Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συνέχεια του κύκλου προβολών της «Σινε-Παρέας» με την ταινία «Broken Flowers» του Τζιμ Τζάρμους

Συνέχεια του κύκλου προβολών της «Σινε-Π...

Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Συνέχεια του κύκλου προβολών της «Σινε-Παρέας» της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr για τη σαιζόν 2015-16 με την πέμπτη ταινία της χρονιάς, το Broken Flowers (Τσακισμένα Λουλούδια), του Τζιμ Τζάρμους Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 8μμ Προσέλευση 7.45μμ

Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία. Συντονίζουν οι Μάριος Καπατσούλιας και Σωτήρης Βασιλακόπουλος.

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους, Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Μάρεϋ, Τζέφρυ Ράιτ, Σάρον Στόουν, Τζέσικα Λανγκ, Διάρκεια: 105’ Παραγωγή: Αμερική

Ο Don Johnston (Bill Murray) είναι μια ιδιότυπη περίπτωση πενηντάρη Don Juan - φανατικού εργένη ο οποίος έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις της ζωής και να αντιδρά στην καθημερινότητα.

Μια ωραία ημέρα η Sherry (Julie Delpy) μαζεύει τα πράγματά της και τον αφήνει με τον ίδιο να παρατηρεί κάπως αποστασιοποιημένα αυτή την κίνηση. Στο επόμενο πακέτο γραμμάτων που θα παραλάβει ξεχωρίζει ένα ανυπόγραφο γράμμα, το περιεχόμενό του οποίου τον πληροφορεί πως έχει έναν εικοσάχρονο γιό.

Όταν το ανακοινώνει στον καλύτερό του φίλο, που αγαπάει τα αστυνομικά μυθιστορήματα (Jeffrey Wright) εκείνος θα του «επιβάλλει» πως κάτι πρέπει να κάνει για αυτό και θα του παραδώσει σχεδιάγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε τέσσερις γυναίκες με τις οποίες έβγαινε περίπου τη στιγμή που γεννήθηκε ο υποτιθέμενος γιος του.

Χωρίς να ξέρει αν πραγματικά θέλει να το κάνει αυτό, θα ξεκινήσει ένα παράξενο ταξίδι σε διάφορες πολιτείες με σκοπό να συναντήσει φαντάσματα από το παρελθόν, γυναίκες που κάποτε υπήρξαν μαζί και που ίσως κάποια να είναι μητέρα του μοναδικού γιου του.

Η Laura Miller (Sharon Stone) χήρα που μένει με την κόρη της Lolita (όνομα και πράγμα), η Dora (Frances Conroy) upper-class συντηρητική και παντρεμένη, η Carmen (Jessica Lange) χωρισμένη και με «χάρισμα» να επικοινωνεί με ζώα, η Penny (Tilda Swinton) κάτι ενδιάμεσο σε ξεχασμένη χίπισσα και white-trash. Τέσσερα άτομα που τα ενώνει μόνο ένα κοινό: ο Don Johnston, που θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά τους.

Ο Jim Jarmusch είναι ένας από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου με το δικό του αξιοπερίεργο στυλ. Αυτή η ταινία θυμίζει κάτι από την παλιά του δουλειά («Stranger Than Paradise», «Down By Law»). Έχοντας ομολογήσει πως λατρεύει τον Bill Murray (με τον οποίο είχε πρόσφατα συνεργαστεί στην πιο αστεία ιστορία στο «Coffee & Cigarettes») είχε στο μυαλό του να τον χρησιμοποιήσει στην επόμενη ταινία του.

Του γεννήθηκε όμως η ιδέα να γράψει ένα original σενάριο βασισμένο αποκλειστικά και μόνο στον Murray, το οποίο και τελείωσε σε δυόμισι εβδομάδες. Κάπως έτσι προέκυψε το «Broken Flowers».

Το υπόλοιπο cast ομολογουμένως είναι εντυπωσιακό αλλά ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα one-man-show του Murray. Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Murray (όπως και η ταινία η ίδια) κινείται στα όρια του κωμικοτραγικού.

Ο πρωταγωνιστής παίζει με γκριμάτσες, αστεία πρόσωπα και χειρονομίες και σε αυτό το σημείο είναι που ο Murray είναι στο στοιχείο του προσθέτοντας μια ακόμα σπουδαία ερμηνεία στην πρόσφατα ξανα-ανθισμένη καριέρα του.

Το «Broken Flowers» είναι μια ταινία που μιλά για τους χαρακτήρες και καταφέρνει να βγάλει αρκετές στιγμές γέλιου. Όμως δεν είναι ευχάριστη η θέαση για όλους.

Πρέπει να ξέρεις τι να περιμένεις από τον Jarmusch. Η ελλειπτική και μινιμαλιστική κινηματογράφησή του, το εκτός εποχής montage με τα μαύρα κενά θα παραξενέψουν κάποιους, ενώ υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι κάτι λείπει από την ταινία που μοιάζει ανεκπλήρωτη.

Δυνατό σημείο της ταινίας είναι το εκπληκτικό score αφρικανικής μουσικής του Mulatu Astatke που το συνοδεύει. Τολμήστε το μόνο ως κάτι διαφορετικό και λιγάκι περίεργο!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινο_Τοπία: Συνέχεια του κύκλου προβολών της «Σινε-Παρέας» με την ταινία Broken Flowers

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture