Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Φινάλε του κύκλου προβολών της «Σινε-Παρέας» με την ταινία "Ο Διαβολάκος" του Μπενίνι

Πάτρα: Φινάλε του κύκλου προβολών της «Σ...

Από την Κοινο_Τοπία

Φινάλε του κύκλου προβολών της «Σινε-Παρέας» της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr για τη σαιζόν 2015-16 με την τελευταία ταινία της χρονιάς 2016, «Il Piccolo Diavolo» (Ο Διαβολάκος) του Ρομπέρτο Μπενίνι, Τετάρτη 11 Μαΐου 8μμ. Προσέλευση 7.45μμ.

Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία. Συντονίζουν οι Μάριος Καπατσούλιας και Σωτήρης Βασιλακόπουλος.

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Μπενίνι, Σενάριο: Τζιουζέπε Μπερτολούτσι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Βιντσένζο Τσεράμι, Πρωταγωνιστούν: Ρομπέρτο Μπενίνι, Γουώλτερ Ματάου, Στεφανία Σαντρέλι, Νικολέτα Μπράσι, Παραγωγή: Ιταλία (1998)

Έχετε ποτέ σκεφτεί τι θα κάνaτε αν ο διάβολος ερχόταν στο σπίτι σας; Πολύ περισσότερο αν αυτό συνέβαινε σε κάποιον ιερέα, τότε τα πράγματα σίγουρα θα περιπλέκονταν ακόμη περισσότερο. Φαίνεται πως αυτή η ιδέα γύριζε στο μυαλό του Μπενίνι για αρκετό καιρό πριν από 20 περίπου χρόνια και τελικά την έκανε ταινία. «Ο Διαβολάκος» μπορεί να μην είναι μια από τις γνωστές ταινίες του, όσο η βραβευμένη με Όσκαρ «Η ζωή είναι ωραία», αλλά παραμένει μια χαρακτηριστική του ύφους του Μπενίνι κωμωδία.

Η ιστορία της ταινίας μιλάει για τον Πατέρα Μωρίς (Γουώλτερ Ματάου), έναν ιερέα στη Ρώμη όπου πρόσφατα ερωτεύτηκε με την Πατρίτσια, (Στεφανία Σαντρέλι) για την οποία όμως νιώθει πολύ μπερδεμένος. Καθώς παλεύει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα τον καλούν να κάνει έναν εξορκισμό σε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ενώ λοιπόν ο Μωρίς δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο εξορκισμός έχει πετύχει, αναγκάζεται να το πιστέψει από την παρουσία ενός «σκοτεινού» πλάσματος. Αποκαλεί τον εαυτό του Τζουντίτα και έχει τη μορφή ενός αφελή, χαμογελαστού, με αστείο σουλούπι άντρα (Ρομπέρτο Μπενίνι).

Το τελευταίο που θα μπορούσες να σκεφτείς αν τον έβλεπες είναι πως είναι ο διάβολος. Κι όμως είναι, απλά ακόμη είναι νέος και δεν έχει καθόλου εμπειρία.

Παρόλο που «ο Διαβολάκος» δεν είναι η πιο χαρακτηριστική του ταινία, φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή του Μπενίνι. Είναι μια κωμωδία καταστάσεων, με πολλές αστείες σκηνές και παρεξηγήσεις που θυμίζουν συχνά αυτές του ελληνικού σινεμά.

Ο άνετος, πλακατζής και καταστροφικός διαβολάκος είναι το τέλειο αντίβαρο στον σοβαρό, σταθερό και σε σεβαστό Πατέρα Μωρίς. Ο Ματάου και ο Μπενίνι είναι ιδανικοί σαν επιλογές για τους ρόλους τους και οι διάλογοι μεταξύ τους είναι απολαυστικοί, κάνοντας την συγκατοίκησή τους πραγματικά παράξενα φυσιολογική, με ένα μεταφυσικό τρόπο.

Δεν πρόκειται να δει κανείς σε αυτή την ταινία, κέρατα, ουρές και άλλα εφέ καθώς δεν σπαταλήθηκαν καθόλου χρήματα για κάτι τέτοιο, που άλλωστε δεν ήταν απαραίτητο. Όλα τα «διαβολικά» στοιχεία της ταινίας είναι δοσμένα μέσα από διαλόγους, ηθοποιία και μερικούς καθρέφτες.

Παρόλο που το παίξιμο του Μπενίνι ακολουθεί μια μανιέρα, όπως άλλωστε απαιτεί και ο ρόλος που δεν είναι και ο πιο πολυδιάστατος, συνδυασμένο με τη σοβαρότητα και στωικότητα του Ματάου, αποτελούν δυο πολύ καλούς λόγους για να δει κανείς την ταινία, αν έχει διάθεση να δει μια καλή κωμωδία που όμως δεν χάνει την ευκαιρία να σατιρίσει με έξυπνο τρόπο κάποιες θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις των καθολικών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture