Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Κομισιόν δίνει στον Ερντογάν την... βίζα

Η Κομισιόν δίνει στον Ερντογάν την... βίζα

Λόγω προσφυγικού

Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ προτίθεται να εισηγηθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Μάλιστα η επιτροπή είναι έτοιμη να προβεί και σε σημαντικές υποχωρήσεις απέναντι στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα το Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για την Τουρκία εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 72 αναγκαίες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, οι ευρωπαίοι επίτροποι έχουν συμφωνήσει επί της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει έως τώρα περί τα 50 σημεία που απαιτούνται, για την θετική εισήγηση της Κομισιόν ο αριθμός των ανοιχτών θεμάτων θα πρέπει να είναι μονοψήφιος. «Η καταμέτρηση θα γίνει την Τετάρτη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επικαλούμενο δήλωση ενημερωμένης πηγής.

Όπως επισημαίνεται, είναι σαφές ότι η Κομισιόν δεν θέλει να στερήσει τη θετική εισήγηση υπέρ της Τουρκίας εξαιτίας «τεχνικών εμποδίων» όπως, για παράδειγμα, του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εκδώσει βιομετρικά διαβατήρια. Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για μια θετική εισήγηση στο θέμα της βίζας θεωρούνται οι τουρκικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι. Όπως σημειώνει το Spiegel, στην Κομισιόν γίνεται λόγος για «λευκή επιταγή για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας».

Γεγονός είναι πάντως ότι το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του Spiegel. Προσθέτει ότι «από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό».

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, «η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί τμήμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη συμφωνία «εξίσου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με τη γερμανίδα καγκελάριο», παρατηρεί ο αρθρογράφος, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να φανεί σαν να επιτρέπει η Κομισιόν να άγεται να και να φέρεται από την Τουρκία».

Σημειώνεται επίσης, ότι η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της ΕΕ έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να αξιολογείται αποτελεσματικότερα η πρόοδος της Τουρκίας μέχρι να δώσει η Κομισιόν την εισήγησή της στις 4 Μαΐου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και εξειδικευμένους υπαλλήλους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις