Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θανάσης Τσακαλίδης: Ένας παγκοσμίου κλάσης πατρινός καθηγητής πληροφορικής, με όραμα και καλλιτεχνικές ανησυχίες - ΒΙΝΤΕΟ

Θανάσης Τσακαλίδης: Ένας παγκοσμίου κλάσ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ενας πολυπράγμων επιστήμονας

Οταν καθήσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον Αθανάσιο Τσακαλίδη δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να ανοίξει μια ατελείωτη συζήτηση για ΟΛΑ. Και για όλα είχε κάτι ακριβές και.. ψαγμένο να πει. Να το οριοθετήσει, αλλά ακόμη να το προσεγγίσει με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Που ωστόσο δεν σε ξένιζε, αλλά σου προκαλούσε μια ακόμη ερώτηση, μια θέση, μια απορία...

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα πληροφορικής, είναι ένας αφανής ήρωας που προσπαθεί να δώσει στους μαθητές του γνώσεις. Οι οποίες άμεσα θα τους εξασφαλίσουν το εργασιακό μέλλον. Και είναι πολλοί. Εκατοντάδες επιστήμονες, που ευτυχώς ή δυστυχώς έχουν φύγει από την Ελλάδα, με τα επιστημονικά εφόδια του Θανάση Τσακαλίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της συνέντευξής μας, ήταν τόσο απλός και "γήινος", παρά τις.. "εξωγήινες" γνώσεις του και το ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα που καθιστούσε και τον πιο διαβασμένο, ένα πρωτάκι δημοτικού σχολείου!

Το βιογραφικό του Θανάση Τσακαλίδη είναι τόσο μεγάλο που δύσκολα μπορεί να.. χωρέσει σε ένα άρθρο. Οπως επίσης και να αναφερθούν όλες οι παράλληλες δράσεις και τα έργα τα οποία έχει αναλάβει.

Είναι εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της Διαρκής Επιτροπής Πληροφορικής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει κάνει ολοκληρωμένες Σπουδές στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Saarland (Saabruecken, Germany).

Έχει δίπλωμα πληροφορικού (Diplom Informatiker) Master' s Thesis: Sorting Presorted Files.

Έχει κάνει επίσης ολοκληρωμένες Σπουδές στα Μαθηματικά και πήρε το πτυχίο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή του και έχει αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα (Ph. D in Computer Science) στο Πανεπιστήμιο του Saarland (Saarbruecken, Germany).

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ο οποίος μαζί με την ομάδα του παρουσίασε και στο Patras IQ μια σειρά από projects τα οποία "έτρεξε", μιλά για την μεγάλη ευκαιρία της Πάτρας να γίνει τεχνολογικό κέντρο, χτίζοντας συνεργασίες. Κάτι που σύμφωνα και με τον ίδιο θα κρατήσει και τα "μυαλά" που βγάζει η χώρα μας και δυστυχώς μέχρι σήμερα, φεύγουν στο εξωτερικό.

"Παρά την έλλειψη υποδομών και λειτουργικών πλαισίων πρέπει να αντιληφθούμε εγκαίρως ότι διαθέτουμε ήδη ένα από τα δυνατότερα ανθρώπινα δυναμικά, που έχει λάβει εξαιρετικής ποιότητας εκπαίδευση, αλλά δυστυχώς δεν του προσφέρονται οι πολιτικές εκείνες, που να το συνδέουν με την παραγωγικότητα και να του διασφαλίζουν την αξιοκρατική του εξέλιξη. Γι’ αυτό και παρατηρούμε ότι οι απόφοιτοί μας είναι περιζήτητοι για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ή αναλαμβάνουν αμέσως μετά τη λήψη του διπλώματός τους υπεύθυνες εργασιακές θέσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα, κάτι που υπογραμμίστηκε από τις κατά χιλιάδες μεταναστεύσεις επιστημόνων στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σε αυτές τις χώρες οι απόφοιτοί μας γίνονται ανάρπαστοι και παράγουν τεχνολογία, την οποία δυστυχώς αναγκάζεται να την αγοράζει η χώρα μας αντί να την παράγει. Δηλαδή γινόμαστε χρήστες και όχι κτίστες2 των ΤΠΕ ενώ αδυνατούμε να δημιουργήσουμε κρίσιμες υπεραξίες, κρίσιμη μάζα εξωστρεφών τεχνολογικών επιχειρήσεων και παραγωγικό τεχνολογικό οικοσύστημα.

Γεννάται εύλογα το ερώτημα τί πρέπει να γίνει ώστε η διάψευση των ονείρων τους και ο φόβος για το μέλλον τους να μεταλλαχθεί σε ελπίδα και ευκαιρία για να κυλήσουνε πάνω σε ράγες αποκατάστασης στον ίδιο τους τον τόπο.

Στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο) υπάρχει ένα αξιόλογο τεχνολογικό οικοσύστημα των ΤΠΕ (AEI, ΤΕΙ, Ινστιτούτα, Τεχνολογικά Πάρκα, Κέντρα Καινοτομίας, Επιχειρήσεις των ΤΠΕ).

Η Τηλεργασία προσλαμβάνει σιγά-σιγά μαζικές διαστάσεις σε πολλές προηγμένες χώρες και αναπτύσσονται πολλές τηλεπλατφόρμες (FreeLancer-Platforms), που φέρνουν σε επαγγελματική σχέση τηλεεργαζόμενους με εντολοδόχους (εταιρείες, οργανισμούς ή ιδιώτες) βασισμένη σε συμβολαιακή σχέση ορισμένου χρόνου. Ένα Κέντρο Τηλεργασίας (ΚΕΤΗΛ) επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φυσικό και νοητό χώρο (Physical and Virtual Place), που να φέρνει σε επικοινωνία ανθρώπους των ΤΠΕ με εντολοδόχους από όλον τον Πλανήτη, που έχουν συγκεκριμένες παραγγελίες.

Προτείνουμε δηλαδή άμεσα να συσταθούν:

1) Ένας ειδικός φορέας της Πολιτείας για τις ΤΠΕ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που να συντονίζει όλα τα μέλη αυτού του τεχνολογικού οικοσυστήματος σα μια ενιαία ομάδα, όπου ο καθένας με το ρόλο του συνεισφέρει στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς ανταγωνιστικούς στις προσφορές, που έρχονται από το εξωτερικό είτε για εργαζόμενους στην παραγωγή είτε για εργαζόμενους στην έρευνα.

2) Κέντρα Τηλεργασίας (ΚΕΤΗΛ) σε όλες τις τεχνολογικές πόλεις της Ελλάδας και σε κάθε περιφέρεια, με στόχο να προωθούν αφενός τις νέες ειδικότητες, που εμφανίζονται στις ΤΠΕ και αφετέρου να διευκολύνουν τις συνεργασίες με περισσότερες τηλεπλατφόρμες στον πλανήτη και μέσω αυτών με την εγχώρια και τη διεθνή ζήτηση υπηρεσιών τεχνολογίας.

Οι άμεσοι στόχοι της πολιτείας θα μπορούσαν να είναι ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών, η παραγωγή προστιθέμενης τεχνολογικής αξίας, η εξαγωγή ελληνικής τεχνογνωσίας, η παροχή υπηρεσιών σε γειτονικά κράτη, τα υψηλά επιστημονικά ή καινοτομικά επιτεύγματα, οι πατέντες, η συνεργασία με την τεχνολογική ομογένεια, η δημιουργία τεχνολογικών κοιτίδων διεθνούς κύρους, η στήριξη συγκεκριμένων διεπιστημονικών πεδίων, η διαρκής παρακολούθηση και συνεργασία όλων των τεχνολογικών μονάδων εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι παραπάνω στόχοι είναι πλέον μονόδρομος για τη νέα οικονομία. Υπάρχει ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να καθοδηγηθεί κατάλληλα βρίσκοντας ταυτόχρονα εργασιακές διεξόδους και δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης επιπέδου και γνώσης. Πρέπει να συσταθεί ένας κρατικός φορέας για να συντονίζει το τεχνολογικό γίγνεσθαι στη χώρα μας για τις ΤΠΕ και να μεριμνά για τη διαρκή τεχνολογική εκπαίδευση, δεδομένου ότι η Πληροφορική αναπτύσσεται ραγδαία και κάθε τρία χρόνια αλλάζει δραστικά το αντικείμενο της εργασίας".

Ο Αθανάσιος Τσακαλίδης, εκτός από διευθυντής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι και ένα ανήσυχο, καλλιτεχνικό πνεύμα. Είναι ένας καλός ζωγράφος ενώ γράφει και ποιήματα. Απόδειξη αποτελεί το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε το 2002.

Δείτε εδώ τα έργα του

Μέχρι τώρα έχουν μοιραστεί  πάνω από 1000 ημερολόγια τα οποία μεταφέρουν το μήνυμα της ευαισθησίας και της ανθρώπινης οσμής. Περιέχει 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του χρόνου. Κύριο χαρακτηριστικό των έργων είναι η εστίαση στα μάτια και στο στόμα, που όμως τονίζει ο δημιουργός είναι τα πιο εκφραστικά μέλη του ανθρώπινου σώματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις