Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η google βάζει τώρα χέρι και σε ιατρικά αρχεία - Στόχος η πρόληψη και ενημέρωση

Η google βάζει τώρα χέρι και σε ιατρικά ...

Θυγατρική της Google απέκτησε πρόσβαση σε ιατρικούς φακέλους 1,6 εκατ. ασθενών

Όταν πριν από δύο χρόνια χρόνια η Google έκλεβε μέσα από το στόμα της facebook την βρετανική start up DeepMind που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη όλοι προσπαθούσαν να μεταφράσουν την λογική της κίνησης της. Πριν από λίγες ημέρες όπως διέρρευσε από την ιατρική επιθεώρηση "New Scientist" η θυγατρική της Google απέκτησε πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους 1,6 εκατ. ασθενών από τα νοσοκομεία Barnet, Chase Farm και Royal Free του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μεταξύ των στοιχείων που έχουν έρθει στα χέρια της google είναι πληροφορίες για οροθετικούς, περιστατικά υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών και εκτρώσεις σε βάθος πέντε χρόνων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η DeepMind ανακοίνωσε ότι προχωράει στην ανάπτυξη λογισμικού σε συνεργασία με τα προαναφερόμενα νοσοκομεία του NHS το οποίο θα ειδοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό για ασθενείς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας τους ή ακόμη και θανάτου εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας.

Η κίνηση αυτή η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του χειρούργου Lord Darzi, πρώην υπουργού Υγείας και νυν Διευθυντή του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Καινοτομίας στο Imperial College του Λονδίνου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.  Ο Sam Smith, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης MedConfidential που δραστηριοποιείται για την υπεράσπιση του ιατρικού απόρρητου δήλωσε ότι "δεν πρόκειται μόνο για τη νεφρική ανεπάρκεια. Παίρνουν όλα τα δεδομένα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η DeepMind  είναι να κατασκευάσει ένα γενετικό αλγόριθμο που θα μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα για οτιδήποτε. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί το θέλουν".

Από την πλευρά του ο Dominic King, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της DeepMind δήλωσε στο BBC ότι η πρόσβαση σε έγκαιρα και σχετικά κλινικά δεδομένα είναι απαραίτητη για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. " Το έργο αυτό επικεντρώνεται στις οξείες βλάβες στα νεφρά οι οποίες είναι υπεύθυνες για 40.000  θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλές από τις οποίες μπορούν να προληφθούν" ανέφερε.

news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being