Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανηγυρίζουν σήμερα οι ναοί του Αγίου Γεωργίου σε Ρίο, Λάγγουρα και Ιτιές Πατρών

Πανηγυρίζουν σήμερα οι ναοί του Αγίου Γε...

Στο ναό στου Λάγγουρα θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος

Τη Δευτέρα του Πάσχα 2 Μαίου γιορτάζει (εκ μεταφοράς) ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, ο οποίος είχε γεννηθεί περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Στις περισσότερες εικόνες ο Άγιος Γεώργιος είναι έφιππος και σκοτώνει ένα δράκο.

Το 303 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την χριστιανική πίστη του. Ο αυτοκράτορας τότε, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.

Αφού τον λόγχισαν και του ξέσκισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια, κατόπιν έριξαν τον Άγιο Γεώργιο μέσα σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Άγιος Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά τα φοβερά αυτά μαρτύρια και βασανιστήρια και στις 23 Απριλίου 303 μ.χ. αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας.

Η μνήμη του κανονικά τιμάται στις 23 Απριλίου, αν όμως πέφτει αργότερα το Πάσχα από αυτή την ημερομηνία, τότε όπως φέτος η εορτή μεταφέρεται.

Το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου έχει ως εξής:

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τα ψυχάς ημών.

Στην Πάτρα μεγάλη ιερά πανήγυρη γίνεται στον ι.ναό του Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στις 19.00 θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός όπου θα λειτουργήσει ο αιδεσιμολογιότατος π. Δημ. Σαββόπουλος ενώ το πρωί της Δευτέρας 2 Μαίου 2016, στην αρχιερατική Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Ιερά πανήγυρη θα τελεστεί και στο ναό Αγίου Γεωργίου στο Ρίο Πατρών αλλά και στον Άγιο Γεώργιο Ιτεών όπου ανήμερα της εορτής τη Δευτέρα του Πάσχα στην Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κόρδας.

Στη φωτ. ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα Πατρών.

Στη φωτ. ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Λάγ...

Στη φωτ. ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις