Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Δισκοκήλη - δισκοπάθεια: αντιμετωπίστε τις με Discogel

Δισκοκήλη - δισκοπάθεια: αντιμετωπίστε τ...

Άρθρο του Νευροχειρουργού Πέτρου Καραμανάκου

Η διαδερμική δισκοπλαστική με Discogel αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο για την αντιμετώπιση της δισκοπάθειας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (και σπανιότερα της αυχενικής ή της θωρακικής μοίρας).

Πρόκειται για μία επέμβαση, κατά την διάρκεια της οποίας ο χειρουργός χορηγεί δια λεπτής βελόνης στον πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου ένα ειδικό διάλυμα (0,5 με 0,8 κυβικά εκατοστά ανά μεσοσπονδύλιο δίσκο), το οποίο αποτελείται από αιθανόλη σε μορφή γέλης (gel) με παράγωγο κυτταρίνης και σκιαγραφικό. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Το χορηγούμενο διάλυμα ενεργεί με διπλό τρόπο, αφενός μπλοκάροντας τους αλγοϋποδοχείς, περιορίζοντας ουσιαστικά τον πόνο στην μέση και αφετέρου έλκοντας την κήλη (προβολή) προς το εσωτερικό του δίσκου εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο της ώσμωσης και ασκώντας τάσεις συγκέντρωσης προς τον πυρήνα. Ένας επιπλέον μηχανισμός που θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο είναι η ιδιότητα του discogel να σφραγίζει τις ρωγμές του ινώδους δακτυλίου με συνέπεια οι φλεγμονώδεις ουσίες να περιορίζονται στο κέντρο του δίσκου, μακριά από τις νευρικές ρίζες.

Οι απόλυτες ενδείξεις για τη διενέργεια διαδερμικής δισκοπλαστικής με discogel είναι:
1. Οξεία ισχιαλγία από προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου, χωρίς πλήρη ρήξη του ινώδους δακτυλίου και αφού τα συντηρητικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει για ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων
2. Χρόνια οσφυαλγία (>3 μήνες), λόγω εκφυλιστικής νόσου του μεσοσπονδυλίου δίσκου (εικόνα μαύρου δίσκου στην Τ2 ακολουθία της μαγνητικής τομογραφίας της οσφυϊκής μοίρας).

Σχετική ένδειξη αποτελεί οποιαδήποτε (μικρού σχετικά μεγέθους) πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου (πλήρης ρήξη του ινώδους δακτυλίου) αρκεί να μην υπάρχει ελεύθερο τεμάχιο δίσκου (να μπορεί να φαίνεται σύνδεση της πρόπτωσης του δίσκου με το μεσοσπονδύλιο διάστημα-πυρήνα δίσκου).

Στo πλαίσιo της σωστής επιλογής περιστατικού και στα χέρια ενός έμπειρου στις διαδερμικές επεμβάσεις χειρουργού, η μέθοδος αυτή εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά σημαντικό βοήθημα για τον ασθενή με ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 80-90%.

Το βασικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το ότι ενώ αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του (συρρικνώνοντας την κήλη και θωρακίζοντας τον ινώδη δακτύλιο) δεν απαιτεί χειρουργική τομή και έτσι δεν προκαλεί επιπλοκές, μετεγχειρητικούς πόνους, περιόδους ανάρρωσης, αιμορραγία, συνοδές καταστροφές παρακείμενων ιστών κ.α. Ο ασθενής μάλιστα παίρνει εξιτήριο την ίδια κιόλας μέρα της επέμβασης.

Η όλη διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρώτα αποτελέσματα της μεθόδου γίνονται αισθητά 3-5 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Δεν είναι ωστόσο λίγες οι περιπτώσεις, όπου τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο κιόλας ημίωρο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί για άλλη μία φορά πως η τεχνική αυτή δεν ενδείκνυται για όλους τους τύπους δισκοκήλης/δισκοπάθειας και πως το καλό αποτέλεσμα εξαρτάται από την σωστή/αυστηρή επιλογή του περιστατικού.

Επιπλέον, η τεχνική αυτή δεν καταργεί σε καμία περίπτωση την χειρουργική θεραπεία της δισκοκήλης/δισκοπάθειας, η οποία εξακολουθεί να έχει τη θέση της και μάλιστα να αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στην πλειοψηφία των περιστατικών αυτών.

Ο Νευροχειρουργός Πέτρος Καραμανάκος συνεργάζεται με το Θεραπευτήριο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being