Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νίκος Παπάκος στο thebest.gr: Focus στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας και στον ανένδοτο των δικηγόρων

Νίκος Παπάκος στο thebest.gr: Focus στον...

«Δεν έχω ενδώσει ποτέ σε απαιτήσεις, που δεν συνάδουν με τις δικές μου αρχές και αξίες».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου μιλά στο thebest.gr εν μέσω του ανένδοτου που έχουν κηρύξει οι δικηγόροι ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο ίδιος είναι Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ο οποίος δίνει το δικό του δυναμικό παρόν σε αυτή την κινητοποίηση αλλά και ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που συνάδουν με τον επιστημονικό του ρόλο.

Ο Νίκος Παπάκος ανέλαβε τα ηνία του Συλλόγου το2011 σε μια κρίσιμη φάση για το νομικό κόσμο και μιλά στο thebest.gr για τους «σταθμούς’ αυτής της διαδρομής αλλά και για τους δικούς του «νόμους» στη ζωή και την καριέρα του.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι δικηγόροι και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, του οποίου είστε Πρόεδρος, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για το νέο ασφαλιστικό- φορολογικό. Έχετε μάλιστα πραγματοποιήσει ,ως Σύλλογος, στην Πάτρα, σειρά κινητοποιήσεων με συμβολικό χαρακτήρα, όπως το να κυκλώσετε το Δικαστικό Μέγαρο και να κρεμάσετε τις γραβάτες σας στα παράθυρα. Μιλήστε μας γι αυτή την περίοδο όπου δίνετε ως κλάδος τη δική σας μάχη. Ποια η απήχησή τους; Mέχρι  πού σκοπεύετε να φτάσετε;

 

«Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, από τις  12 Ιανουαρίου, οπότε και  διέρρευσε στον τύπο το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, βρίσκεται σε αποχή από τα καθήκοντά του συνεχώς και μέχρι σήμερα. Συρθήκαμε ουσιαστικά σε μία μακρόχρονη αποχή, λόγω των συνεχόμενων διαβεβαιώσεων από κυβερνητικά χείλη, ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα και πάρα ταύτα μόλις στις 20/4 τέθηκε προς διαβούλευση και στις 22/4 κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα (πορείες στη Βουλή , κατάληψη δημοσίων κτιρίων, κατάληψη Υπουργείου Δικαιοσύνης κλπ.), καθώς επίσης και σε όσες έγιναν στην Πάτρα, είτε μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, όπως και με τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είτε μόνος του, και προέβη τόσο σε συμβολικό αποκλεισμό (ανθρώπινη αλυσίδα) όσο και σε καθ’ολοκληρίαν αποκλεισμό του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών.

Πιστεύω ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που ο αγώνας μας δικαιώθηκε κυρίως στα μάτια του κόσμου και είχε απήχηση και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης (ακόμα υπήρξε δημοσίευμα και σε ιαπωνική εφημερίδα, κυκλοφορίας 10 εκατομμυρίων φύλλων).

Νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Ο αγώνας είναι μέχρι τέλους, καθώς είναι σαφές ότι η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα  έχει ως άμεση συνέπεια  τη βίαιη έξοδο από το επάγγελμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δικηγόρων, χωρίς να θίγονται οι έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα».

Ανθρώπινη αλυσίδα δημιούργησαν δικηγόροι της Πάτρας

Ανθρώπινη αλυσίδα δημιούργησαν δικηγόροι...

Ανθρώπινη αλυσίδα δημιούργησαν δικηγόροι της Πάτρας

Πορεία Δικηγόρων στην Πάτρα

Πορεία Δικηγόρων στην Πάτρα

Πορεία Δικηγόρων στην Πάτρα

Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου

Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου

Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών στο συλλαλητήριο επιστημονικών φορέων στην Αθήνα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών στο συλλαλ...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών στο συλλαλητήριο επιστημονικών φορέων στην Αθήνα

Είστε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών από το 2011,μια περίοδος έντονη και με πολλές μεταβολές και προκλήσεις και για τον δικό σας επιστημονικό κλάδο. Ποιούς σταθμούς αυτής της διαδρομής ξεχωρίζετε και γιατί;

«Ανέλαβα τα ηνία του Δ.Σ.Πατρών τη πιο δύσκολη περίοδο όλων των εποχών. Μόλις είχε εισαχθεί ο ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, όπως και η επιβολή πολλαπλών παραβόλων για την άσκηση αγωγών, μηνύσεων και κάθε είδους ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, κάτι που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στον κλάδο,  με την κατακόρυφη αύξηση των εξόδων και την κατ’επέκταση πραγματική αδυναμία πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Και επακολούθησαν πλείστα όσα νομοθετήματα, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον κλάδο μας. Θεωρώ ότι  ίσως η σημαντικότερη στιγμή ήταν η συμμετοχή μου, ως Προέδρου του Δ.Σ.Πατρών,  στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος και έγινε νόμος του κράτους το έτος 2013, καθώς επίσης και η πρωταγωνιστική συμμετοχή του Δ.Σ.Πατρών στην απόφαση, για πρώτη φορά στην ιστορία, του πανελλήνιου δημοψηφίσματος των δικηγόρων τον Δεκέμβριο 2014, για τη ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

 

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής του Μεγάρου της Πάτρας και τη διαρκή έκθεση αρχαιοτήτων, για την οποία δεχτήκατε θετικά σχόλια. Επίσης στην Πάτρα πραγματοποιούνται ομιλίες και συνέδρια. Μιλήστε μας για τον ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου και στο κομμάτι του Πολιτισμού , αλλά των άλλων διοργανώσεων. Πού στοχεύετε; Έχετε στήριξη για την πραγματοποίησή τους;

«Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι πρωταρχικός ρόλος του δικηγορικού συλλόγου είναι ο επιστημονικός. Η διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και άλλων σχετικών εκδηλώσεων, σχετικά με νομικά θέματα ή άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, έχει ως στόχο την ενημέρωση κατά κύριο λόγο των μελών μας, αλλά και τη πρωτοβουλία για τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών. Όσον αφορά το ζήτημα της μίσθωσης αρχαιοτήτων εντός του Δικαστικού Μεγάρου ήταν μία κίνηση του Προέδρου Εφετών κ.Σπηλιωτόπουλου, την οποία υποστήριξε θερμά και ο Δ.Σ.Πατρών, θεωρώντας ότι το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, μετά τη πλήρη ανακαίνισή του, ήταν σε θέση να φιλοξενήσει διάφορα αρχαία αντικείμενα, με στόχο την δημιουργία κουλτούρας όσων εισέρχονται εντός του Μεγάρου, μέσω της πολιτιστικής μας ιστορίας, για την οποία και είμαστε όλοι οι Έλληνες υπερήφανοι».

 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο Εφετών Γ. Σπηλιωτόπουλο

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλό...

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο Εφετών Γ. Σπηλιωτόπουλο

Από το 7ο Συνέδριο των Ποινικολόγων στην Πάτρα στα μέσα Απριλίου 2016

Από το 7ο Συνέδριο των Ποινικολόγων στην...

Από το 7ο Συνέδριο των Ποινικολόγων στην Πάτρα στα μέσα Απριλίου 2016

Από τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στην Πάτρα. Ο Νίκος Παπάκος στο βήμα και στο πάνελ οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λαμίας

Από τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στην ...

Από τη συζήτηση για το ασφαλιστικό στην Πάτρα. Ο Νίκος Παπάκος στο βήμα και στο πάνελ οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λαμίας

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή και ποια η ποιο δύσκολη που έχετε βιώσει ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και ως δικηγόρος;

«Η καλύτερη προσωπική στιγμή θεωρώ ότι ήταν η ανάθεση, από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, του έργου να υποστηρίξω τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν ερχόταν προς ψήφιση νομοσχέδιο, στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη διαφήμιση των δικηγόρων και τις δικηγορικές εταιρείες.

Η ίδια στιγμή ίσως ήταν και η πιο δύσκολη, καθότι θα έπρεπε να απαντήσω με πειστικά επιχειρήματα, από το βήμα της Βουλής, στις ερωτήσεις των εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, για τη βασιμότητα των θέσεων του δικηγορικού σώματος».

 

Έχετε βρεθεί ποτέ επαγγελματικά σε ηθικό δίλημμα; Πώς το αντιμετωπίσατε;

«Νομίζω  ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να βρεθώ σε ηθικό δίλημμα. Έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου τα όρια μέσα στα οποία κινήθηκα από την αρχή της καριέρας μου ως δικηγόρος. Έχω εκπροσωπήσει με πείσμα και υπεύθυνο νομικό τρόπο τους εντολείς μου, αλλά πιστεύω ότι δεν έχω ποτέ αλλοτριωθεί και οπωσδήποτε δεν έχω ποτέ ενδώσει σε απαιτήσεις, που δεν συνάδουν με τις δικές μου αρχές και αξίες».

 

Yπάρχει πραγματική δικαιοσύνη;

«Η πραγματική δικαιοσύνη είναι ο απόλυτος στόχος ενός ευνομούμενου κράτους. Ίσως στη χώρα μας να μην έχουμε φθάσει ακόμα στον ιδεατό αυτό στόχο. Πρέπει όμως όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση, να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο, καθότι η πραγματική δικαιοσύνη συνδέεται άρρηκτα με τον δημοκρατικό πολιτισμό κάθε κράτους».

Ποιοι είναι οι δικοί σας  «νόμοι» ως προσωπικότητα;

«Πιστεύω ότι όταν προσπαθείς κάτι με πάθος, γνώση, εργατικότητα και ανιδιοτελή σκοπό, θα βρεις σχεδόν πάντα την ανταπόκριση που σου αξίζει».

Ελεύθερος χρόνος για την οικογένεια και τους φίλους υπάρχει; Πώς σας αρέσει να τον αξιοποιείτε;

«Δυστυχώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος, γιατί οι υποχρεώσεις του Προέδρου είναι εξαιρετικά πολλές και όταν θες να είσαι συνεπής με τη θέση σου, τη πληρώνουν δυστυχώς η οικογένειά σου και οι φίλοι σου. Εκ των πραγμάτων λοιπόν αφιερώνω πολύ λίγο χρόνο στους φίλους μου, τους οποίους έχω σε αναμονή  για τον μετά τη λήξη της θητείας μου χρόνο, και επίσης λίγο περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου. Η μόνη μου σταθερή σχέση είναι ο σκύλος μου, ο οποίος δεν διαπραγματεύεται τη σχεδόν καθημερινή νυχτερινή βόλτα του (χειμώνα-καλοκαίρι), οπότε είναι και ο μόνος που δεν έχει χάσει τίποτα!»

Η σύζυγός του Ειρήνη Ξένου

Η σύζυγός του Ειρήνη Ξένου

Η σύζυγός του Ειρήνη Ξένου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις