Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εγκρίθηκε η αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας – Βαριές κατηγορίες μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη για τη διαπλοκή

 Εγκρίθηκε η αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπ...

Θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση και για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς

1.32: Εγκρίθηκε από τη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η νομοθετική ρύθμιση με την οποία προκηρύσσονται τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ρύθμιση υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), καταψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου,  κατά 102 και παρών 14, συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Η ρύθμιση αφορά τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που έχει και το 80% του διαφημιστικού τζίρου. Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση που θα αφορά τις οκτώ θεματικές άδειες ανά περιφέρεια, δηλαδή τα τοπικά και θεματικά κανάλια, για τα οποία δε θα υπάρχει υποχρέωση να εκπέμπουν σε HD, αλλά και ρύθμιση για το ραδιόφωνο, στην ίδια λογική με αυτή για την τηλεόραση.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία

Η ρύθμιση προσδιορίζει τον υπουργό Επικρατείας ως αρμόδιο για την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της τηλεοπτικής νομοθεσίας ενώ αντίθετα η αδειοδότηση των σταθμών «συνιστά έκφανση του άμεσου ελέγχου του κράτους».

Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ δεν πρέπει να παρακωλύεται ούτε να αναστέλλεται η αρμοδιότητα του κράτους αλλά αντίθετα επιβάλλεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού μέσω άλλου αρμόδιου οργάνου που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Επικρατείας.

Η τροπολογία χαρακτηρίζει, μάλιστα, «επιτακτική» την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών 10ετούς διάρκειας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αιτιολογεί την απόφαση χορήγησης αδειών σε 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας με βάση το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης (180 έως 265 εκ. ευρώ) και το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών (32 έως 80 εκ. ευρώ). Επίσης, προσδιορίζει τον αριθμό και με βάση τεχνικά κριτήρια και ταυτόχρονα παραπέμπει στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό τοπίο παραθέτοντας στοιχεία για χώρες αντίστοιχες προς την Ελλάδα ως προς τον πληθυσμό και το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Τσεχία και την Πορτογαλία έχουν χορηγηθεί 2 άδειες εθνικής εμβέλειας.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Το διαγωνισμό στη συνέχεια θα διεξάγει η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

01:17 Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές και ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες που αιτήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

00.56: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε λίγο ξεκινά η ονομαστική ψηφοφορία.

 

00.55: Φάμελλος προς Δένδια: Πάτε να ξεπλύνετε τον δικτάτορα Μεταξά, το «Οχι» ήταν του λαού

 

00.40: Θα προχωρήσουμε όση λάσπη και εάν πέσει πάνω μας, όσες καθυστερήσεις και εάν γίνουν από την αντιπολίτευση, τόνισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

 

00.25: Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι): Η κυβέρνηση κλείνει τα κανάλια γιατί θέλει τη διαπλοκή

 

00.18: Κουμουτσάκος (ΝΔ): Ο υπουργός Άμυνας τρέπεται σε φυγή για να μην απαντήσει σε ερωτήματα

00.13: Αντεγκλήσεις μεταξύ του Υπουργού Άμυνας Πάνου Κάμμένου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια για τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για περιπολίες στο Αιγαίο.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα.

00. 01: Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε: Εσείς σε λίγους μήνες δεν θα είστε κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα θα είναι εδώ. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα δω κόμμα της Αριστεράς να κάνει αίτημα στο ΝΑΤΟ για να ασκήσει αστυνομικά καθήκοντα στο Αιγαίο

 

23.36: «Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και κατ’ επέκταση των μέσων ενημέρωσης.

 

23.02: Με διαπλοκή πατάσσεται η διαπλοκή; Διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προέβλεψε ότι σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση θα πέσει και τάχθηκε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης.

 

22.50: Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, αλλά η ΕΡΤ θα κλείσει, αυτό προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

 

22. 47: Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά, η οποία ζήτησε απόσυρση του νομοθετήματος και διάλογο από μηδενική βάση.

22.36: Τον λόγο έχει τώρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «στάχτη στα μάτια» για τα προβλήματα της κοινωνίας.

 

22.35: Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

Όταν μιλάμε για το Σύνταγμα, να ξέρουμε ότι οι συχνότητες δεν είναι σούπερ-μάρκετ

Διεξάγεται πολιτικός πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς

 

22.20: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες - Στο βήμα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης

 

22.14: Στο βήμα βρίσκεται αυτή την ώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει τονίσει τα εξής:

  • Η πρότασή σας για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες

  • Εσείς λέτε αυτά τα 230 εκατομμύρια να τα μοιράζονται τέσσερις. Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες

  • Σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε έχουν αναθέσει την ρύθμιση της τηλεοπτικής αγοράς σε ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές​

  • Για να απεμπλακεί η πολιτική από την τηλεόραση αρκεί ο αριθμός των αδειών & η χορήγησή τους να καθορίζονται από το ΕΣΡ​

 

22.08: Σταύρος Θεοδωράκης: Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής. Το δίλημμα που θέτετε ​σήμερα είναι​ διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

 

22.06: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για την κυβερνητική τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

 

21.44: «Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα» τόνισε πριν λίγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας με την τρόπο αυτό στις κατηγορίες του πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε τα εξής:

  • Θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε αυτό το ιδιότυπο θεσμικό Grexit που επιχειρείτε

  • Απομακρύνετε τη χώρα από το ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου

  • Eίχατε πει ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος - προφανώς ξεχάσατε το σχετικό άρθρο

  • Έχετε μπλέξει το ελεύθερο καθεστώς της αγοράς με τη διαδικασία αδειοδότησης Μοναδικός σας σκοπός να καταστήσετε τον κ. Παππά απόλυτο κυρίαρχο των

  • κ. Πρωθυπουργέ, Mπορείτε να μετακινηθείτε από το Μαξίμου στη βουλή και πίσω - στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε

 

21.30: Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα έχουν ως εξής:

  • Δεν έχουμε μπροστά σας παρά μία επιλογή: να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να υλοποιήσουμε τη λαϊκή επιταγή
  • Θέλετε Ευρώπη για τη λιτότητα των πολλών και ευρωπαϊκή μπανανία για τα προνόμια των λίγων

  • Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκή μπανανία

  • Όσοι ήθελαν να μην γίνει διαγωνισμός μας έλεγαν να μην βάλουμε όριο στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

  • Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι 4 τηλεοπτικές άδειες είναι πολλές, όχι λίγες

  • Έχουμε δεσμευθεί στον ελληνικό λαό να καταπολεμήσουμε τα αίτια και όχι μόνο τα συμπτώματα της κρίσης.

  • Έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα που ήδη παράγει αποτελέσματα

  • Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας να μην υπάρχει αδειοδότηση. Σκορπούν το γέλιο.

  • Η ΝΔ παραβιάζει μια συνταγματική της υποχρέωση, και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν επιθυμεί να διεξαχθεί διαγωνισμός

  • Θα μπορούσε κανείς να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε επειδή είχαμε αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σελίδα με συναίνεση

  • Όλοι αυτοί που απομύζησαν την ελληνική κοινωνία ήρθε η ώρα να πληρώσουν

  • Ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς έλεγε στη βουλή μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι Παπασταύροι για τη χώρα

  • Ο λαός μας έδωσε εντολή να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα

  • Διαμορφώθηκε η εντύπωση, επειδή συνεχίστηκε αυτό επί χρόνια, ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται ν' αλλάξει

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Απορρίφθηκε από την Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία που αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση παρουσίασε την απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Προσπαθείτε να καθυστερήσετε την δημοκρατική τομή επί 3,5 μήνες. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Προσπαθεί όμως να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Περιμέναμε επί τρεις μήνες η Ν.Δ. να βγάλει πρόεδρο, κάναμε τρεις συνεδριάσεις και φέραμε δύο τροπολογίες. Καμία από αυτές τις κινήσεις συναίνεσης δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Δεν έχουμε τα όπλα τα δικά σας, ούτε το βαθύ κράτος, ούτε τα πλούσια γραφεία, ούτε τους μεγαλοδικηγόρους να αγορεύσουν στη Βουλή. Έχουμε όμως μαζί μας το λαό», τόνισε και συνέχισε λέγοντας «δεν το θέλουν οι καναλάρχες, το θέλει όμως ο λαός».

«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

«Ο καυγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες, η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

 

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», συνέστησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο τραπέζι ένα επιχείρημα: ότι βιαζόμαστε. Εσείς δεν βιαζόσασταν καθόλου. Το πανελλήνιο καταλαβαίνει γιατί εσείς ζήσατε επί 25 χρόνια μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί πριν από 3,5 μήνες και είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Ακούγαμε προφάσεις εν αμαρτίαις», υπογράμμισε ο κ. Παππάς κατά την τοποθέτησή του.

 

Ένταση επικράτησε όταν  ζήτησε τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και  ο Ανδρέας Λοβέρδος άρχισε να φωνάζει ότι δεν τηρείται ο κανονισμός της Βουλής. Ο κ. Παππάς είπε τότε να δοθεί ο λόγος στον κ. Λοβέρδο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πήρε τον λόγο και συνέχισε να φωνάζει. Τότε, η κα Χριστοδουλοπούλου τον αποκάλεσε προβληματικό και παράνομο. Ο κ. Λοβέρδος εξακολουθούσε να ζητάει για 5 λεπτά τον λόγο και τότε η κα Χριστοδουλοπούλου του είπε: «Ο τσαμπουκάς θα περάσει εδώ;» του είπε η κα Χριστοδουλοπούλου και αναρωτήθηκε αν είναι τώρα η ώρα των δελτίων ειδήσεων.

- "Θα μου δώσετε πέντε λεπτά όπως δώσατε στους υπόλοιπους" επέμενε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

- "Όχι θα σας δώσω δύο λεπτά" απαντούσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου με τον διάλογο να συνεχίζεται για αρκετά λεπτά και τον κ. Λοβέρδο να της λέει:

"Χρόνο θα έχουμε. Κι αν δεν μας τον δώσετε εσείς θα τον πάρουμε μόνοι μας" για να πάρει την απάντηση: "Τις απειλές εκεί που περνάνε, όχι στο Κοινοβούλιο. Δεν ξέρω από που πήρατε αυτό το θάρρος"...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις