Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την θρυλική "Καζαμπλάνκα" θα προβάλλει το Αλκυονίς new star art cinema, για την γιορτή των ερωτευμένων

Την θρυλική "Καζαμπλάνκα" θα π...

Κάνει μάλιστα και διαγωνισμό όπου 150 ζευγάρια θα έχουν την δυνατότητα να δουν δωρεάν την ρομαντική αυτή ταινία

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 13/2/2016 (00:00) που αλλάζει η μέρα και θα μπαίνουμε στην Κυριακή 14 Φεβρουαρίου που είναι η γιορτή των ερωτευμένων (του Αγίου Βαλεντίνου), η αίθουσα Αλκυονίς new star art cinema στην Αθήνα κάνει μία πολύ ωραία και ταιριαστή σινεφίλ επιλογή.

Θα προβάλλει την θρυλική ιστορία αγάπης «Καζαμπλάνκα» σε σκηνοθεσία του Μάικλ Κέρτιζ. Πρόκειται ίσως για την ωραιότερη κινηματογραφική ιστορία αγάπης  όλων των εποχών με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες των Χάμφρει Μπόγκαρτ και της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Η εταιρεία διανομής λοιπόν New Star προβάλλει λοιπόν με αφορμή την γιορτή των ερωτευμένων, την «Καζαμπλάνκα»  σε επανέκδοση στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema».

Η είσοδος μάλιστα θα είναι δωρεάν για 150 ζευγάρια, τα οποία θα θέλαμε να μας φέρουν ένα μικρό κείμενο (σε Α4)από μια ωραία ανάμνηση που έχουν από την  σχέση τους, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Τα κείμενα που θα μαζευτούν, θα αναρτηθούν στον εκθεσιακό  χώρο της Αλκυονίδας στις 14/2, ημέρα των ερωτευμένων.

Η «Καζαμπλάνκα», Χολυγουντιανή παραγωγή του μακρινού 1943, θεωρήθηκε ως το «Καλύτερο σενάριο όλων των εποχών» από το  Αμερικανικό Σωματείο Σεναριογράφων και η «3η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών» από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ενώ η εφημερίδα New York Times έγραψε με ενθουσιασμό, «Ναι, πράγματι οι Ουόρνερ – Warner έχουνε κάνει μια ταινία που προκαλεί ρίγη στο κορμί και σκίρτημα στην καρδιά».

Στην προβολή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις στο: 210-8220008

Με το πρωταγωνιστικό δίδυμο-φωτιά, Μπόγκαρτ-Μπέργκμαν, που η κινηματογραφική τους χημεία στη μεγάλη οθόνη έμεινε αξεπέραστη και με έναν έρωτα που δεν έχει σβήσει από τότε, καταφθάνει την παραμονή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η κλασική και λατρεμένη αυτή ασπρόμαυρη ταινία. Το φόντο είναι κοσμοπολίτικο: εξωτική Αφρική ενώ στο σενάριο διαπλέκονται διεθνείς ίντριγκες, αντιστασιακοί αλλά και αδίστακτοι vαζί, όλα μαζί σε μια υπέροχη ταινία, που το 1944 κατέκτησε 3 βραβεία Όσκαρ (καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας) ενώ  ήταν υποψήφια για άλλα 5 βραβεία!

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Μαξ Στάινερ. Πρωταγωνιστούν οι: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Dooley Wilson.

Ο Μπόγκαρτ έζησε από το 1899 έως το 1957 και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν που βραβεύτηκε συνολικά με 3 Όσκαρ (η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας πρόβαλλε τον Γενάρη την ταινία «Ταξίδι στην Ιταλία» σε σκηνοθεσία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, παραγωγής του 1954 όπου έπαιζε), έζησε από το 1915 έως το 1982.

Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εξωτική Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο αποτελεί σταυροδρόμι όλων των λαών, που ψάχνουν μια διέξοδο από τα δεινά της Ευρώπης και ένα εισιτήριο προς την ελεύθερη Αμερική. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολιτικοί πρόσφυγες, τυχοδιώκτες, απατεώνες, καταζητούμενοι, καιροσκόποι, αντιστασιακοί, ένα σωρό διαφορετικοί άνθρωποι, που όλοι τους αναζητούν μια ελπίδα για επιβίωση. Εδώ βρίσκεται και ο Ρικ, ένας Αμερικανός ιδιοκτήτης ενός κλαμπ.

Ο Ρικ (Μπόγκαρτ) είναι κυνικός, απόμακρος και σκληρός. Κατά βάθος όμως κρύβει μια ηρωική καρδιά και σύντομα θα χρειαστεί να το αποδείξει… Μια μέρα εμφανίζεται στο κλαμπ του η πρώην αγαπημένη του, Ίλσα, με την οποία έζησε έναν μεγάλο έρωτα στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η Ίλσα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν)  τότε τον είχε εγκαταλείψει ανεξήγητα. Τώρα, η ξαφνική της επανεμφάνιση, τον αναστατώνει, καθώς ο έρωτας ανάμεσά τους ξαναφουντώνει.

Ο Ρικ σύντομα καταλαβαίνει ότι η Ίλσα τον άφησε τότε από υποχρέωση στο σύζυγό της, Βίκτωρ Λάζλο, έναν θρυλικό αντιστασιακό, που καταζητείται από τους ναζί. Ο Ρικ θα αντιμετωπίσει έτσι ένα ηθικό δίλημμα: να διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή να θυσιαστεί για χάρη ενός ανώτερου σκοπού, όπως είναι ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στη ναζιστική φρίκη, και να βοηθήσει τον Βίκτωρ και την Ίλσα να δραπετεύσουν στην Αμερική;

Ο ικανός τεχνίτης – κινηματογραφικός δημιουργός Μάικλ Κερτίζ ανέμειξε σε σωστές δόσεις το δράμα, το μελόδραμα, την κωμωδία και την ίντριγκα, δημιουργώντας ένα σφιχτοδεμένο σύνολο. Όλα τα στοιχεία στην Casablanca, το σενάριο, η ηθοποιία, η φωτογραφία, η σκηνοθεσία, η μουσική, βρίσκονται μεταξύ τους σε υπέροχη αρμονία, χωρίς κανένα να επικρατεί και να υπερτερεί του άλλου, κάτι σαν ένα κλασικό μουσικό κομμάτι, που όλα τα ισάξια κομμάτια δίνουν ένα εκπληκτικό σύνολο, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της New Star.

Η ταινία έχει βασιστεί στο θεατρικό των Μάρεϊ Μπάρνετ-Τζόαν Άλισον «Everybody comes to Rick's». Παρά την αρχική φήμη ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχε ο Ρόναλντ Ρίγκαν (μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ), ο παραγωγός της ταινίας, Χαλ Ουόλις, είχε τον Μπόγκαρτ στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή. Επίσης, οι παραγωγοί είχαν σκεφτεί αρχικά για τον ρόλο της Ίλσα, τη γαλλίδα σταρ Μισέλ Μοργκάν με τα υπέροχα μάτια. Επέλεξαν όμως τελικά την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture