Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύργος: Η κεντρική πλατεία μετατράπηκε σε κουζίνα ακριβού εστιατορίου - ΦΩΤΟ

Πύργος: Η κεντρική πλατεία μετατράπηκε σ...

Από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας με διακεκριμένους σεφ

Γαστρονομικό ταξίδι χθες στην κεντρική πλατεία Πύργου στο 1ο Φεστιβάλ Γεύσεων από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας με διακεκριμένους σεφ.

Από γαργαλιστικές μυρωδιές σε ένα live show μαγειρικής όπου τα τηγάνια πήραν «φωτιά» από αναγνωρισμένους σεφ και βοηθούς μαγείρων, μαθητές της σχολής Μαγειρικής Τέχνης των ΙΕΚ Σμαρνάκη, πλημμύρισε χθες το μεσημεράκι η κεντρική πλατεία Πύργου. Οι πρώτες τους ύλες, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Ηλείας από διάφορες βιοτεχνίες και οικογενειακές επιχειρήσεις του νομού, με στόχο την προβολή τους.

Ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη γαστρονομικό ταξίδι με πρωτεργάτες την  Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που διοργάνωσε αυτήν την  γιορτή γευσιγνωσίας, το 1ο Φεστιβάλ Γεύσεων με την ελπίδα να γίνει θεσμός. Πολύς κόσμος παρακολούθησε την εκδήλωση και στην συνέχεια γεύτηκε τα φαγητά των σεφ, ενώ ακολούθησε και ομιλία για την υγιεινή διατροφή από την διατροφολόγο- διαιτολόγο Μαρία Χριστακοπούλου.  

Το Φεστιβάλ γεύσεων άνοιξαν τα δροσερά και όμορφα κορίτσια της σχολής χορού της Δήμητρας Μπέρτσου από την Κρέστενα που έκλεψαν τις εντυπώσεις με το μπρίο τους και τα χορευτικά τους και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Σε ένα μεγάλο πάγκο, υπήρχαν παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας για να τα γνωρίσει ο κόσμος, ενώ η έκπληξη της ημέρας, ήταν οι μικροί μάγειροι, πιτσιρίκια από το κοινό που φόρεσαν στολές σεφ και βοήθησαν στο μαγείρεμα!

Όπως εξήγησε στο καλωσόρισμα του ο σεφ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και εκπρόσωπος του Ν. Ηλείας που εργάζεται στο ξενοδοχείο Aldemar και είναι από την Αμαλιάδα, επρόκειτο για ένα φεστιβάλ γεύσεων και πολιτισμού που χαρακτηρίζει τόσο τις περιοχές του νομού μας, όσο και τους κατοίκους του με στόχο να προβάλει τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Άλλωστε, η μεγάλη ποικιλία σε στοιχεία λαϊκής παράδοσης και λαογραφικών στοιχείων των κατοίκων εκφράζεται μέσα από τα πιάτα που υπάρχουν στο καθημερινό μας τραπέζι (παραδοσιακά εδέσματα, τοπικά προϊόντα, γλυκίσματα από τοπικές συνταγές).
Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ  της Λέσχης Αρχιμαγείρων chef κ. Καραμπίνης Δημήτριος, αλλά λόγω των μπλόκων δεν μπόρεσε να έρθει. Παρών ήταν και ο αντιπρόσωπος της λέσχης chef  Ali Elshenawany, αλλά και chef  από τους νομούς Αργολίδας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου.

Ο σεφ Γιάννης  Παναγιωτακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι Λέσχη Αρχιμαγείρων δραστηριοποιείται από το 1992 και 1500 μέλη σεφ από όλη την Ελλάδα, που έχουν σαν στόχο την  ανάδειξη της γαστρονομικής μας κουλτούρας και της ξεχασμένη υγιεινή διατροφής μας.
«Μέχρι τώρα η Λέσχη μας έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις γαστρονομίας στην περιοχή, όπως στο Κερνάμε Ελλάδα, στην Γιορτή Φράουλας, στο Χαμόγελο του Παιδιού για τον Άγιο Βασίλη στην Αμαλιάδα αλλά και σε δημοτικά σχολεία στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Ευχαρίστησε ακόμα τον δήμαρχο Πύργου Γ. Λιατσή και τους αντιδημάρχους Α. Σκαρτσιάρη και Α, Αγγελακοπούλου που δέχθηκαν να παραχωρήσουν το τμήμα αυτό της κεντρικής πλατείας για την εκδήλωσή  όπως και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσο και τον Διευθυντή του Επιμελητηρίου Γ. Αντωνόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά τους.  

Από την πλευρά του ο σεφ Αλί Σαναγούεϊ επισήμανε ότι « Στόχος μας είναι να μαγειρέψουμε τοπικά προϊόντα της Ηλείας και να δείξουμε ότι υπάρχουν σοβαρές και αξιόπιστες επιχειρήσεις στο νομό και πρέπει να τις υποστηρίζουμε για την ανάπτυξη του τόπου. Έτσι εμείς με βάση αυτά τα προϊόντα, θα μαγειρέψουμε διάφορες υγιεινές συνταγές».

Η κ. Σμαρνάκη από το ομώνυμο ΙΕΚ ευχαρίστησε  την Λέσχη Αρχιμαγείρων και τις τοπικές επιχειρήσεις. «Είμαστε όλοι εδώ μαζί για να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα μαζί με τους μαθητές των δύο τμημάτων της σχολής Μαγειρικής Τέχνης από το τμήμα ΣΕΦ ΙΕΚ Σμαρνάκη, που εδρεύει στον Πύργο. Ευχαριστούμε και τα παιδιά μας, που ήρθαν να μαγειρέψουν για τον κόσμο»..

Η κ. Μαρία Χριστακοπούλου- διατολόγος- διατροφολόγος, ανέφερε ότι «η Λέσχη Αρχιμαγείρων διοργανώνει στην κεντρική πλατεία Πύργου, ένα Φεστιβάλ γεύσεων και Πολιτισμού, με κλασικά τοπικά προϊόντα του νομού τα οποία μπορεί να γνωρίσει ο κόσμος και οι μάγειροί μας εδώ, θα τα μαγειρέψουν με διάφορους τρόπους.» Μιλώντας για την Υγιεινή διατροφή και πως αυτή είναι το φάρμακό μας, τόνισε  πως η διατροφή βοηθάει στο να έχουμε καλή υγεία και να μην αρρωσταίνουμε. 

«Μιλάμε για την μεσογειακή διατροφή αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος με απλά tips που ο κόσμος δεν τα ξέρει, γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε  πως κάποια προϊόντα μπορούν να μπουν στην καθημερινή μας διατροφή. Όπως το μέλι, τα καρύδια, το γιαούρτι, το γάλα, το κεφίρ κ.α, προϊόντα που όλοι λίγο- πολύ έχουμε σπίτι μας και μπορούμε να τα καταναλώνουμε για να αποφεύγουμε ασθένειες. Σημαντικός ωστόσο είναι και ο τρόπος μαγειρέματος, γιατί με το να φτιάξω ένα ψάρι τηγανητό δεν μου προσφέρει τίποτα, ενώ αν το βάλω στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη στην λαδόκολλα, είναι ότι πιο υγιεινό. Άρα η διαφορά έγκειται όχι μόνο στο τι θα φάω, αλλά και πως θα το φάω.».

Παράλληλα επισήμανε πως οι διατροφολόγοι συνιστούν πέντε γεύματα την ημέρα, ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε κανένα από αυτό «πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό» και ότι με μια καλή και υγιεινή διατροφή και όχι δίαιτα, μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και για την υγεία μας και για το βάρος μας».  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων  ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος Α. Παρακσευόπουλος , ο πολιτευτής της ΝΔ Θ. Βλαγκούλης κ.α

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις