να βρω πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς και η εργασιακή ποιότητα του προσωπικού με άμεσα μέτρα, σε μια εβδομάδα σε έναν μήνα. Σε ένα μήνα θα έχετε δει αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά.

Στα άμεσα σχέδιά του είναι η διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων, είτε επισκεπτών είτε εργαζομένων και η εμπέδωση ενός αισθήματος ασφάλειας στους χώρους του Νοσοκομείου. «Θα φτιάξουμε τα παρκινγκ του Νοσοκομείου με την έννοια της φύλαξης. Κάτι άλλο που θα αλλάξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, που εγώ δεν το πίστευα όταν μου το έλεγαν, είναι ότι το Νοσοκομείο έχει 42 πόρτες, 35 μικρές και 7 μεγάλες εισόδους. Αυτό είναι «σουρωτήρι» δεν είναι Νοσοκομείο. Θέλω όταν τελειώνει το επισκεπτήριο, την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει ο εξοπλισμός και πιστεύω σύντομα θα είμαστε έτοιμοι, το κέλυφος του νοσοκομείου να σφραγίζει από μέσα προς τα έξω. Όλες οι πόρτες θα είναι διαφυγής, θ’ ανοίγουν με μπάρα από μέσα, χωρίς κλειδιά, για να τελειώσει αυτό το πράγμα.

Ένα άλλο που δεν μπορώ να το πιστέψω: Βλέπω στις κεντρικές πόρτες «παρέλαση» από μηχανάκια «ντελίβερι», δηλαδή το νοσοκομείο τα βράδια μυρίζει τζατζίκι. Δεν το καταλαβαίνει ο Έλληνας ασθενής. Έχουμε τρεις διατροφολόγους επιστήμονες, που είμαι πολύ υπερήφανος που τις έχουμε, αυτές οι γυναίκες βγάζουν τη διατροφή που είναι μέρος της θεραπείας του ασθενούς. Εάν αλλάζουν τη θεραπεία  και τρώνε σουβλάκια το βράδυ, αυτό δεν είναι νοσοκομείο», τόνισε.

Επίσης φαίνεται να έχει ήδη εικόνα και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο του νοσοκομείου που από «στολίδι» που ήταν πριν κάποια χρόνια έχει αρχίσει να έχει πολλές φθορές. «Το κτίριο έχει σοβαρές βλάβες γιατί έχει παραμεληθεί για δεκαετίες. Ήταν εύκολο να συντηρηθεί; Όχι. Υπάρχουν ευθύνες στις προηγούμενες Διοικήσεις; Δεν είμαι εγώ δικαστής για να κρίνω αλλά αν με ρωτάτε σας λέω όχι, ήταν θέμα χρημάτων κ.α. Τώρα υπάρχουν βλάβες ακόμα και στον φέροντα οργανισμό, το μπετόν έχει φθαρεί και φαίνονται τα σίδερα. Αυτή δεν είναι μια μικρή βλάβη να βάλουμε έναν σοβά, είναι βαριά βλάβη. Πρέπει να μπει σε έναν προϋπολογισμό δυνατό όπως το ΕΣΠΑ. Ήδη συγκρότησα ομάδα, όχι κανονικά με τις υπηρεσίες του νοσοκομείο, αλλά μια Ad Hoc ομάδα με τρία άτομα και τους είπα «φτιάξτε μου ΕΣΠΑ». Μέσα σε ένα μήνα θέλω να μου ετοιμάζουν τεχνικά δελτία, ένα εκ των οποίων είναι για το κτιριακό ώστε να πάρουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ μαζί με άλλα έργα που θα τα δείτε εν καιρώ. Να φτιάξουμε αυτά που είναι επικίνδυνα και για εμάς τους ίδιους.»

Αναλύοντας τον βασικό του σκοπό υποστήριξε ότι αυτός είναι να προσανατολιστεί όλο το σύστημα στον ασθενή καθώς τώρα είναι αρκετά «ιατροκεντρικό». Αυτό πρέπει να ανοίξει. Να επικεντρώσουμε τις υπηρεσίες μας στον ασθενή, δεν είναι λόγια του αέρα αυτά. Ο μηδενισμός που θέλουν πολλοί δημοσιογράφοι ότι κατέρρευσε ή διαλύθηκε το σύστημα υγεία είναι λίγο «δημοσιογραφική ελευθερία», εάν το περιορίσουμε θα αυξηθεί και η εμπιστοσύνη προς το δημόσιο νοσοκομείο», σχολίασε ο κ. Πισιμίσης.

Τέλος στις σκέψεις του είναι και τρόποι αντιμετώπισης φαινομένων όπως το φακελάκι είτε για μια επέμβαση είτε για την αλλαγή της σειράς των ασθενών. «Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και φταίνε πολλά. Φταίει και ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, φταίμε κι εμείς οι ίδιοι, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο. Για το θέμα της παράκαμψης της ουράς θα μπει ένα άτομα που θα ελέγχει την παροχή υπηρεσιών μετά το έκτακτο περιστατικό.

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Αν μπω στα έκτακτα το βράδυ, δω κάποιον με την βαλίτσα στο χέρι και των ρωτήσω με ποιον γιατρό έχει ραντεβού θα μου πει να είστε σίγουρος. Αν είναι έκτακτο περιστατικό το βαλιτσάκι τι το θέλει μαζί του; Θα εξαλειφθεί 100% ποτέ; Θα κάνουμε προσπάθεια όμως γιατί είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης», σημείωσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις