Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές στα μέσα της εβδομάδας φέρνει ο ...καιρός-ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ καθημερινές προγνώσεις για το επόμενο 7ημερο

Πάτρα:Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές στα ...

Από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα κυριαρχήσει στην τροπόσφαιρα  της Ευρώπης θα είναι η ζωνική-κίνηση χαμηλών από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Στις αρχές της εβδομάδας δεν παρατηρείται κάποια απόπειρα ανύψωσης του Αζορικού αντικυκλώνα προς μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη ενώ η Ατλαντική ροή θα εξακολουθεί να είναι εν ενεργεία στα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου,με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά να παρελαύνουν ανεμπόδιστα στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Βρετανίας και στην Σκανδιναβική Χερσόνησο.

Προς τα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη) φαίνεται μια τάση για ελαφρά κίνηση του Αζορικού Αντικυκλώνα προς τα Βορειοανατολικά με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην κίνηση του νότιου τμήματος του αυλώνα, που θα είναι εγκατεστημένος στην Βόρεια-Κεντροβόρεια Ευρώπη, προς νοτιοανατολικά στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας.

Εκεί με την ύπαρξη άφθονης υγρασίας θα σημειωθεί κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) το οποίο πηδαλιουχούμενο από τους δυτικής συνιστώσας ανέμους θα κινηθεί προς την χώρα μας και θα δώσει βροχές και καταιγίδες(μέσα στην Τετάρτη και το μεγαλύτερο διάστημα της Πέμπτης) αρχικά στα δυτικά και εν συνεχεία στα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από το βράδυ της Πέμπτης και μέσα στην Παρασκευή η διαταραχή αυτή,εκφυλιζόμενη,θα απομακρυνθεί ανατολικά-βορειοανατολικά της χώρας μας την ίδια στιγμή που η χωροθέτηση του Αζορικού Αντικυκλώνα δεν θα έχει μεταβληθεί σημαντικά και η Ατλαντική ροή θα επιμένει.

Τώρα η τάση για το ερχόμενο Σ/Κ είναι να υπάρξει μια επανάληψη του σεναρίου της Τετάρτης.

Δηλαδή υπάρχει η τάση να ανέλθει ελαφρώς (αυτή την φορά ίσως λίγο περισσότερο από την Τετάρτη) βόρεια-βορειοανατολικότερα ο Αζορικός Αντικυκλώνας, επιχειρώντας να ανακόψει για λίγο την Ατλαντική ροή χαμηλών, να αποκοπεί το νοτιότερο τμήμα του αυλώνα της Βόρειας Ευρώπης, να οδηγηθεί νοτιοανατολικότερα και να δημιουργηθεί εκ νέου βαρομετρικό χαμηλο (ίσως με λίγο καλύτερες προδιαγραφές απ'ότι το προηγηθέν).


Απο πλευράς αερίων μαζών δεν φαίνεται μέσα στην εβδομάδα να μας επισκέπτεται καάποια πολύ ψυχρή αέρια μάζα με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν αξιόλογες μεταβολές στον υδράργυρο.

Πιο αξιοσημειώτη μεταβολή θα είναι εκείνη της Τετάρτης-Πέμπτης που θα απασχολήσει κυρίως τα δυτικά και βόρεια με την ταυτόχορνη έλευση του βαρομετρικού χαμηλού που προαναφέραμε.

Η διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας,που προαναφέρθηκε,για τα μέσα της εβδομάδας.

Η διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας,πο...

Η διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας,που προαναφέρθηκε,για τα μέσα της εβδομάδας.

Εκτίμηση για Δυτική Ελλάδα:

Η προαναφερθείσα πορεία της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα μεταφραστεί ως εξής:

Η Δευτέρα θα κυλήσει χωρίς κάποια φαινόμενα στην δυτική Ελλάδα. Θα υπάρξουν βέβαια κάποιες νεφώσεις κατά βάση αραιές οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα κυρίως στα Επτάνησα και στα παράκτια τμήματα.

Η Τρίτη θα ξεκινήσει με λίγο πιο νεφελώδη καιρό στα βορειοδυτικά τμήματα (Βόρειο Ιόνιο-Παράκτια Ήπειρος),όπου μέσα στην ημέρα και όσο θα βαδίζουμε στο τέλος αυτής υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης κάποιων όμβρων.

Πιο αυξημένη αυτή η πιθανότητα σε Κέρκυρα-Παξούς.

Στα υπόλοιπα δυτικά μέσα στην Τρίτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις χωρίς να αφήσουν όμως κάποιο φαινόμενο,ενώ στα νοτιοδυτικά θα έχουμε τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Την Τετάρτη,όμως,καθώς το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αναφέραμε στην προηγηθείσα ανάλυση, θα μας πλησιάζει θα εκδηλώνονται ολοένα και πιο πολλά αλλά και πιο έντονα φαινόμενα αρχικά στα βορειοδυτικά και μέχρι και το τέλος της ημέρας στο σύνολο των δυτικών.

Την Πέμπτη μέχρι και το πρώτο μισό της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Απο εκεί και μετά θα υπάρξει σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων από τα πολύ βορειοδυτικά ως και τα νοτιοδυτικά τμήματα.

Η τάση,σύμφωνα με τα τρέχοντα προγνωστικά στοιχεία, για το ερχόμενο Π-Σ-Κ., είναι την Παρασκευή να υπάρξει βελτιωμένος καιρός και το Σ/Κ να επανέλθουν οι βροχές για το σύνολο των δυτικών τμημάτων της χώρας μας.

Απο πλευράς θερμοκρασίας, τώρα, δεν αναμένουμε κάποια πολύ σοβαρή μεταβολή αυτής μέσα στην εβδομάδα.

Εξαίρεση θα αποτελέσει, ενδεχομένως, το διάστημα μέσα στην Τετάρτη και την Πέμπτη κατά το οποίο θα μας επηρεάσει το βαρομετρικό χαμηλό.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίζουν στα πεδινά-παραθαλάσσια τους 14-15oC.

Μικρή υποχώρηση αυτών την Πέμπτη.

Φυσικά εντονότερη η ψύχρα στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα καθώς και κατά την ώρα εκδήλωσης των φαινομένων.

Στις αρχές κυρίως της εβδομάδας (πρωϊνά Δευτέρας-Τρίτης) σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές (οροπέδια, παραποτάμιες, παραλίμνιες περιοχές) ο υδράργυρος θα πέσει αρκετά. (< του 0).

Οι  άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο νότιοι-νοτιοδυτικοί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εντάσεις τους θα παραμείνουν ασθενείς έως μέτριες,με εξαίρεση την Τετάρτη,κατά την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού,όπου θα ενισχυθούν και θα αγγίξουν τα 6-7bf.

Οι μεγαλύτερες εντάσεις ισχύουν κυρίως για το Βόρειο τμήμα του Ιονίου πελάγους.

Οι όποιες χιονοπτώσεις θα αφορούν τα πιο ορεινά τμήματα στο σύνολο των δυτικών >1500 μέτρων στα ΒΔ ,>1600-1700 μέτρων στην ΒΔ Πελλ/νήσο και  Δυτ.Στερεά.

Ενδεχομένως και λίγο αισιόδοξα τα προαναφερθέντα υψόμετρα.


Εκτίμηση για την πόλη της Πάτρας:

Η Πάτρα βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την εκδήλωση αξιόλογων βροχοπτώσεων μέσα στην Τετάρτη και μέχρι και το πρωϊ της Πέμπτης.

Πιο επίμαχο διάστημα το 2ο μισό της Τετάρτης και οι πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, η Δευτέρα θα κυλήσει αραιές νεφώσεις λίγο πιο πυκνές το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ την Τρίτη θα έχουμε το ίδιο μοτίβο στον καιρό.

Η τάση, με τα ως ώρας στοιχεία, δείχνουν μια πιο βελτιωμένη Παρασκευή και ένα Σ/Κ το οποίο θα έχει κατά περιόδους βροχοπτώσεις στην πόλη.

Είνσι όμως σχετικά νωρίς για οεραιτέρω λεπτομέρειες, σχετικά με το τελευταίο διάστημα.

Η θερμοκρασία θα έχει ως μέγιστες τιμές της τους 14-15oC. Oι ελάχιστες την Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι γύρω στους 6-7oC, με λίγο πιο χαμηλές τιμές στα προάστεια της πόλης και στα γύρω ημιπεδινά τμήματα (έως 100-200 μέτρα υψόμετρο).

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας οι ελάχιστες θα εντοπίζονται κάπου στους 9-10 βαθμούς.

Πιο έντονη η ψύχρα την ώρα εκδήλωσης των φαινομένων. Οι όποιες χιονοπτώσεις θα αφορούν υψόμετρα >1600-1700μ στο Παναχαϊκό αλλά και στον Ερύμανθο και στον Χελμό.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί με εντάσεις ασθενείς έως μέτριες.

Εξαίρεση η Τετάρτη ,όπου θα ενταθούν και θα αγγίξουν τα 6 ίσως και 7bf στο κανάλι Ρίου-Αντιρρίου και στα ανοιχτά,προς το Ιόνιο τμήματα του Πατραϊκού Κόλπου.

Μέσα στην πόλη φρονώ πως οι εντάσεις δε θα ξεπεράσουν σε κατά μέσον όρο τα 5bf λίγο πριν και κατά την διάρκεια εκδήλωσης των βροχοπτώσεων.


Επιμέλεια πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης-Ρωμανός Πατρών κ' για το meteoclub.gr Nick-Stormlover.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις