Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο "Βασιλιάς Καρνάβαλος" του Πατρινού παιδαγωγού Παύλου Σκούρα θα παρουσιαστεί στο Λιθογραφείον

Ο "Βασιλιάς Καρνάβαλος" του Πα...

Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Το θέατρο Λιθογραφείον θα παρουσιάσει την φετινή καρναβαλική περίοδο τόσο για τα σχολεία σε καθημερινή βάση από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 όσο και για δύο σαββατοκύριακα για το ευρύ κοινό, στην κεντρική του σκηνή, το παραμύθι του Πατρινού παιδαγωγού Παύλου Σκούρα, με τίτλο  «Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος».

Πρόκειται για μία ευφάνταστη παράσταση που αφηγείται μια πρωτότυπη εκδοχή της γέννησης του Πατρινού Καρναβαλιού, παρουσιάζοντας  με γλαφυρό τρόπο τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό.

Για την παράσταση που ξεκινά και αναμένεται να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους, βάζοντας τους παράλληλα στο κλίμα της Πατρινής αποκριάς, δόθηκε και συνέντευξη Τύπου στο χώρο του θεάτρου Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων όπου μίλησαν ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Λιθογραφείον Δημήτρης Τουλιάτος, ο Παύλος Σκούρας, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε έχει για χρόνια ασχοληθεί με επιτυχία με τον θεσμό του Καρναβαλιού των Μικρών (των παιδιών) στην Πάτρα και ο μουσικός και πιανίστας Γιώργος Δίπλας, ο οποίος και έχει γράψει την μουσική.

Η παράσταση όπως τονίστηκε, θα είναι ένα πολυθέαμα με τεχνικές θεάτρου σκιών, ειδικές πρωτότυπες φιγούρες, μουσική και τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση, βίντεο και εντυπωσιακά εφέ, που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τις πραγματικές αξίες του Πατρινού Καρναβαλιού, την λαϊκότητα, την παράδοση, την δημιουργία, την συμμετοχή, την χαρά.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως  μέσα από την παράσταση αυτή τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ξαναγνωρίσουν την πόλη τους, μια και έρχονται σε επαφή με αυθεντικό φωτογραφικό υλικό και πλάνα συλλεκτικής, ιστορικής αξίας και ενδιαφέροντος τόσο από το Πατρινό Καρναβάλι του 19ου αιώνα, όσο και από μια Πάτρα διαφορετική που δεν έχουν γνωρίσει. Ο «Βασιλιάς καρνάβαλος» λοιπόν που βασίζεται στο λαικό παραμύθι του Παύλου Σκούρα, φιλοδοξεί να αποτελέσει  μια παράσταση ιστορικής μνήμης και πατριδογνωσίας.

Η παράσταση θα δείξει μία εκδοχή για το πώς αλήθεια γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το Πατρινό καρναβάλι, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ κουβαλά παράδοση και πορεία πολλών χρόνων. Οι απαρχές του λέγεται πως χρονολογούνται κάπου στα 1829-1830 με τον πρώτο αποκριάτικο χορό στη βίλα Μορέττι, στην Πάτρα!

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, θα πραγματοποιηθεί περιορισμένος αριθμός παραστάσεων για δημοτικά σχολεία καθώς και μικρός αριθμός παραστάσεων για το κοινό, συλλόγους και φορείς.

Την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο ταλαντούχος μουσικός δημιουργός Γιώργος Δίπλας, ο οποίος είχε και την συνολική σκηνοθετική επιμέλεια. Ο Γιώργος Δίπλας αξίζει να προσθέσουμε πως φέτος συνεργάστηκε και στην παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, την «Μόμο».

Στον ρόλο του αφηγητή – τελάλη πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Νίκος Γιαλελής ενώ τις φιγούρες του θεάτρου σκιών έχει επιμεληθεί ο Πατρινός καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Καλπουζάνης.

Τις φιγούρες σχεδίασε και κατασκεύασε ο γνωστός Πατρινός καραγκιοζοπαίκτης Κώστας Μακρής.

Δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί : Περικλής Βασιλόπουλος (Ομέρ), Βάσω Σακελάρη (Ζαρούχ), Στέλιος Σοφός (Μαρκάτος) ενώ συμμετέχουν οι: Δώρα Πετρίδη ( Ταμπάχ ), Παύλος Σκούρας (Καρνάβαλος, Στρατηγός) και Βασίλης Τζόλας (Βασιλιάς).

Τους στίχους των τραγουδιών έγραψε η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, αρχισυντάκτρια του thebest.gr.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Δώρα Πετρίδη.

Ενορχήστρωση: Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Παίζουν οι μουσικοί:

Κιθάρες/μαντολίνα: Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Νίκος Σκερπανιάς

Βιολί: Μιχάλης Φουτζίου

Ακορντεόν: Γιώργος Δίπλας.

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Αλανιάδη

Βίντεο, μοντάζ, επεξεργασία: Βασίλης Κατσάμπας.

Δημιουργικό Νίκος Πατρώνας

Τεχνική επιμέλεια Ανδρέας Σκουλίδας

Υποστήριξη παραγωγής Μαρία Λούπη

Ηχογράφηση / επεξεργασία ήχου: Φωτεινός Ανδρεόπουλος/ studio ΣΥΝΘΕΣΗ.

Συμπληρωματική ηχογράφηση, τελική επεξεργασία: Σάκης Μπάστας, Noise Box Studio

Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παραγωγή της area 51 – Θέατρο Λιθογραφείον.

Εισιτήρια:

Παραστάσεις σχολείων 4 € ανά παιδί

Γενική είσοδος 8 €.

Μαθητικό, μειωμένο, ομαδικό: 5 €.

Καθημερινές για σχολεία από 8 Φεβρουαρίου 2016

Σάββατο και Κυριακή για το κοινό: 20 & 21, 27 & 28 Φεβρουαρίου 2016, στις 5 το απόγευμα.

Πληροφορίες – Κρατήσεις 2610 326 394, με μήνυμα στην σελίδα του θεάτρου στο facebook και στο ταμείο του θεάτρου Μαιζώνος 172 & Τριών Ναυάρχων.

*Ο Παύλος Σκούρας έχει τελειώσει το 3ο Λύκειο Πάτρας. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στην Βοστώνη. Ασχολήθηκε ενεργά με το Καρναβάλι των Μικρών και με πολιτιστικές δράσεις για το παιδί και παιδικές παραστάσεις. Διατελεί πρόεδρος στον Σύλλογο Κέντρων Προσχολικής Αγωγής Δ. Ελλάδος καθώς και ιδιοκτήτης του παιδικού σταθμού Το Ρόδι και της παιδικής κατασκήνωσης Ροδέα στο Μάνεσι Καλαβρύτων.

*Η φωτ. του Παύλου Σκούρα είναι από την σελίδα του στο favebook.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture