Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος – Ημέρα απόλυτου πένθους για όλο τον Χριστιανισμό – Οι διαδρομές των επιταφίων στην Πάτρα

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δ...

Στα νεκροταφεία όλης της χώρας η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο

Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου παντού κυριαρχεί ο ήχος της καμπάνας που μετρά τις ώρες μέχρι την επιστροφή του Ιησού στον ναό και την πρώτη υπόσχεση της χαρμόσυνης Ανάστασης.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Την Μεγάλη Παρασκευή ακούγονται τα Εγκώμια, τροπάρια δημοφιλή, αγνω΄στου ποιητή με πιο γνωστά τα : «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής είναι η περιφορά του Επιταφίου με τον κόσμο να ακολουθεί την θρησκευτική πομπή, ψέλνοντας, ενώ κατά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία ακούγεται το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο με την  σφράγιση του τάφου του Ιησού.

Στα νεκροταφεία όλης της χώρας η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο, με τα μνήματα ανθοστολισμένα, τους οικείους των νεκρών παρόντες και τον Επιτάφιο να περνά από όλο το νεκροταφείο.

Παραδοσιακά  ο Επιτάφιος βγαίνει από την Εκκλησία για την περιφορά του στις 9 το βράδυ, ενώ σε πολλές περιοχές οι Επιτάφιοι συναντιούνται σε μεγάλες πλατείες ή στο κέντρο των πόλεων ή των χωριών.

Ο κόσμος ραίνει τον Επιτάφιο με αρώματα σε ανάμνηση των μύρων με τα οποία οι μυροφόρες άλειψαν τον Ιησού.

Τί νόημα έχει το έθιμο να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο;

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

Στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας και το ναό των Αγίων Αγγέλων, η έξοδος του ιερού Επιταφίου θα γίνει μετά τις 17.30 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Την περιφορά του κάθε χρόνο πλαισιώνει η Μπάντα της Δημοτικής μουσικής ενώ πλήθος πιστών με αναμμένα κεριά ακολουθεί τον Επιτάφιο και τον Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού στη διαδρομή εντός του Νεκροταφείου (η πομπή εξέρχεται του κοιμητηρίου, περνάει μέσα από το Ζαβλάνι και στρίβοντας στην οδό Πανεπιστημίου επιστρέφει στο νεκροταφείο).

(Οι επιτάφιοι την περιφορά των οποίων θα ακολουθήσει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης)

Στον ιερό ναό του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου, όπως μας είπε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, η πομπή του ιερού Επιταφίου θα ακολουθήσει τη διαδρομή: οδός Αγίου Ανδρέου, Δημητρίου Γούναρη, Κορίνθου, Παπαφλέσσα και από την οδό Ευμήλου επιστροφή στον ιερό ναό. Στην ακολουθία της Αναστάσεως στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου θα βρίσκεται ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, ο στολισμός του ιερού Επιταφίου είναι πάντα περίτεχνος και φέτος τον στολισμό του έχει αναλάβει το ανθοπωλείο Κουτρούμπα. Η διαδρομή του Επιταφίου, όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο προιστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, θα είναι: οδός Μαιζώνος, Κολοκοτρώνη, Αγίου Ανδρέου, Γεροκωστοπούλου, πλατεία Γεωργίου όπου θα ψαλεί δέηση (όπως και στην πλ. Τριών Συμμάχων). Στην Αναστάσιμη Θεία λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελιστρίας θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ατλάντα κ.κ. Αλέξιος.

Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή του Αγίου Φωτός το Μ. Σάββατο - Από την Πάτρα θα μεταβεί και φέτος ο π. Ερμόλαος Μασσαράς

Να αναφέρουμε ακόμα πως συνήθως η πομπή του Επιταφίου της Ευαγγελίστριας σμίγει σε ένα σημείο με τον Επιτάφιο του ι.ναού "Άξιον Εστί" της οδού Βότση και ψάλλεται κοινή δέηση.

Ξεχωριστός όπως κάθε χρόνο και στολισμένος κυρίως με λίλιουμ και ανοιξιάτικα άνθη θα είναι ο Επιτάφιος του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών. Η φετινή διαδρομή, όπως την έχει αναγγείλει ο προιστάμενος του ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είναι Αλεξίου Υψηλάντου, Δημητρίου Γούναρη, Χαραλάμπη, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου θα ψαλεί δέηση, Ερμού, Κανακάρη, Αλεξίου Υψηλάντου και επιστροφή στον ιερό ναό. Θα ψαλεί δέηση και σε 1-2 ακόμα σημεία της διαδρομής (συνήθως γίνεται στο σημείο της πλατείας στο Μαρκάτο όπου βρίσκεται και η Αστυνομική διεύθυνση) ενώ θα συμμετάσχει μαζί με τους ψάλτες και η τετράφωνος ανδρική χορωδία του ναού που διευθύνει ο μαέστρος Θεόδωρος Χαλκιόπουλος.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών, η διαδρομή του Επιταφίου θα είναι η ακόλουθη: Μητροπολίτου Παρθενίου, Αλεξίου Υψηλάντου, Ζαίμη, Κανακάρη, Ερμού, 25ης Μαρτίου και επιστροφή στον ιερό ναό.

Στον ιερό ναό Παντοκράτορος, όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο π. Περικλής Ρίπισης, η διαδρομή θα είναι η εξής: οδός Παντοκράτορος, πλ. Αγίου Γεωργίου όπου και θα ψαλεί δέηση, μετά οδός Γερμανού, Σωτηριάδου, Δημ. Γούναρη όπου στο σημείο του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων που ανήκει στην ίδια ενορία θα ψαλεί κοινή δέηση, και μετά Βασιλείου Ρούφου, Ερενστρώλε, Ηλείας, Γερμανού, Μπουκαούρη και επιστροφή στον ιερό ναό. Πρόκειται για μία εντυπωσιακά μεγάλη διαδρομή ενώ ο στολισμός του Επιταφίου που γίνεται με δαπάνες δύο οικογενειών της ενορίας, προβλέπεται εντυπωσιακός με λευκά και κόκκινα άνθη και τα σύμβολα Χ και Ρ που παραπέμπουν στον Ιησού Χριστό.

Στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Πατρών, η διαδρομή θα είναι η εξής: οδός Αγίου Διονυσίου, Καρόλου, Κωνσταντινουπόλεως, θα προηγηθεί δέηση στο σημείο όπου βρίσκεται στον Ερυθρό Σταυρό, Γιαννιτσών, θα ψαλεί δέηση στην πλατεία Αγ. Λαύρας και στη συνέχεια η πομπή του Επιταφίου θα προχωρήσει στην Έλληνος Στρατιώτου, στην Φαβιέρου και επιστροφή στο ναό.

Τέλος στην μεγάλη ενορία της Αγίας Σοφίας η διαδρομή του Επιταφίου θα είναι η ακόλουθη: περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας, οδός Κιλκίς, Κορίνθου, οδός Αγίας Σοφίας και επιστροφή στο ναό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις