Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Καταστροφική για τη φυσιογνωμία του κέντρου η απόφαση του Δήμου να μην πεζοδρομήσει την Μαιζώνος

Πάτρα:Καταστροφική για τη φυσιογνωμία το...

Αντί να διεκδικούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πεζοδρομήσεις στο κέντρο, καταργούμε τις ήδη δρομολογημένες!

Ερωτηματικά και αίσθηση προκαλεί η αλλαγή στο σχεδιασμό της πολυαναμενόμενης πεζοδρόμησης της οδού Μαιζώνος της Πάτρας από την Δημοτική Αρχή. Την ίδια στιγμή που τα ιστορικά κέντρα στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών πόλεων έχουν πεζοδρομηθεί πλήρως εδώ και δεκαετίες, την ίδια στιγμή που ακόμη και μικρές επαρχιακές πόλεις όπως π.χ. η Καρδίτσα, η Λάρισα, εσχάτως και τα Τρίκαλα έχουν πεζοδρομήσει το κέντρο τους, στην Πάτρα εν έτει 2016 συζητάμε αν θα …επιστρέψουμε στη δεκαετία του 80!!!

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού πεζοδρόμησης της Μαιζώνος και μετατροπής της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν λεωφορεία, δίκυκλα, ταξί, και πιθανόν να φτιαχτεί και ποδηλατόδρομος, καταργώντας ουσιαστικά τη φιλοσοφία πεζοδρόμησης του έργου, για χάρη του οποίου η Κανακάρη διανοίγεται, η Κορίνθου αντιδρομείται και μια σειρά από βελτιωτικά έργα με ήδη εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην πρώτη δυσκολία σχεδιασμού, όπως οι αλλαγές που απαιτούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων, που μια σοβαρή μελέτη και μια στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΚΤΕΛ θα έλυνε, η Δημοτική Αρχή σηκώνει τα χέρια ψηλά και προτείνει να περνούν τα λεωφορεία από την Μαιζώνος, γιατί όχι και τα ταξί, άντε και τα μηχανάκια…Ας φτιάξουμε κι ένα ποδηλατόδρομο.

Και αυτό όταν δυσκολευόμαστε ακόμη και στην Ρήγα Φεραίου που έχει πεζοδρομηθεί πλήρως να αποκλείσουμε τα μηχανάκια και αυτοκίνητα. Σκεφτείτε να υπήρχε και λεωφορειόδρομος.

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος του ωραιότερου και κεντρικότερου δρόμου της Πάτρας, με την ταυτόχρονη πλήρη ανάπλασή της αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, αναβαθμίζοντάς το. Εντάσσεται δε στην συνολική ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, έργο που αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και το οποίο περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση από την περιοχή της άνω πόλης μέχρι το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

Είναι κρίμα λοιπόν να ξεκινάμε με ..εκπτώσεις σε μια τόσο σοβαρή πεζοδρόμηση, ειδικά όταν τα κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο είναι ήδη εξασφαλισμένα. Αντί να διεκδικούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πεζοδρομήσεις στο κέντρο,  καταργούμε τις ήδη δρομολογημένες.

Π. ΣΤΑΜΟΣ: ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ Η ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΙΖΩΝΟΣ

Μιλώντας στο thebest.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, σημείωσε ότι στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής είναι η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος να συνδυαστεί με μια λωρίδα κυκλοφορίας για τα λεωφορεία και τα ταξί.

Οι μελέτες του έργου, που εντάσσεται στη γενικότερη παρέμβαση ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας, είναι έτοιμες σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και πλέον η δημοτική Αρχή περιμένει να «ανοίξει» το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ώστε να ενταχθεί η χρηματοδότησή του από Κοινοτικούς πόρους.

Φυσικά για να υλοποιηθεί η – έστω και λειψή – πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου και Κανακάρη, αλλά και να έχουν τεθεί σε λειτουργία οι περιφερειακοί του κέντρου χώροι στάθμευσης και φυσικά να λειτουργεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Για αυτό και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Στάμου, το έργο της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος έχει ορίζοντα τριετίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΠΙΡΤΖΗ

Στους σχεδιασμούς της δημοτικής Αρχής είναι και η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύσιο, ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Παύλος Στάμος «ο ΟΣΕ κωφεύει».

Το θέμα της παραχώρησης του χώρου από τον ΟΣΕ θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης με τον υπουργό  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, εντός του Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος θα γίνει στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα και αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις