Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ατζούν Ιλίτζαλι:«Θέλω να φτιάξω ψυχαγωγικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα»

Ατζούν Ιλίτζαλι:«Θέλω να φτιάξω ψυχαγωγι...

Τι λέει για τη συνάντησή του με τον Τσίπρα

Ο Tούρκος καναλάρχης-τηλεστάρ, Ατζούν Ιλιτζαλί, ο οποίος έχει αποκαλύψει πως ενδιαφέρεται να πάρει τηλεοπτική άδεια στην Ελλάδα, έχει ήδη επισκεφθεί τη χώρα μας για να κάνει τις σχετικές επαφές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο Ιλιτζαλί επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι δύο μεγάλα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας για να διερευνήσει τους τρόπους συνεργασίας μαζί τους. Ο ίδιος δεν είχε ακόμα ξεκαθαρίσει αν θέλει να αγοράσει τηλεοπτικό δίκτυο ή να συμμετάσχει σε μεγάλες τηλεοπτικές συμπαραγωγές. Ομως από το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε το ενδιαφέρον του. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος είχε σπεύσει στα αποδυτήρια στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας που στις 17 Νοεμβρίου του 2015 είχε διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Εκεί ο Ιλιτζαλί φαίνεται να είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική τηλεοπτική αγορά με τον Τσίπρα να δείχνει θετική διάθεση. Στον τουρκικό Τύπο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που τον έδειχναν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το κανάλι του

Το TV8, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός που ξεκίνησε να εκπέμπει το 1999 και από το 2013 ανήκει στον όμιλο Acun Medya του Ατζούν Ιλιτζαλί σε ποσοστό 70%. Μέχρι την εξαγορά του το τηλεοπτικό δίκτυο είχε σοβαρές ειδήσεις, ενημερωτικές εκπομπές όπως και πολλά τηλεπαιχνίδια. Η στάση του τηλεοπτικού δικτύου στην κυβέρνηση ήταν από ουδέτερη ως και αντιπολιτευόμενη. 

Μόλις ο Ιλιτζαλί εξαγόρασε το ΤV8 από τον όμιλο MNG το πρώτο του έργο ήταν να καταργήσει το τμήμα ειδήσεων και ενημέρωσης απολύοντας όλους τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς που ασχολούνταν με τις ειδήσεις. Η τηλεθέαση του TV8 έφτανε στο 2-3% και οι απολυμένοι εργαζόμενοι τότε ανέφεραν πως ο Ιλιτζαλί εκτελούσε εντολές της κυβέρνησης για να απασχολείται ο κόσμος με το τι συμβαίνει στο «Survivor» και το «X Factor» παρά με την πολιτική. Η αλήθεια είναι πως το TV8 στη συνολική τηλεθέαση έχει μπει στη λίστα με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και στο prime time τα ποσοστά του φτάνουν ακόμη και το 20%! 

Ο Ιλιτζαλί πραγματοποιεί μεγάλες συμφωνίες και στην Τουρκία θεωρούν σίγουρο πως κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες κρύβονται από πίσω του. Ως παράδειγμα θεωρείται η συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2015 όπου επισημοποιήθηκε πως ο Ιλιτζαλί πούλησε το 30% του TV8 στον ιδιοκτήτη του ομίλου Doğuş Φερίτ Σαχένκ. Το κόστος της συγκεκριμένης συναλλαγής ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια δολάρια. Γνώστες της τουρκικής τηλεοπτικής αγοράς ανέφεραν πως με την εξαγορά αυτού του ποσοστού ο Σαχένκ ουσιαστικά χρηματοδότησε τον Ιλιτζαλί, ο οποίος είχε αγοράσει το TV8 το 2013 για μόλις 70 εκατομμύρια δολάρια. 

Ο Σαχένκ στη χώρα μας έχει εξαγοράσει τη μαρίνα Φλοίσβου και Ζέας και Λευκάδας. Στην Τουρκία διαθέτει τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV, NTV Spor, Star TV, μετοχές στην τράπεζα «Garanti» και δεκάδες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ενέργεια, διασκέδαση, εμπορία αυτοκινήτων κ.λπ.
Ο Ιλιτζαλί έχει άψογες σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο παρελθόν έχει δηλώσει πως «αγαπώ τον Ερντογάν διότι πιστεύω πως είναι το σωστό όνομα για να κυβερνηθεί σωστά αυτή η χώρα. Επειδή ξέρω πώς ήταν η χώρα τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 το λέω αυτό».
Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει πως η αγορά του TV8 δεν έχει καμία σχέση με τον Ερντογάν και τη στενή οικογενειακή σχέση που διατηρεί μαζί του.

 



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις