Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισπανια: Ρίχνουν και πάλι "γέφυρες" επικοινωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστές-Podemos

Ισπανια: Ρίχνουν και πάλι "γέφυρες&...

Εκ νέου συνομιλίες

Το Ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα και το κόμμα της ισπανική αριστεράς Podemos ξεκίνησαν εκ νέου τις συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Η συνεργασία Podemos, Σοσιαλιστών είναι ένας κυβερνητικός σχηματισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει αφήσει χωρίς κυβέρνηση την Ισπανία μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

Η προθεσμία για την προκήρυξη νέων εκλογών λήγει σε περισσότερο από ένα μήνα και οι ηγέτες των κομμάτων συμφώνησαν να αρχίσουν εκ νέου αυτή την εβδομάδα τη διαπραγμάτευση για μια ενδεχόμενη συμφωνία, που θα οδηγήσει σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό.

«Διαπίστωσα κοινή διάθεση να κάνουμε αυτόν τον διάλογο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αρχίζοντας αυτή την εβδομάδα, θα σηκώσω τα μανίκια και θα ηγηθώ προσωπικά της διαπραγματευτικής ομάδας του Podemos», είπε. Ο Ιγκλέσιας δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να μην συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν αυτό βοηθήσει να εξασφαλιστεί μια συμφωνία.

Σημειώνεται πως ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Podemos - Σοσιαλιστών, ακόμη κι αν περιλαμβάνει τους πρώην κομμουνιστές της Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), δεν θα συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί άλλα κόμματα να απόσχουν ή να ψηφίσουν υπέρ του στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που μπορεί να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 2 Μαΐου, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανόν στα τέλη Ιουνίου. Ενώ το Podemos πιστεύει πως ένας αριστερός συνασπισμός πρέπει και μπορεί να υποστηριχθεί από μικρότερα και από περιφερειακά κόμματα, οι σοσιαλιστές επιμένουν ότι το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης, κάτι που ο Ιγκλέσιας δεν θέλει.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου όταν το Podemos και το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα αρνήθηκαν να στηρίξουν μια κυβερνητική συμφωνία την οποία είχε συνάψει το PSOE με το Ciudadanos.

Ο Σάντσεθ δήλωσε όμως ότι είναι τώρα πιο αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τριμερής συμφωνία. «Έχουμε έναν κοινό στόχο. Δεν θέλουμε εκλογές (...) και θέλουμε να τερματιστεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα είναι πολύπλοκο, δεν έχει τελειώσει, αλλά βρισκόμαστε σήμερα πιο κοντά σε μια κυβέρνηση αλλαγής στην Ισπανία απ' ό,τι σε μια επανάληψη των εκλογών».

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις