Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έκθεση με αυθεντικά εκθέματα των ρωμαϊκών και πρώτων χριστιανικών χρόνων και αντίγραφα προτομών, στο επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο Πατρών

Έκθεση με αυθεντικά εκθέματα των ρωμαϊκώ...

Η Κοινο-Τοπία συγχαίρει δημοσίως όσους συνέβαλαν στην αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (www.koinotopia.gr), με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων αντικειμένων στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας θέλει να συγχαρεί όλους όσους συνέβαλαν στην αναβάθμιση, προβολή και ποιοτική λειτουργία του κτιρίου που φιλοξενεί την απονομή της δικαιοσύνης.

Το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας όπως το ξέραμε -με τις πολλές αρνητικές εντυπώσεις που μας άφηνε- είναι παρελθόν και ελπίζουμε να είναι για πάντα. Μέχρι το 2011 υπήρχε η συζήτηση για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ. Με την οικονομική και όχι μόνο κρίση αυτό παραπέμφθηκε στις καλένδες. Την εποχή όμως που η απογοήτευση για την απώλεια αυτού του μεγάλου έργου για την πόλη μας είχε κυριεύσει η ευτυχής συγκυρία να βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις τα κατάλληλα πρόσωπα μας έδωσε μια νέα ελπίδα.

Η Επιτροπή Διοίκησης και Διαχείρισης του Δικαστικού Μεγάρου Πάτρας (Δ.Μ.Π.) με τις ενέργειές της και με επικεφαλής τον οραματιστή Πρόεδρο του Εφετείου Πατρών Γεώργιο Σπηλιωτόπουλο δεν ανέδειξαν μόνο αυτό το μοναδικό στολίδι αλλά έδωσαν και τη λειτουργικότητα και το κύρος σε ένα χώρο όπου απονέμεται το ύψιστο αγαθό της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε το κτίριο εξωτερικά και με ειδική επίστρωση αντιγκράφιτι και εσωτερικά με προστατευτικά μέτρα στα σημεία ρύπανσης. Τοποθετήθηκε εξωτερικός φωτισμός ανάδειξης των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του κτιρίου. Μπήκαν συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εσωτερικά και εξωτερικά. Εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος. Επεβλήθη η καθαριότητα σε όλους τους χώρους κ.α.

Από 3 Απριλίου 2016 και για 5 χρόνια θα έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε σε προθήκες 20 αυθεντικά εκθέματα των ρωμαϊκών και πρώτων χριστιανικών χρόνων, μαζί με οκτώ αντίγραφα προτομών μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικών Κέντρων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης του (Δ.Μ.Π.) Γ. Σπηλιωτόπουλου.

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, όπως θυμίζει το δελτίο Τύπου της «Κοινο-Τοπίας» είναι έργο του αρχιτέκτονα Π.Δ. Καραθανασόπουλου. Θεμελιώθηκε το 1914, άρχισε να κατασκευάζεται το 1926 ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν την 1η Οκτωβρίου 1931.

Σύμφωνα με την Πατρινής καταγωγής Ευγενία Γατοπούλου, Γενική διευθύντρια αναστήλωσης μνημείων, μουσείων και τεχνικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχουν στοιχεία νεοκλασικισμού και στοιχεία μορφολογικά, όπως δωρικοί κίονες και αετώματα, καθώς και συμμετρία στις όψεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture