Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Ο... νονός του Απόλλωνα και ο μπαμπάς του Σάσα!

Ο... νονός του Απόλλωνα και ο μπαμπάς του Σάσα!

Δείτε την σχέση έχει ο προπονητής του Παναθηναϊκού με την πατρινή ομάδα

Στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της  Βasket League ΣΚΡΑΤΣ ο Παναθηναϊκός (16-1) υποδέχεται τον Απόλλωνα Carna (8-9) και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τις παλιές (αγωνιστικές, οικογενειακές και άλλες) σχέσεις των δυο ομάδων...

Προφανώς τη μεγαλύτερη συγκίνηση ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να την ένιωσε το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου του 2015 όταν για πρώτη φορά επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Απόλλωνα και μάλιστα στην Πάτρα, αλλά και το δεύτερο συναπάντημα τους δεν θα είναι αδιάφορο...

Πέραν των άλλων διαστάσεων τους οι εφετινές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Πατρών έχουν και μια οικογενειακή που μάλιστα σπανίζει (ή μπορεί κιόλας να είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά), με κεντρικά πρόσωπα έναν πατέρα και τον γιο του στους πάγκους δυο ομάδων μιας ξένης χώρας, με διαφορά 36 ετών!

Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομάδα την οποία κοουτσάρησε τη σεζόν 1980-81 ο πατέρας Μπράτισλαβ Τζόρτζεβιτς ο οποίος δεν αποκλείεται να ζήτησε κιόλας από τον γιο του να πει τα χαιρετίσματα του στον Κώστα Πετρόπουλο.

 

Εκείνη την περίοδο οι «μελανόλευκοι» άλλαξαν τρεις προπονητές: άρχισαν τη σεζόν με τον Ζόραν Μάρκοβιτς, τη συνέχισαν με τον Στάθη Βέργο και την έκλεισαν με τον Μπάτα Τζόρτζεβιτς, τερματίζοντας στην ενδέκατη θέση της Α’ Εθνικής με ρεκόρ 10 νίκες και 16 ήττες.

Ο Μάρκοβιτς είχε διατελέσει προπονητής του Απόλλωνα και τη σεζόν 1979-81, ενώ το καλοκαίρι του 1981, μετά την αποχώρηση του μπαμπά του Σάσα, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο (μέντορας του πρώην προπονητή της Εθνικής Γεωργίας, ασίσταντ κόουτς του Κουίν Σνάιντερ στους Γιουτα Τζαζ και υποψήφιου για τον πάγκο του Παναθηναϊκού Ιγκόρ Κοκόσκφ), Μπόρα Τσένιτς.

Παρεμπιπτόντως οι Πατρινοί είχαν ανέκαθεν μια ιδιαίτερη σχέση με τους εκ Γιουγκοσλαβίας ορμώμενους προπονητές και αυτό το γαϊτανάκι περιλαμβάνει επίσης τον  Βόισλαβ Βέζοβιτς, τον Ράντε Γκεοργκέφσκι, τον Ντούλε Αντονέφσκι, τον Κόστα Γιάνκοφ, τον Ντράγκαν Σάκοτα, τον Μίροσλαβ Νίκολιτς και τον Ντάρκο Ρούσο.

Πέρα από τον έναν και μοναδικό «Νουρέγιεφ» (Κώστας Πετρόπουλος) στον Απόλλωνα Πατρών της περιόδου 1980-81, ο Μπράτισλαβ Τζόρτζεβιτς κοουτσάρησε τον Τάκη Πετρόπουλο, τον Αλέκο Πολυδωρόπουλο, τον (γιο του συναδέλφου του, προπονητή του ΠΑΟΚ και των εθνικών ομάδων, Ορέστη Αγγελίδη)  Μιχάλη Αγγελίδη, τον Γιάννη  Κομματά, τον συχωρεμένο Αντρέα Μιχαλόπουλο, τον Ζούρα Κώνστας και τον Μακάφρι.

Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι έλεγε πως «με το ίδιο όνομα, μόνο ένας μεγάλος μπορεί ν' αναδειχθεί» και αυτήν την άποψη προσπαθεί να ανατρέψει ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού! Σε πείσμα του πλούσιου αγωνιστικού παλμαρέ του, ο Σάσα δεν έχει οδηγήσει ακόμη από τον πάγκο κάποια ομάδα στην κορυφή, σε αντίθεση με τον πατέρα του ο οποίος ως προπονητής έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα έπος του ενιαίου γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος!

 

Αυτή η ιστορία γράφτηκε τη σεζόν 1971-72, όταν ο «Μπάτα» στέφθηκε πρωταθλητής με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος ισοβάθμησε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με τη Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ (17 νίκες-5 ήττες) την οποία νίκησε στο μπαράζ του τίτλου με 75-70. Σε εκείνη την ομάδα είχε παίκτες τον (πατέρα του μετέπειτα συμπαίκτη του γιου του, Ιγκόρ) Γκόραν Ρακότσεβιτς, τον (κατοπινό πρόεδρο της σερβικής ομοσπονδίας μπάσκετ και γιο του ήρωα του Β' παγκοσμίου πολέμου, Γιόβο) Ντράγκαν Κάπιτσιτς, τον Λιούμποντραγκ Σιμόνοβιτς, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο φιλόσοφο και συγγραφέα, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Ζόραν Σλάβνιτς, τον (μεταγενέστερο πρόεδρο του Ερυθρού Αστέρα και πατέρα του παίκτη της ΑΕΚ), Βλάντιμιρ Τσβέτκοβιτς, τον Ντράγκισα Βούτσινιτς, τον Ζόραν Λαζάρεβιτς, τον Ιβάν Σαριάνοβιτς, τον Μπόζινταρ Πέσιτς και τον Ζίβοτα Μπογκοσάβλιεβιτς

Την ίδια σεζόν, πάντοτε με προπονητή τον «Mπάτα» Τζόρτζεβιτς, η επονομαζόμενη «γενιά των Golden Βoys» του Ερυθρού Αστέρα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, ο οποίος διεξήχθη στις 21 Μαρτίου του 1972, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, όπου οι Σέρβοι ηττήθηκαν από την κάτοχο του τροπαίου Σίμενταλ Μιλάνου με 74-70 (Κένει 23, Μπαριβιέρα 14, Μασίνι 12- Σιμόνοβιτς 18, Κάπιτσιτς 16, Σλάβνιτς 12, διαιτητές ο Κώστας Δήμου και ο Ούγγρος Κασάι).

Σε αυτόν τον τελικό ο μπαμπάς του Σάσα βρέθηκε αντιμέτωπος με το «ιερόν τέρας» του ιταλικού αθλητισμού, τον προπονητή της Ολύμπια, Τσέζαρε Ρουμπίνι, ενώ καθ' οδόν προς το Αλεξάνδρειο, ο Ερυθρός Αστέρας βρέθηκε στον ίδιο όμιλο της προημιτελικής φάσης με την ΑΕΚ, την οποία νίκησε με 100-63 και 100-76.Το 1981 που ο πατέρας του βρισκόταν στον πάγκο του Απόλλωνα Πατρών ο Σάσα ήταν 14 ετών και ρουφούσε τις πρώτες σταγόνες από το νέκταρ με το οποίο έμελλε να υγράνει πολλές φορές τον ουρανίσκο του, κατακτώντας τον τίτλο στο τοπικό σχολικό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

 

Τότε η οικογένεια Τζόρτζεβιτς έμενε στο Νέο Βελιγράδι απέναντι από εκεί όπου τώρα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο «Μercator» και ο Σάσα, από πολύ μικρός έκανε προπόνηση σε έναν αίθριο χώρο όπου είχαν τοποθετήσει μια μπασκέτα και χαριτολογώντας τον αποκαλούσαν «το χωράφι μας»!

Σε αυτό το... χωράφι τους έκανε τα πρώτα βήματα του ο Σάσα, μαζί με τον αδερφό του Μίλος, υπό την επίβλεψη του πατέρα του και –όταν έλειπε αυτός για δουλειές στο εξωτερικό-της μητέρας του Μιλιάνα Γκάριτς, που ήταν καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Εκτός από τον Ερυθρό Αστέρα και τον Απόλλωνα Πατρών ο «Μπάτα» Τζόρτζεβιτς κοουτσάρησε επίσης τη Λίφαμ, την Μπόροβο και τις Εθνικές ομάδες του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σε μια συνέντευξη του την παραμονή του τελικού του Μουντομπάσκετ 2014 αποκάλυψε πώς και πότε συνειδητοποίησε ότι ο γιος του θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει και ως προπονητής: «Το 2011 έπεσε στα χέρια μου η κασέτα ενός αγώνα της Μπενετόν Τρεβίζο και ενθουσιάστηκα με τις ιδέες του και τον τρόπο με τον οποίο κοουτσάριζε. Από μικρός ήταν πολύ ανταγωνιστικός, είχε τη νοοτροπία του νικητή και αυτό που έκανε ως παίκτης, μπορεί να το πετύχει και ως προπονητής. Είναι εγωιστής και δεν διανοείται να ασχοληθεί με κάτι και να αποτύχει ή να μη δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Δεν περιμένει από κανέναν να του δώσει άλλοθι σε μια αποτυχία, διότι από μικρός δεν έδινε κανένα ο ίδιος στον εαυτό του».

Στην ίδια συνέντευξη ρώτησαν τον Μπάτα εάν του έχει δώσει κάποιες προπονητικές κατευθύνσεις και η απάντηση του ήταν πολύ εύστοχη: «Όχι, διότι το μπάσκετ έχει αλλάξει παρά πολύ από την εποχή που ήμουν εγώ προπονητής. Κρατά βεβαίως τις βασικές αρχές από τότε που άρχισε να παίζει μπάσκετ, αλλά έχει διαμορφώσει τη δική του φιλοσοφία και εγώ είμαι πολύ παλιομοδίτης για να τον επηρεάσω».

Τα «πράσινα βαφτίσια»

Πέρα από έναν μπαμπά και έναν γιο ο αγώνας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Απόλλωνα Πατρών βάζει στον επίκεντρο και έναν νονό! Αυτόν τον ρόλο παίζουν οι «πράσινοι» οι οποίοι πριν από 45 χρόνια βάφτισαν τους «μελανόλευκους» στην κολυμπήθρα της Α’ Εθνικής!

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Οκτωβρίου του 1971, όταν μέσα σε εορταστική (ένεκα του πρώτου αγώνα του στην ιστορία του στην Α’ Εθνική) ατμόσφαιρα ο Απόλλων, έχοντας στη σύνθεση του τον αποσκιρτήσαντα από την ΑΕΚ, Γιώργο Αμερικάνο, τον μετέπειτα προπονητή και πρόεδρο Αντρέα Μολφέτα, αλλά και τον μόλις 15χρονο και πολλά υποσχόμενο Κώστα Πετρόπουλο, υποδέχτηκε στο γήπεδο του, στην οδό Ναυαρίνου, τον Παναθηναϊκό!

Η ομάδα του Απόλλωνα που το 1971 έγινε η πρώτη επαρχιακή που ανέβηκε στην Α' Εθνική. Με το νούμερο 7 ο νεαρός τότε Κώστας Πετρόπουλος

Μεσούσης της δυναστείας που οικοδόμησαν εκείνη την εποχή, με την κατάκτηση πέντε σερί τίτλων (1971-75)  οι «πράσινοι» επικράτησαν με 76-49 (ημίχρονο 39-18) και έγραψαν ιστορία ως οι... νονοί του Απόλλωνα στην Α’ Εθνική. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε αυτόν τον σημαδιακό αγώνα, με διαιτητές τους Ευαγγελάτο και Ζορμπά.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Λαμπρόπουλος 6, Αμερικάνος 18, Μολφέτας, Δημητριάδης 7, Αντωνάκης 2, Κονιδάρης 2, Κολλυρόπουλος, Κ. Πετρόπουλος 6, Τ.Πετρόπουλος 4, Γιαννόπουλος 4. Προπονητής: Κίμων Αγάθος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κόντος 28, Πέππας 8, Χαϊκάλης 3, Κέφαλος 14, Ιορδανίδης 14, Δημαράς 6, Ζωγράφος, Παναγιωταράκος, Ανάγνος 2, Παπάζογλου 1. Προπονητής: Κώστας Μουρούζης

Εκείνη τη σεζόν (1971-72), ο μεν Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής νικώντας τον ισόβαθμο του (22 νίκες-4 ήττες) Ολυμπιακό με 70-56 στο μπαράζ που διεξήχθη μέσα σε καύσωνα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, ο δε νεοφώτιστος Απόλλων υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Οι Πατρινοί σημείωσαν 6 νίκες - 20 ήττες  και ισοβάθμησαν με τον Δημόκριτο, που έσωσε την παρτίδα υπερτερώντας στα μεταξύ τους ματς.

Τα όργια του Σάτον

Από ιστορικής πλευράς, για τον Απόλλωνα το ρολόι έχει σταματήσει στις 8 Ιανουαρίου του 1994 όταν επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού στην έδρα του με 97-90 σημειώνοντας μόλις τη δεύτερη νίκη του σε σύνολο 38 αγώνων, που είχαν διεξαχθεί μέχρι τότε!

Τότε οι Πατρινοί γύρισαν από το -12 (21-33), με αιχμές του δόρατος αφενός την αλλαγή της άμυνας τους από  man to man πρώτα σε ζώνη 3-2 και στη συνέχεια σε «box and one» (1-4) με τον Ανδρέα Μπερδέση πάνω στον Νίκο Γκάλη και αφετέρου  τα όργια του Γκρεγκ Σάτον, ο οποίος σημείωσε 43 πόντους με 8/12 δίποντα, 3/7 τρίποντα και 18/19 βολές!

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Χοτοκουρίδης 7, Δημακόπουλος, Μπαζίνας, Μπερδέσης 10, Παπαπέτρου 9 (6ρ.), Τζάκης 2, Σέλερς 26 (9/19δ., 8/9β., 15ρ.), Σάτον 43. Προπονητής: Πετρόπουλος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 7, Σοκ 5, Γκάλης 28 (7/14δ., 0/2τρ., 14/17β., 3ρ., 3ασ.), Παταβούκας 3, Χρυσανθόπουλος, Βολκόφ 23 (9/14δ., 1/1τρ., 2/4β., 5ρ.), Βράνκοβιτς 11 (5/9δ., 1/2β., 14ρ., 4τ.), Κούουσμα 9, Μυριούνης 4. Προπονητής: Πολίτης

Η σφραγίδα του Μυριούνη και του Ντοντάε Τζόουνς

Ο Απόλλων νίκησε και πάλι τον Παναθηναϊκό με σκορ 92-79 στις 12 Απριλίου του 1997 στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ. Τότε οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με διαφορά 16 πόντων (17-33), αλλά οι Πατρινοί πέτυχαν ένα εντυπωσιακό «come back», προεξάρχοντος του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Χρήστου Μυριούνη.

Χάρολντ Έλις και Γιάννης Μολφέτας πανηγυρίζουν την νίκη του Απόλλωνα στον ημιτελικό του Κυπέλλου του '97

Οι συνθέσεις του ημιτελικού:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Νεμάνια 2, Βούκσεβιτς 13, Ράιλι 2, Αργυρόπουλος 3, Χατζόπουλος, Ταμπάκης, Βετούλας 6, Ελις 21, Μολφέτας 14, Μυριούνης 21. Προπονητής: Βαγγέλης Αλεξανδρής

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 6, Γεωργικόπουλος, Κοχ, Κόρφας 9, Οικονόμου 19, Ντίνκινς 22, Σκονοκίνι 12, Μαρτίνεθ 20. Προπονητής: Μπόζινταρ Μάλκοβιτς

Εξήμισι χρόνια αργότερα ο Απόλλων προκάλεσε ένα δεύτερο σοκ στον Παναθηναϊκό, πάλι στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2003, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του θεσμού οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Λουτράκι, όπου οι Πατρινοί, καθοδηγούμενοι από τον ασυγκράτητο Αμερικανό Ντοντάε Τζόουνς ο οποίος πέτυχε 40 πόντους με 5/8 τρίποντα, επικράτησαν με 90-82 και τίναξαν την... μπάνκα του καζίνο στον αέρα!

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 2, Αργυρόπουλος 13 (3), Γεωργαλής 3, Κικίλιας 6, Τόμας 7 (1), Ντ. Τζόουνς 40 (5), Κουσμάνοβιτς 11 (1), Μαρμαρινός, Βάρντα 8. Προπονητής: Ντάρκο Ρούσο

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 19 (5), Καλαϊτζής 11 (2), Παπανικολάου 8, Λάκοβιτς 15 (2), Μπατίστ 8, Χατζηβρέττας 7 (1), Μίντλετον 11, Τσαρτσαρής 2, Γκαγκαλούδης 1, Κ. Τζόουνς. Προπονητής: Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Η εκδίκηση του Λουκά

Μετά τις δυο ήττες, ο Παναθηναϊκός εδέησε να πάρει το αίμα του πίσω στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου. Στις 5 Απριλίου του 2015 οι «πράσινοι» επικράτησαν με 68-53 και με πολυτιμότερο παίκτη τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη  κατέκτησαν για 16η φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο, το οποίο θα υπερασπισθούν στις 6 Μαρτίου, με  αντίπαλο τον Φάρο Κερατσινίου.

Οι συνθέσεις του περυσινού τελικού:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαραλαμπόπουλος 3, Σλότερ 3, Μποχωρίδης 3, Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 6, Παππάς 9, Μαυροκεφαλίδης 13 (5/6δ., 3/3β., 7ρ.), Διαμαντίδης 9, Γκιστ 6, μπατίστα 9, Διαμαντάκος 3, Λούντζης. Προπονητής: Ντούσκο Ιβάνοβιτς

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Σκορδίλης 5, Αργυροπουλος 9, Γκαλογουέι, Πεν 5, Φιτζπάτρικ 19 (5/12δ., 6/5τρ., 3/3β., 11ρ.), Μπατής 2, Ελ Αμίν 4, Πελεκούδας 2, Μολφέτας, Νιφόρας 7, Γεωργαλής, Οτζο. Προπονητής: Νίκος Βετούλας

Πηγή: esaκe.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports