Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

To iq της Πάτρας- Κάνοντας ταμείο στη μεγάλη διοργάνωση που κατέβασε τη θεωρία περί καινοτομίας από το ...ράφι, σπάζοντας τα ταμπού των ευχολογίων

To iq της Πάτρας- Κάνοντας ταμείο στη με...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ο Θανάσης Κούστας, που συμμετείχε ενεργά στο οργανωτικό μέρος, μιλάει στο thebest για το στοίχημα και τους φιλόδοξους στόχους

Σε εποχές που η καινοτομία εξακολουθεί να κοσμεί ως εύηχη λέξη τους μονολόγους πολιτικών τενόρων, η Πάτρα κάνει τη διαφορά, ξεπερνώντας τα συνήθη ευχολόγια και τις βαλτώδεις διαπιστώσεις, βάζοντας την θεωρία στο ...ράφι και επιλέγοντας την πράξη.

Mε  πάνω από 6.000 επισκέπτες και 68 αριθμημένα περίπτερα που αντιστοιχούσαν σε πολλαπλάσιο αριθμό ερευνητών, καθώς σε αρκετά περίπτερα μπορούσε να συναντήσει κανείς ακόμη και 8 διαφορετικές προτάσεις, το Patras  iq, έκανε ένα ακόμη πιο στέρεο βήμα στην καινοτομία, κατοχυρώνοντας τον ρόλο του και σκιαγραφώντας με πιο δυνατές γραμμές  το ερευνητικό προφίλ της Πάτρας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει και το όχημα που θα την οδηγήσει με ασφάλεια  στο μέλλον.

Ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Θανάσης Κούστας, εκ των βασικών υπευθύνων του  στησίματος και του συντονισμού της Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras Innovation Quest 2016, μας βοηθάει να κάνουμε ¨ταμείο¨για αυτή τη διοργάνωση που στην τρίτη της- κα δυναμικότερη- εκδοχή, κατάφερε να φτιάξει μια ακόμη πιο στέρεα γέφυρα μεταξύ της πόλης, των ΑΕΙ και των ερευνητικών της κέντρων, να ενώσει κάτω από την ίδια φιλόδοξη επιδίωξη, όλα τα φωτεινά μυαλά της περιοχής -και όχι μόνο- και να αποδείξει ότι υπάρχει και ένα αισιόδοξο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να χαμογελάει με προοπτική, πίστη και πείσμα στην... κρίση.

Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την υπογραφή δεκαετούς  προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, το Patras iq, με την εξασφάλιση και της ανάλογης χρηματοδότησης, αποδεικνύεται  ότι ήρθε για να μείνει.

Αλλά αν από όλη αυτή τη διαδικασία έχουμε να επιλέξουμε το πιο σημαντικό, αυτό είναι ότι ο νέος αυτός θεσμός, βλέπει στο βάθος ένα μεγάλο όραμα: την μετατροπή της Πάτρας σε μια πρωτοποριακή τεχνόπολη, σε ένα  σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, που θα αποτελεί προορισμό για τους ερευνητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα συνεργάζονται μεταξύ τους και θα προτείνουν στην αγορά, την κοινωνία, στους πολίτες και φυσικά στην επιστήμη, νέα εργαλεία, νέες καινοτόμες ιδέες και λύσεις.

Έχοντας αφιερώσει ατελείωτες ώρες για το στήσιμο και τη λειτουργία της έκθεσης, εγκατεστημένος στον ¨Τόφαλο¨ από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, οπότε και άνοιξε τις πύλες της,  ο Θανάσης Κούστας, μιλάει με ενθουσιαμό για την φετινή διοργάνωση, την αρτιότητα της διεξαγωγής, την αγαστή συνεργασία των διοργανωτικών φορέων και την σημαντικότατη στήριξη από την πλευρά των Υπουργείων και ιδιαίτερα της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κας Αναγνωστοπούλου

"Ήμασταν επί ημέρες στο πόδι για να είναι όλα τέλεια και να δουλέψουν ρολόι" μου λέει και μου εξηγεί ότι μαζί με στελέχη από το γραφείο καινοτομίας του Πανεπιστημίου και 75 εθελοντές, οι περισσότεροι φοιτητές, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας τα πάντα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, φροντίζοντας από τα περίπτερα και τα έπιπλα μέχρι και τον ευπρεπισμό του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

¨Δουλέψαμε συνεκτικά, αλληλοσυμπληρώναμε ο ένας τον άλλον. Και, όπως αντιλαμβάνεσαι, έχει τη δυσκολία του αυτό, καθώς  δεν είμαστε επαγγελματίες, δεν κάνουμε κάθε μέρα τέτοια πράγματα¨.

Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύχθηκε φέτος, είναι το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι επισκέπτες, αυτοί δηλαδή που πέρασαν από τη ρεσεψιόν, και άφησαν τα στοιχεία τους,  ήταν τριπλάσιοι από πέρυσι. Οι εγγραφές, έχουν στόχο τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την αποστολή newsletters και την μετέπειτα ενημέρωσή τους.

"Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μεγάλη εξέλιξη με την παρουσιάση νέων εκθεμάτων σε σχέση με τα περυσινά, σε ό,τι έχει να κάνει με την δυνατότητα άμεσης εφαρμογής στην πράξη, είτε μιας τεχνολογίας, είτε ενός προϊόντος. Ήταν πολλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα τα νέα ερευνητικά project " λέει ο κ. Κούστας.

"Εξαιρετικά σημαντική θεωρώ και την πανελλαδική εκπροσώπηση, η οποία δεν ήταν βέβαια πολύ ισχυρή, αλλά δημιουργεί νέες προοπτικές για το άμεσο μέλλον και βάζει τη διοργάνωση σε νέα δυναμική βάση. H πιο καθοριστική παράμερος ωστόσο είναι η συνέργεια με τις επιχειρήσεις. Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εδώ.  Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το χρόνο από τους διοργανωτές για να παντρέψουμε τα καινοτόμα προϊόντα με τις επιχειρήσεις να κάνουμε την έρευνα πράξη, να φέρουμε κοντά την αγορά με την επιστημονική ιδέα, το επιστημονικό προϊόν.

Ο ερευνητής, όπως είπε και κάποιος από τους ομιλητές, είναι ένας μικρός θεός. Η έρευνα είναι ο πλούτος μας. Πρέπει να τον γνωρίσουμε στην κοινωνία. Αυτό είναι σύνδεση του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων με την πόλη. Να πάψουμε να πιστεύουμε ότι .π.χ. το Πανεπιστήμιο είναι κάποια κτίρια στο Ρίο και κάποια έδρανα με φοιτητές, που δεν μας αφορούν.

Ο επόμενος στόχος, είναι να δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε αυτός ο πλούτος, το επιστημονικό μας δυναμικό, να μείνει στην Πάτρα, στην Αχαϊα, να φτιάξει την μηχανή που θα ...μαρσάρει για την ανάπτυξη, να δείξει το δρόμο".

Το Patras iq φαίνεται ότι έσπασε και άλλο ένα ...τοπικό ταμπού. Ένωσε όλες τις δυνάμεις της, από τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους επιστήμονες, μέχρι τον Μητροπολίτη, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον συνομιλώντας με τους εκθέτες και την Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου που όχι μόνο στήριξε, αλλά και έδωσε το "παρών¨εμψυχώνοντας τους εκθέτες.

Στα αξιοσημείωτα και τιμητικά της διοργάνωσης η παρουσία του  Chris Σπύρου Προέδρου τηςς   Hellenic American University και  της Ελληνοαμερικανικής  Ένωσης Αθήνας και του  Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Illinois.

Να θυμίσουμε ότι το Patras Iq ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Αχαϊας το 2012, το οποίο είπε να περάσει από τη θεωρία στην πράξη σε ό,τι είχε να κάνει με την σύνδεση πόλης κα πανεπιστημίου, αγοράς και γνώσης, σπάζοντας το τείχος των ευχολογίων. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και φέτος έτυχε της θερμής υποστήριξης  και της οργανωτικής συμμετοχής του ΤΕΙ, του Ανοικτού Πανεπιστημίου και βεβαίως των υπουργείων.

Οι διοργανωτές, οραματίζονται πλέον αυτή  να είναι απλώς η αφετηρία της μετατροπής της Πάτρας σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας, και  η έκθεση να είναι ένα  κομμάτι του όλου εγχειρήματος.

"Διότι η έρευνα είναι το όπλο μας, το κρίσιμο συγκριτικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και για αυτό πρέπει να γίνει και η  σφραγίδα μας" λέει ο κ. Κούστας.

Συνδιοργανωτές της 3ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ ήταν όλα τα ερευνητικά κέντρα και οι σύνδεσμοι του δυτικού άξονα όπως το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ Διόφαντος), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΒΠ&ΔΕ) .

Συμμετείχαν ερευνητές από:

Πανεπιστήμιο Πατρών, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ Διόφαντος), Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.), Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αριστοτελείο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (ΤΕΙ Ηπείρου), καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημίων και φορέων αναδιανομής καινοτομίας.

Και μόνο η απαρρίθμηση των συμμετεχόντων αρκεί για να κατανοήσει κανείς, καινοτομία τι σημαίνει, μα πάνω από όλα τι σημαίνει συνεργασία και σύμπνοια, σε μια πόλη που δεν φημίζεται δα και για τις μεγάλες της επιδόσεις στον τομέα.

Υπ΄αυτή την έννοια, αυτό και αν είναι ...καινοτομία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις