Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

To Σωματείο Αμερικανών σκηνοθετών «ψήφισε» τον Ινιαρίτου ως τον καλύτερο της χρονιάς

To Σωματείο Αμερικανών σκηνοθετών «ψήφισ...

Ο Ινιαρίτου τιμήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και τώρα ελπίζει και για το 2ο του Όσκαρ σκηνοθεσίας

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την «Επιστροφή – The Revenant» κέρδισε το περασμένο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, από το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών (Directors Guild of America) ο Μεξικάνος στην καταγωγή 53χρονος σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και με αυτή την διάκριση παίρνει μεγάλο προβάδισμα, προκειμένου στις 28 Φεβρουαρίου 2016, στην 88η απονομή των Όσκαρ, να κερδίσει το 2ο Όσκαρ σκηνοθεσίας της καριέρας του, 1 χρόνο μόλις μετά, το βραβείο της Ακαδημίας που κέρδισε για το «Birdman ή Η Απρόσμενη αρετή της αφέλειας» (ταινία που κέρδισε το 2015 και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας).

Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, όπως αναφέρει το σάιτ της εφημερίδας Έθνος, συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την διάκριση και την ώρα της παραλαβής του βραβείου του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών, δέχθηκε ένα φιλί από τον παραγωγό της ταινίας «Η Επιστροφή – The Revenant», Τζέιμς Σκοτσντοπόλ.

Ο Ινιαρίτου, η σκηνοθεσία του οποίου στην ταινία – επίτευγμα «Η Επιστροφή» θεωρήθηκε ιδιαίτερη και ένας άθλος, είναι ο πρώτος σκηνοθέτης στην ιστορία του Σωματείου Directors Guild of America, που κερδίζει για 2η συνεχόμενη χρονιά το μεγάλο βραβείο.

Συγκινημένος, καθώς παραλάμβανε το έπαθλό του από τον Βρετανό σκηνοθέτη Τομ Χούπερ του «Λόγου του Βασιλιά», προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά του λέγοντας: «Δεν περίμενα να το κερδίσω, πραγματικά. Έχω παραλύσει. Οι δυνατοί άνδρες δεν κλαίνε, αυτό μου είπε σήμερα ο Ρίντλεϊ Σκοτ». Ο βετεράνος Ρίντλει Σκοτ του «The Martian» ήταν επίσης υποψήφιος για το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών σκηνοθετών, ωστόσο δεν κατάφερε να προταθεί και για το Όσκαρ.

Ο Ινιαρίτου που στα Όσκαρ θα δώσει σκληρή μάχη με το μεγάλο φαβορί, τον 70χρονο Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Μίλερ του «Mad Max, Δρόμος της οργής», αφιέρωσε το βραβείο του DGA στην πατρίδα του και παραδέχτηκε ότι η ιστορία της «Επιστροφής», στην οποία ο κυνηγός γούνας Χιου Γκλας (στο ρόλο ο συγκλονιστικός Λεονάρντο Ντι Κάπριο) παραδέρνει στη φύση αναζητώντας εκδίκηση για τον θάνατο του μιγά γιο του, τον αγγίζει προσωπικά. «Αυτή η αγκαλιά πηγαίνει σε μια ολόκληρη χώρα. Η αγκαλιά σας με κάνει να νιώθω χαρούμενος», τόνισε τέλος.

Ο Ινιαρίτου επικράτησε στις βραβεύσεις του Σωματείου των Αμερικανών Σκηνοθετών απέναντι στους συνυποψηφίους του, Άνταμ ΜακΚέι («Το μεγάλο σορτάρισμα – The Big Short»), Τομ ΜακΚάρθι («Spotlight, όλα στο φως»), Ρίντλεϊ Σκοτ («Η Διάσωση») και Τζορτζ Μίλερ («Mad Max: Ο δρόμος της οργής»). Στα Όσκαρ η μόνη διαφορά της παραπάνω πεντάδας είναι ότι αντί του Ρίντλει Σκοτ, κατάφερε να προταθεί ο 49χρονος Ιρλανδός δημιουργός του φιλμ «Room-Το Δωμάτιο» Λένυ Άμπραχαμσον.

Να τονιστεί τέλος πως με την επικράτηση του αυτή, ο Ινιαρίτου τίθεται αυτομάτως το απόλυτο Οσκαρικό φαβορί, καθώς από το 1948 έως σήμερα όλοι οι νικητές του θεσμού -εξαιρουμένων επτά περιπτώσεων - έχουν πάρει στη συνέχεια και το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Το «The Revenant» (παίζεται με επιτυχία και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε) που σημειώνει και μεγάλη εμπορική επιτυχία (στις ΗΠΑ σε 7 εβδομάδες έχει φτάσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια συν άλλα 177 στον υπόλοιπο κόσμο) θεωρείται το φαβορί και για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, με σίγουρο το Όσκαρ του α’ ανδρικού ρόλου για τον 42χρονο Ντι Κάπριο.

Η ταινία διεκδικεί συνολικά 12 Όσκαρ και έχει σκληρό ανταγωνισμό από το «Spotlight» (που τιμήθηκε με το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών) και το «Μεγάλο σορτάρισμα» που κέρδισε (ανέλπιστα για κάποιους) το βραβείο του Σωματείου των Αμερικανών Παραγωγών.

Τέλος οι σκηνοθέτες, όπως προσθέτει το άρθρο του σάιτ της εφημερίδας Έθνος που υπογράφει η Άντα Δαλιάκα, βράβευσαν, και τον τον Άλεξ Γκάρλαντ ως καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη για το «Από μηχανής – Ex machina» με την Αλίσια Βικάντερ, τον ντοκιμαντερίστα Μάθιου Χάνεϊμαν για το ντοκιμαντέρ «Cartel land», τον Ντέιβιντ Νάτερ ως καλύτερο σκηνοθέτη δραματικής σειράς για το δημοφιλές «Game of thrones», τον Κρις Άντισον ως καλύτερο σκηνοθέτη κωμικής σειράς για το «Veep», τον Ντι Ρις ως καλύτερο σκηνοθέτη τηλεταινίας ή μίνι σειράς για το «Bessie» και τον Ντέιβ Ντιομέντι ως καλύτερο σκηνοθέτη ποικίλης ύλης για το «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon».

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture