Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί βρίσκονται σε κακό χάλι οι παιδικές χαρές της Πάτρας – Η δημοτική Αρχή ανέθεσε σε εταιρεία την πιστοποίηση, ενώ εξετάζει να ζητήσει τη συνδρομή ιδιωτών

Γιατί βρίσκονται σε κακό χάλι οι παιδικέ...
Βγενόπουλος Φάνης

Προτεραιότητα για τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη η αποκατάσταση των ζημιών

Αφημένες στην τύχη τους είναι τα τελευταία χρόνια 135 παιδικές χαρές, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες της Πάτρας. Τα παράπονα και οι καταγγελίες των γονιών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, αφού στους χώρους που προορίζονται για να παίζουν τα παιδιά τους, τα παιχνίδια έχουν υποστεί σημαντικές φθορές ή ακόμη έχουν αφαιρεθεί, από τα δημοτικά συνεργεία, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι τραυματισμού των παιδιών.

Το πρόβλημα είναι γνωστό ήδη από το 2014, όταν η κεντρική εξουσία ζήτησε από τους Δήμους της χώρας να πιστοποιήσουν τις παιδικές χαρές, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, χωρίς ωστόσο να δώσει τα μέσα και τους πόρους για την πιστοποίηση.

Η ειδική πιστοποίηση δίνεται κατόπιν τριπλού ελέγχου: της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης και της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για να λάβει όμως ο Δήμος την πιστοποίηση, απαιτούνται μελέτες και με το μειωμένο προσωπικό στο Δήμο της Πάτρας, οι ρυθμοί, αναγκαστικά, είναι αργοί.

Έτσι μέχρι σήμερα, αν και τα κονδύλια υπάρχουν, οι διαδικασίες πιστοποίησης δεν έχουν προχωρήσει, με αποτέλεσμα μόνο δύο από τις 135 περίπου παιδικές χαρές της Πάτρας να είναι πιστοποιημένες, ενώ τα περισσότερα όργανά τους βρίσκονται εκτός των προδιαγραφών ασφαλείας.

Όσο για την αποκατάσταση των φθορών στα παιχνίδια, το προσωπικό του Δήμου είναι ελάχιστο και στο δίλημμα να ξηλωθούν τα επικίνδυνα όργανα ή τα εκτός προδιαγραφών, η δημοτική Αρχή έχει επιλέξει το πρώτο.

Όπως έλεγαν στο thebest.gr, πηγές του Δήμου, η δημοτική αρχή από την στιγμή που ανέλαβε έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή παιχνιδιών σε παιδικές χαρές και την συντήρησή τους, όπου ήταν εφικτό.

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι οι εργασίες αποκατάστασης των οργάνων ή της αγοράς νέων, να ξεκινήσουν στα τέλη του καλοκαιριού, Ιούλιο με Αύγουστο, αφού ήδη στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί κονδύλι για κατασκευή νέων παιδικών και άλλες για τη συντήρησή τους.

Για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες η πιστοποίηση των παιδικών χαρών ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία πιστοποιημένη από το Υπουργείο καθώς, αυτή δεν μπορεί να γίνει από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει επισκεφθεί παιδικές χαρές είδε την κατάσταση και ζήτησε από τους συνεργάτες του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να αποδοθούν οι χώροι προς χρήση, το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάτες του δημάρχου σκέπτονται να ζητήσουν και την υλική συνδρομή ιδιωτών, ώστε να φτιαχτούν μια ώρα αρχύτερα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις