Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ετοιμάζονται για την Αθήνα αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας

Ετοιμάζονται για την Αθήνα αγρότες της Α...

Θα παραμείνουν τα μπλόκα

Για την Αθήνα ετοιμάζονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης μιλώντας στο thebest.gr επεσήμανε ότι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας θα δώσουν το παρών στην πρωτεύουσα και ήδη ετοιμάζονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ισχυρή παρουσία.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας από το μπλόκο του Κεφαλοβρύσου, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μεταβούν στην Αθήνα, ενώ ετοιμάζονται να παραστούν και αγρότες της Ηλείας.

 

«Αλλαγή πόστου» ετοιμάζουν για την Παρασκευή οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Μαραθιάς, καθώς αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα για να ενισχύσουν την κινητοποίηση του κλάδου στο Σύνταγμα, αναφέρει το patrisnews.com

Αυτό αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο. Οι αγρότες στις 12 χθες το μεσημέρι προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και κατά την διάρκεια του αποκλεισμού έκαναν και τη συνέλευσή τους για να πάρουν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις.

Ομόφωνη απόφαση

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος ενημέρωσε εκτενώς για τις αποφάσεις που ελήφθησαν προχθές από το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο και οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν να δώσουν δυναμικό παρών στην κινητοποίηση της Παρασκευής στην Αθήνα, καθώς παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Βέβαια, οι αγρότες από το μπλόκο της Μαραθιάς δεν θα μεταβούν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους αλλά με λεωφορεία, ωστόσο σκοπεύουν να έχουν δυναμική παρουσία.

«Η συνέλευση έλαβε ομόφωνη απόφαση για να μεταβούμε στην Αθήνα και αρχίσαμε να οργανώνουμε την μετάβασή μας εκεί. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στην Αθήνα θα παιχτούν όλα, εκεί η παρουσία μας πρέπει να είναι δυναμική και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς» υπογράμμισε ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος καλεί τους αγρότες μέχρι αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου να δηλώσουν συμμετοχή, προκειμένου να δρομολογηθεί και ο απαιτούμενος αριθμός λεωφορείων.

Με δεδομένο ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνέλευση θεωρούν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, έτσι ώστε να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα.

Παραμένουν τα τρακτέρ

Βέβαια, η μετάβαση στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί το μπλόκο της Μαραθιάς. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο σημείο και ένας αριθμός αγροτών και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συντονιστική θα γίνει γνωστό την Παρασκευή εάν θα γίνει και αποκλεισμός της εθνικής οδού ή εάν όλη η βαρύτητα θα δοθεί στην Αθήνα.

Κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Με εξάωρους και οκτάωρους αποκλεισμούς της ΕΟ Πύργου - Πατρών, συνεχίζουν στο  μπλόκο του Κουρτεσίου οι αγρότες, ενώ την Παρασκευή περίπου 40 αγρότες με λεωφορείο θα μεταβούν στην Αθήνα, για το μπλόκο της Πλατείας Συντάγματος.

Παράλληλα, υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση την Παρασκευή να ξεκινήσει κονβόι τρακτέρ από το Κουρτέσι με κατεύθυνση προς Αχαΐα «και όπου φθάσουμε», όπως λένε χαρακτηριστικά οι αγρότες. Χθες το βράδυ, οι αγρότες του Κουρτεσίου, αποφάσισαν μεθαύριο Πέμπτη, να κατέβουν στον Πύργο με τα τρακτέρ.

Στο μεταξύ με δούρειο ίππο το «Μητρώο Αγροτών» η κυβέρνηση επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεμβολίσει το αγροτικό μέτωπο και να διαμορφώσει προϋποθέσεις για διαχείριση της κατάστασης με τους δικούς της όρους.

Η υπόθεση του Μητρώου Αγροτών δηλαδή οι σκέψεις για καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, μοιραία χωρίζει τους εξεγερμένους αγρότες σε δύο κατηγορίες. Σ’ εκείνους που το θέλουν και σ’ εκείνους που το βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό.

Πάντως το μέτωπο των αγροτών έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και τους βουλευτές της Ηλείας, που προβληματίζονται έντονα για τη στάση που θα τηρήσουν όταν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό φτάσουν για ψήφιση από τη Βουλή. Οι εξεγερμένοι και χθες υπενθύμιζαν αυτό που επί μέρες έχουν ξεκαθαρίσει: «Οι βουλευτές που θα πουν ναι στην ταφόπλακά μας θα είναι ανεπιθύμητοι στην Ηλεία».

Πολύωρος αποκλεισμός

Χθες στο Κουρτέσι ο αποκλεισμός της ΕΟ Πύργου -Πατρών ήταν εξάωρος, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να γίνει οκτάωρος. Η κίνηση των οχημάτων γινόταν με δυσκολία –αλλά γινόταν-από παρακαμπτήρια οδό, ενώ ελεύθερα περνούσαν από το μπλόκο οχήματα έκτακτης ανάγκης και λεωφορεία του ΚΤΕΛ. «Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο αλλά να καταλάβουν και να συμπαρασταθούν στα προβλήματά μας», λένε οι αγρότες.

Παλλαδινός Χαράλαμπος

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών

Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπ. Συλλόγων Ηλείας

«Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ηλείας συμπαρίστανται στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουν το δίκαιο αγώνα τους. Είναι αγώνας που μας αφορά όλους»

Ανδρέας Σπατιώτης

Μέλος επιτροπής αγώνα

«Την Παρασκευή του συλλαλητήριο θα έχει πολύ μεγάλο παλμό και θα ακουστεί η δυνατή φωνή του αγρότη. Θα συμμετάσχουμε και εμείς με λεωφορεία ενώ πολλοί θα κατέβουν στην Αθήνα με αγροτικά αυτοκίνητα»

Σπύρος Κούγιας

αγρότης

«Θα συμμετέχουμε δυναμικά στην συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα και σαν παλιό μέλος σε όλες τις συντονιστικές επιτροπές κάνω και μια πρόταση στους συναγωνιστές αγρότες: να ξεκινήσουμε με τα τρακτέρ από εδώ και όπου φθάσουμε. Ευχαρίστως μπροστά να είμαι εγώ. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το θέμα είναι εθνικό»

Χονδρογιάννης Παναγιώτης

Αγρότης

«Εδώ και μέρες έχω απλήρωτο το ρεύμα της ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν λεφτά. Η οικογένειά μου περνά μήνες τώρα πολύ δύσκολα και αν ισχύσουν τα μέτρα της κυβέρνησης θα φύγω και θα πάω στην Ουγκάντα! Δεν θα αντέξω άλλο»

Τον τρίωρο αποκλεισμό του κόμβου Αγίου Γεωργίου στον Πύργο αποφάσισαν χθες οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΟΑΣΗ τις τελευταίες εβδομάδες. Έτσι, χθες ο κόμβος έμεινε κλειστός από τις 19:00 έως τις 22:00, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Χθες ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρ. Γιαννόπουλος, ενημέρωσε σχετικά με τη συμμετοχή αντιπροσωπίας αγροτών στην πανελλαδική σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας Λαρίσης και στην οποία συμμετείχαν 66 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, έγινε αναφορά στα κεντρικά αγροτικά αιτήματα, ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι κανένας δεν θα συμμετάσχει «στην κίνηση υποτιθέμενου διαλόγου με την κυβέρνηση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

«Θα συνεχίσουμε με πολύωρους αποκλεισμούς των δρόμων, ενώ . Την Παρασκευή θα κατέβουμε στην Αθήνα στο Σύνταγμα για να συνεχίσουμε εκεί τον αγώνα. Τα μπλόκα δεν διαλύονται, θα υπάρχει 24ωρη περιφρούρηση και εκέι θα είναι  η βάση μας για όσο χρειαστεί. Καλούμε όλο τον κόσμο να βοηθήσει την αγροτιά. Ο αγώνας είναι κοινός, καθώς συμμετέχουν και εργατικά σωματεία. Θα είμαστε σε 24ωρη βάση στον Άγιο Γέωργιο και καλούμε τον κόσμο που θέλει να συμμετάσχει στη συγκέντρωση να έρχεται να δηλώνει συμμετοχή» τόνισε ο κ.Γιαννόπουλο και απηύθυνε κάλεσμα και στα άλλα δύο μπλόκα της Ηλείας «να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή τον  πανελλαδικό ξεσηκωμό της αγροτιάς. Θα δώσουμε τη μάχη κι όσο αντέξουμε».

Ο Διον. Κουρλός, μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ, δήλωσε: «Εδώ και πολλά χρόνια βγαίναμε στα μπλόκα και λέγαμε ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Τα κόμματα μας καταλάβαιναν όταν ήταν αντιπολίτευση, αλλά μας ξεχνούσαν όταν γίνονταν κυβέρνηση. Κάθε χρόνο έρχονταν και πιο δυσβάστακτα μέτρα, τώρα ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουν και οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις ότι από τους αγρότες εξαρτώνται και αυτές. Προσπαθούν να μας κατηγορήσουν ως φοροφυγάδες αντί να βλέπουν τους μεγαλοϋπουργούς να ξεχνάνε να δηλώνουν εκατομμύρια. Χώρα χωρίς λαό δεν υπάρχει».

 

Δυτ. Ελλάδα:Ξανακλείνουν δρόμους οι αγρότες- Μπλόκο σε παλιά και νέα εθνική στο Αίγιο- Έρχονται στην Πάτρα και κάνουν αποκλεισμούς

 

Ένταση στον Προμαχώνα-Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών έσπασαν το μπλόκο

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις