Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η έκθεση "φωτιά" της Eurostat - Η επιστροφή των θεσμών και το...μήνυμα Δραγασάκη - Πρώιμη "Μεγάλη Εβδομάδα" στη σκιά των νέων μέτρων

Η έκθεση "φωτιά" της Eurostat ...

Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η διαπραγμάτευση

Επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα όλοι οι απεσταλμένοι των Ευρωπαίων (Ντ.Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι  της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ) και σχεδιάζεται μία πρώτη συνάντηση, το απόγευμα ενδεχομένως, στο Χίλτον με τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο καιΣταθάκη, για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν καταφτάσει λίγες ώρες αργότερα από την Ουάσιγκτον και η εκπρόσωπος του ΔΝΤΝτέλια Βελκουλέσκου).

Τα περιθώρια χρόνου είναι στενά αφού την Πέμπτη θα διακόψουν και πάλι για να πάνε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου​ στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Euro2day, η Eurostat θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία της για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2015 την ερχόμενη Πέμπτη 21 Απριλίου και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύτερο και από τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι 0,2%. Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Μάλιστα αυτό θα συμβεί παρότι στο σκέλος των δαπανών θα υπολογιστούν και 500 εκατομμύρια ευρώ από τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων παραχώρησης των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων (αυτή ακριβώς η διάσταση θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό γιατί θα προστεθούν δαπάνες 1 δις. το 2013 και 50 εκατ. το 2014). Για το 2015 η αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης σημαίνει πως αν δεν υπήρχε αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου χρόνου θα ξεπερνούσε το 0,5%, τη στιγμή που ο στόχος ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, ενώ το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα 0,6%.

Ακριβώς αυτή η διαφορά ανάμεσα στο τελικό νούμερο που θα δώσει η Eurostat και το οποίο υπολογίζεται πάνω από 0,2% πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προαναφέρθηκε και το έλλειμμα 0,6% που προβλέπει το ΔΝΤ, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για δύο λόγους.

Ο πρώτος γιατί το καλύτερο αποτέλεσμα σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα έσοδα και συνεπώς λιγότερα μέτρα για να επιτευχθούν οι μελλοντικοί στόχοι του προϋπολογισμού και ο δεύτερος γιατί αποδεικνύεται πως για άλλη μία φορά το ΔΝΤ κάνει λάθος (όπως πάντα τα τελευταία 6 χρόνια) και ενισχύεται συνεπώς η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού σκέλους του κουαρτέτου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Το μήνυμα Δραγασάκη

Μια αποστροφή του λόγου του Γιάννη Δραγασάκη σε εκδήλωση του Φώτη Κουβέλη συζητείται σήμερα πολύ. Ο κ. Δραγασάκης είπε μεν ότι: «H κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού», αλλά πρόσθεσε: «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Δραγασάκης όμως, είπε και κάτι άλλο ακόμα πιο ανησυχητικό αναφερόμενος στην αξιολόγηση: «Άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους».

Ως δεύτερο στόχο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε το να καλυτερέψει η υπάρχουσα συμφωνία και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε σαφώς, ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» και υπογράμμισε πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Πέραν αυτού του πολιτικού λόγου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι γι’ αυτό υπάρχει και ο ουσιαστικός οικονομικός λόγος που είναι, ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι περιγράφεται.«Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Ο Γιάννης Δραγασάκης κατέστησε σαφές, ότι είναι απαραίτητη η μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους, ώστε να εξαφανιστεί οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να εξασφαλισθούν η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι ανέφερε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτική πορεία της χώρας, καθώς «η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ήταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις