Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μη επανδρωμένα οχήματα που εκτελούν αποστολές από το ΕΚΠΑ-ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Μη επανδρωμένα οχήματα που εκτελούν αποσ...
Μάτσας Ηλίας

Από την ερευνητική ομάδα Διάχυτου Υπολογισμού του ΕΚΠΑ

Στο πλαίσιο της 3ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2016 που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, 15-17 Απριλίου 2016, η ερευνητική ομάδα “Διάχυτου Υπολογισμού” (p-comp) του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ συμμετείχε ως εκθέτης παρουσιάζοντας δύο βασικές ερευνητικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματά τους.

Αρχικά, παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα RAWFIE (Road-, Air-, Water-based Future Internet Experimentation) το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μίας μοναδικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατανεμημένης υποδομής αποτελούμενης από μη επανδρωμένα οχήματα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη μίας ομοσπονδίας πλατφόρμων δοκιμών (testbeds) αποτελούμενων από τηλεχειριζόμενα εναέρια, επίγεια και θαλάσσια οχήματα (UAVs, UGVs και USVs, αντιστοίχως).

Η υποδομή RAWFIE φιλοδοξεί να υποστηρίξει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών μέσω της διάθεσης πόρων (UxVs) στο ευρύ κοινό για πειραματικούς σκοπούς καθώς και εργαλείων ανάπτυξης και παρακολούθησης πειραμάτων σε πραγματικό χρόνο.

Στο έργο συμμετέχουν 13 οργανισμοί από 8 Ευρωπαϊκές χώρες και έχει διάρκεια τεσσάρων ετών (2015 - 2018).

Το E-PreS (Monitoring and Evaluation of Natural Hazard Preparedness at School Environment) είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην αξιολόγηση ασκήσεων εκκένωσης κτιρίων για περιπτώσεις σεισμού, πλημμύρας ή έκρηξης ηφαιστείου.

Μέσω Διαδικτύου, δίνεται η δυνατότητα στον ερευνητή, σε πραγματικό χρόνο να διαγνώσει λεπτομερώς και να αναπαραστήσει την άσκηση εκκένωσης που έχει διοργανώσει. Στο ερευνητικό πρόγραμμα E-PreS συμμετέχουν 6 οργανισμοί από 3 Ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα από τη χρήση σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων και εφαρμογών, οι επισκέπτες του περιπτέρου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν με τις βασικές τεχνολογίες των δύο έργων.

Παράλληλα, έγιναν κοινωνοί των βασικών ιδεών τους που είναι η αυτοματοποιημένη, εξ αποστάσεως λειτουργία ενός μεγάλου αριθμού ρομποτικών συσκευών (έργο RAWFIE) και η αξιολόγηση της ετοιμότητας σχολικών υποδομών απέναντι σε καταστάσεις σεισμού και πυρκαγιάς (έργο E-PreS), αντιστοίχως.

Τα ερευνητικά προγράμματα RAWFIE και E-PreS συντονίζονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις