Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αγιογράφοι για λίγο έγιναν οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου της Πάτρας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Σπύρου Σκιαδαρέση -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

 Αγιογράφοι για λίγο έγιναν οι μαθητές τ...

Κάθε παιδί φιλοτέχνησε μία εικόνα Αγίου της εκκλησίας μας, που έχει το όνομα του

Ένα διαφορετικό μάθημα Θρησκευτικών με βιωματικό χαρακτήρα προσφέρθηκε στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, σε έναν πρωτότυπο και αρμονικό συνδυασμό με την τέχνη της ζωγραφικής και συγκεκριμένα με την Αγιογραφία.

Η όλη ιδέα ήταν του καθηγητή Θεολόγου στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών στο Πλατάνι, Σπύρου Σκιαδαρέση, υιού του πρωτοπρεσβύτερου και προισταμένου του ιερού ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών π. Νικολάου Σκιαδαρέση. Κατόπιν λοιπόν σχετικής πρότασης του Καθηγητή Θεολόγου του σχολείου Σπύρου Σκιαδαρέση, οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου κλήθηκαν να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στην αγιογραφία και φιλοτέχνησαν την εικόνα του Αγίου του οποίου φέρουν το όνομα. Δούλεψαν με την τεχνική του Le decoupage, δηλαδή την επικόλληση εικόνας σε χαρτί επάνω σε ξύλο τύπου mdf, διαστάσεων 15Χ20 cm.

Οι μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ. Σκιαδαρέση, προετοίμασαν την ξύλινη επιφάνεια και συγκεκριμένα το πίσω μέρος, βάφοντάς την με χρώμα σε απόχρωση μπορντώ. Εν συνεχεία τοποθέτησαν την εικόνα σε χαρτί την οποία κόλλησαν με ειδική διάφανη κόλλα και τέλος πέρασαν την επιφάνειά της με διάφανο βερνίκι.

Έτσι για λίγες ημέρες το Αρσάκειο Γυμνάσιο της Πάτρας λειτούργησε ως ένα νεανικό εργαστήρι βυζαντινής αγιογραφίας με τα παιδιά να δημιουργούν πάνω από 90 εικόνες με διαφορετικούς Αγίους της εκκλησίας μας, καλύπτοντας όλο το φάσμα του αγιολογίου και αντιμετωπίζοντας με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά την δουλειά τους αυτή! Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Πολιούχος των Πατρών Άγιος Ανδρέας, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Νικόλαος, κ.α., ήσαν μερικοί από τους αγίους που εικονογράφησαν και αποτύπωσαν τα παιδιά.

Όπως αναφέρει ο κ. Σκιαδαρέσης, πολλές φορές και με διάφορες ευκαιρίες στο μάθημα των Θρησκευτικών έχει δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν πέρα από το κύριο γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος, με ανάλογες βιωματικές δράσεις και πραγματικά να τις ευχαριστηθούν, μαθαίνοντας παράλληλα νέα πράγματα όπως στην συγκεκριμένη δράση, για την σπουδαία τέχνη της αγιογραφίας.

Αξίζει να θυμίσουμε και τις σημαντικές συναυλίες που έχουν δώσει με εκκλησιαστικούς ύμνους επενδυμένους με την Βυζαντινή Μουσική σε σημαντικούς ιερούς χώρους, όπως στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρέων υπό την μουσική διεύθυνση του Σπύρου Σκιαδαρέση, ο οποίος ασχολείται και με την ψαλτική.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture